FOTO Sindicatul Petrom, cu zeci de mii de membri, reclamă la Curtea Constituțională tăierea masivă a scutirii de impozit pe venit a mai multor beneficii extrasalariale, cu accent pe prima de concediu

FOTO Sindicatul Petrom, cu zeci de mii de membri, reclamă la Curtea Constituțională tăierea masivă a scutirii de impozit pe venit a mai multor beneficii extrasalariale, cu accent pe prima de concediu

Foto dreamstime.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 02:14

Sindicatul Național Petrom, una dintre cele mai mari și mai puternice organizații de profil din România, cu zeci de mii de membri, salariați ai OMV Petrom, ai subsidiarelor companiei controlate de austriecii de la OMV și ai unor contractori ai acesteia, reclamă la Curtea Constituțională limitarea masivă, printr-o ordonanță de urgență adoptată acum circa 2 ani, a scutirii de impozit pe venit a mai multor beneficii extrasalariale pentru angajați, în primul rând a primei de concediu, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Sindicatul a făcut cerere de sesizare a Curții Constituționale (CCR) într-un litigiu de muncă privind calculul drepturilor salariale în care pârât este angajatorul OMV Petrom, proces intentat anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Zeci de mașini furate din două fabrici Stellantis CITEȘTE ȘI Zeci de mașini furate din două fabrici Stellantis
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Până în iulie 2022, anumite beneficii extrasalariale acordate de angajatorii din România erau scutite de impozit pe venit fără nici o limitare în raport cu salariile de bază ale angajaților beneficiari.

Atunci, însă, printr-o ordonanță de urgență care a operat cele mai substanțiale modificări la Codul Fiscal din ultimii ani, Guvernul a stabilit ca respectivele beneficii să fie scutite de impozit, în mod cumulat, doar în limita unui plafon lunar total de cel mult 33% din salariul de bază al beneficiarului, restul fiind impozitat. Ordinea de includere a beneficiilor în plafonul lunar de 33%, pentru stabilirea cuantumului neimpozabil, se stabilește de către angajator, conform actului normativ.

Compania-mamă a Lidl și Kaufland denunță atacuri cibernetice zilnice CITEȘTE ȘI Compania-mamă a Lidl și Kaufland denunță atacuri cibernetice zilnice

Este vorba de următoarele beneficii: prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate, contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziția angajaților proprii, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, contribuțiile la fonduri de pensii private facultative, primele de asigurare voluntară de sănătate și sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile, mobilierul și echipamentele de birou.

Sindicatul Național Petrom consideră că introducerea plafonului de 33%, precum și faptul că a fost lăsată la latitudinea angajatorului stabilirea ordinii de includere a beneficiilor în plafon, contravin Constituției, se arată în documentele din dosar, analizate de Profit.ro.

Organizația sindicală reclamă ″cu precădere″ neconstituționalitatea includerii în lista beneficiilor supuse cumulat plafonului de 33% a primei de concediu.

BNR: România încă este o țară a cash-ului; partea de fraudă este gestionabilă la un nivel relativ confortabil CITEȘTE ȘI BNR: România încă este o țară a cash-ului; partea de fraudă este gestionabilă la un nivel relativ confortabil

În decembrie 2023, sindicaliștii Petrom au protestat în mai multe rânduri în fața sediilor companiei, nemulțumiți de condițiile salariale oferite de angajator în cadrul negocierilor de încheiere a unui nou contract colectiv de muncă.

Ei au cerut atunci ″protejarea puterii de cumpărare pentru un trai decent, majorarea tichetelor de masă și menținerea drepturilor actuale, precum biletele de odihnă și tratament″.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Șoferii scapă de amendă automată pentru lipsa rovinietei. Măsura, doar pentru anumite mașini. Timp suplimentar de plată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Șoferii scapă de amendă automată pentru lipsa rovinietei. Măsura, doar pentru anumite mașini. Timp suplimentar de plată

În replică, conducerea OMV Petrom a transmis atunci că remunerația angajaților companiei ″este la niveluri competitive pentru industria relevantă de petrol și gaze și include bonusuri în cuantum fix și indemnizații, conform contractului colectiv de muncă, precum și alte beneficii, cum ar fi sistemul privat de asigurări, zile suplimentare de concediu de odihnă, indemnizație de concediu de odihnă, zile libere plătite pentru evenimente speciale, bonusuri legate de performanță etc″, adăugând că ″Vom menține același nivel competitiv al remunerației și pe viitor″.

OMV Petrom, cel mai important producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, a înregistrat în primul semestru din 2024 un profit net de 2,628 miliarde lei, aproape triplu față de cel de 944 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, rezultatul din exploatare al companiei excluzând elementele speciale s-a redus cu 15%, de la 3,709 la 3,147 miliarde lei. Veniturile totale din vânzări ale companiei au scăzut cu 3% în primele 6 luni din 2024, de la 17,864 la 17,248 miliarde lei, influențate negativ de prețuri și volume mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale și de prețuri mai mici la energie electrică, compensate parțial de vânzări mai mari de produse petroliere și de volume mai mari de energie electrică vândută.

Imagine de la unul din protestele din decembrie 2023: Sursă foto: https://www.snpetrom.ro/

Imagine de la unul din protestele din decembrie 2023: Sursă foto: https://www.snpetrom.ro/

viewscnt
Afla mai multe despre
beneficii extrasalariale scutire de impozit pe venit
sindicatul național petrom
sindicaliștii petrom
beneficii extrasalariale omv petrom
plafon 33% beneficii extrasalariale