VIDEO Cum s-a văzut „Super Luna” și eclipsa parțială de lună de noaptea trecută

VIDEO Cum s-a văzut „Super Luna” și eclipsa parțială de lună de noaptea trecută
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 09:18

În noaptea de marți spre miercuri, din Statele Unite până în Norvegia, trecând prin Marea Britanie și părți ale Franței și ale României, o „Super Lună a Recoltei” a putut fi văzută pe cer.

În întreaga emisferă nordică, mii de oameni au putut observa o „Super Lună a Recoltei”. Întâmplător, acest fenomen astronomic a fost combinat cu o eclipsă parțială de lună: pentru câteva ore, satelitul nostru natural a fost în umbra Pământului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Marceluș Suciu - indicat că vrea să vândă cel mai mare lanț de restaurante din Cluj. Cine ar fi printre potențialii cumpărători CITEȘTE ȘI FOTO Marceluș Suciu - indicat că vrea să vândă cel mai mare lanț de restaurante din Cluj. Cine ar fi printre potențialii cumpărători
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În România, eclipsa a putut fi urmărită de la ora 3.39 și s-a încheiat la ora 7.05. Maximul eclipsei a fost la ora 5.44. 

Termenul „Super Lună” este utilizat atunci când o lună plină coincide cu momentul în care satelitul nostru natural, care urmează traiectoria unei elipse, se află în punctul de pe orbita sa cel mai apropiat de Pământ. În această noapte, satelitul nostru se afla la aproximativ 355.000 de kilometri de planetă.

În ceea ce privește „recolta”, se spune că numele i-a fost dat de triburile amerindiene, deoarece este ultima lună plină înainte de toamnă, perioada din an când recoltele sunt cele mai abundente.

La începutul nopții, „Super Luna recoltei” a fost observată în mai multe țări europene de către fotografii Agenției France-presse (AFP).

Eclipsa parțială de Lună a fost observată în mijlocul nopții, în special în America de Nord, precum Dallas și Arlington în Texas, dar și în România.

Dar spectacolul a fost văzut și în Norvegia, în Stavanger, conform imaginilor furnizate de Associated Press clienților săi din întreaga lume.

Punctul culminant al eclipsei a fost observat la ora 4.44, ora Parisului. A fost o eclipsă parțială de amplitudine redusă, doar partea superioară a lunii aflându-se în partea cea mai întunecată a umbrei Pământului.

Poliția atrage atenția asupra fraudelor cu investiții care folosesc nume ale unor companii mari și de încredere. Care sunt programele care nu trebuie instalate CITEȘTE ȘI Poliția atrage atenția asupra fraudelor cu investiții care folosesc nume ale unor companii mari și de încredere. Care sunt programele care nu trebuie instalate

Ce este Super Luna

Luna Pământului nu se află întotdeauna la aceeași distanță de Pământ.

„Când este la cea mai mare apropiere, atunci numim orice lună plină o Super Lună”, spune dr. Sara Webb, astrofizician australian la Universitatea Swinburne din Melbourne.

Super Luna se va afla la aproximativ 357.000 km de Pământ - cu 27.000 km mai aproape decât este în mod normal. „O distanță destul de mare”, după cum notează Webb.

FOTO Undă verde - Cramele Recaș intră în una dintre cele mai importante case de vinuri din România și pregătește cea mai mare linie de îmbuteliere din Europa de Est CITEȘTE ȘI FOTO Undă verde - Cramele Recaș intră în una dintre cele mai importante case de vinuri din România și pregătește cea mai mare linie de îmbuteliere din Europa de Est

O eclipsă parțială de Lună va avea loc și miercuri, dar nu va fi vizibilă din Australia. Cele mai bune locuri pentru a vedea acest fenomen sunt America de Sud, vestul Africii și vestul Europei, spune Tucker.

„Se va întâmpla în timpul zilei (australiene), iar Luna va fi de cealaltă parte a Pământului”, potrivit lui Webb.

Fenomenul are loc atunci când Luna pare să fie în linie cu soarele. Eclipsele lunare și solare sunt alinieri întâmplătoare ale „celor trei tipuri de corpuri cerești ale noastre”, spune Webb. „Pământul nostru se află între Soare și Lună”.

O eclipsă parțială „nu este chiar în aliniere”, dar este totuși ceva de urmărit.

Unul dintre cele mai remarcabile fenomene lunare este o eclipsă totală de Lună - adesea denumită lună de sânge, spune Webb.

viewscnt
Afla mai multe despre
super luna
eclipsa