INFOGRAFIC Top: Cele mai mari companii unicorn din lume. Ceartă între călăreții de unicorni

INFOGRAFIC Top: Cele mai mari companii unicorn din lume. Ceartă între călăreții de unicorni

Top Unicorni 2024. Foto: visualcapitalist

Ionuţ Tudorică
Ionuţ Tudorică
scris astăzi, 02:16

Cel mai valoros unicorn la această oră este Tik Tok (China), urmat de Space X, a lui Elon Musk, și OpenAI, al lui Sam Altman. SHEIN și Revolut fac de asemenea parte din top, relevă datele analizate de Profit.ro.

ByteDance, compania care a dezvoltat aplicația TikTok, este cel mai valoros unicorn.

Urmărește-ne și pe Google News
Avertisment din România - Piețele nu traversează o perioadă foarte bună, producătorii agricoli sunt tot mai puțini CITEȘTE ȘI Avertisment din România - Piețele nu traversează o perioadă foarte bună, producătorii agricoli sunt tot mai puțini
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Dezvoltatorul chinez al TikTok, ByteDance, se află pe primul loc în clasament, cu o valoare ce depășește 225 miliarde de dolari, conform unui top realizat de VisualCapitalist, după datele din octombrie 2024, compilate din sursele Carbon Finance, CB Insights și Bloomberg.

Compania a fost supusă presiunii de a-și vinde operațiunile din SUA către o firmă americană din cauza îngrijorărilor privind accesul potențial al guvernului chinez la datele utilizatorilor TikTok.

Un an de război creează fisuri în puterea de împrumut a Israelului și pune presiune pe arhitectura sa financiară CITEȘTE ȘI Un an de război creează fisuri în puterea de împrumut a Israelului și pune presiune pe arhitectura sa financiară

În prezent, aproximativ 50% dintre americani folosesc TikTok, iar 14% dintre adulții din SUA se informează regulat de pe această platformă.

Compania

Țara

Miliarde dolari

ByteDance

China

225

SpaceX

SUA

200

OpenAI

SUA

157

Stripe

SUA

70

SHEIN

Singapore

66

Revolut

Marea Britanie

45

Databricks

SUA

43

Fanatics

SUA

31

Canva

Australia

25

Pe locul al doilea e SpaceX, compania lui Elon Musk, care are o evaluare de 200 de miliarde de dolari. Compania este un furnizor principal de servicii de lansare pentru NASA și Pentagon, cu peste 7.000 de sateliți lansați.

INFOGRAFIC Cei mai bine plătiți lideri politici mondiali. Ce salariu are Joe Biden CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cei mai bine plătiți lideri politici mondiali. Ce salariu are Joe Biden

După succesul ChatGPT, OpenAI, făcută de Sam Altman a devenit al treilea cel mai valoros unicorn. Recent, compania a anunțat că a reușit să acceadă o finanțare de 6,6 miliarde de dolari, ajungând la o evaluare de 157 de miliarde de dolari.

Finanțarea a fost condusă de Thrive Capital, care a furnizat 1 miliard de dolari și a încheiat un acord special care îi permite să investească încă un miliard anul viitor , dacă startup-ul de inteligență artificială atinge ținta sa de venituri. Aceasta din urmă depinde, printre altele, de faptul dacă OpenAI va fi restructurat ca o companie comercială — dacă acest lucru nu se întâmplă în termen de doi ani, investitorii își pot cere banii înapoi.

EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc

Săptămâna trecută, Reuters a raportat că OpenAI ia în considerare transformarea într-o corporație de beneficiu public (asemănătoare cu Anthropic).

Printre investitori se numără și Microsoft, Nvidia, SoftBank, dar nu și Apple, care a refuzat să finanțeze proiectul, în ciuda negocierilor îndelungate.

Ceartă între călăreții de unicorni

Elon Musk și Sam Altman, creierele care conduc cele două companii americane de pe podiumul unicornilor, au trecut de la o relație de prietenie la una de concurență.

EXCLUSIV Deficit de aproape 8% fixat de Guvern pentru acest an în discuțiile cu Comisia Europeană, peste nivelul din rectificare. A fost convenită și ținta pe 2025 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficit de aproape 8% fixat de Guvern pentru acest an în discuțiile cu Comisia Europeană, peste nivelul din rectificare. A fost convenită și ținta pe 2025

A doua zi după lansarea OpenAI, în decembrie 2015, co-fondatorul său, Sam Altman, a vorbit cu Vanity Fair despre viziunea sa de a menține inteligența artificială în siguranță și de a o distribui pe scară largă, precum și despre relația sa bună de lucru cu co-președintele său – CEO-ul Tesla, Elon Musk.

„Am foarte mare încredere în el, ceea ce este evident important pentru toți cei implicați”, a spus Altman.

Aproape un deceniu mai târziu, Musk și Altman sunt implicați într-o dispută publică și un conflict juridic iminent, care se concentrează pe sfârșitul parteneriatului lor anterior. Musk a intentat recent un proces împotriva OpenAI, acuzând că Altman și alți directori au încălcat acordul de fondare al companiei, urmărind succesul comercial privat în loc să lucreze în beneficiul umanității.

INFOGRAFIC Chiriile din România, în continuă creștere. Cât a ajuns să coste o locuință CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Chiriile din România, în continuă creștere. Cât a ajuns să coste o locuință

„Altman a determinat OpenAI să se îndepărteze radical de la misiunea sa originală”, se afirmă în procesul intentat de Musk.

În ansamblu, șase dintre cei 10 cei mai valoroși unicorni sunt din Statele Unite.

Ce este o companie unicorn

Unicornul se referă la un startup privat evaluat la peste 1 miliard de dolari. Termenul a fost introdus de Aileen Lee, fondatoarea Cowboy Ventures, în 2013. „Ne-am dorit ca termenul să pară special, pentru că este rar, aproape magic, să construiești o companie unicorn”, a declarat Lee pentru TechCrunch.

EXCLUSIV Starlink al lui Elon Musk testează de câteva luni în România, cu sprijinul ANCOM, relaxarea unei reglementări globale privind sateliții ce datează din anii ‘90 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Starlink al lui Elon Musk testează de câteva luni în România, cu sprijinul ANCOM, relaxarea unei reglementări globale privind sateliții ce datează din anii ‘90

Câteva exemple cunoscute de foști unicorni includ Airbnb sau Uber.


viewscnt
Afla mai multe despre
bytedance
spacex
tik tok
openai
chatgpt
stripe
shein
revolut
databricks
fanatics
canva
chime
elon musk