Suedia își va majora bugetul apărării

Suedia își va majora bugetul apărării
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 09:37

Guvernul suedez a anunțat că va spori cu 13 miliarde de coroane (1,15 miliarde de euro) cheltuielile pentru apărare în 2025 ca urmare a degradării continue a contextului internațional.

Bugetul consacrat apărării Suediei în anul viitor va ajunge astfel la 138 de miliarde de coroane (12,20 miliarde de euro), ceea ce înseamnă 2,4% din produsul intern brut (PIB), nivel superior pragului de 2% din PIB fixat de NATO, transmite Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Electrica SA a obținut finanțare PNRR pentru proiectul unei instalații de stocare de energie ce va fi construită lângă o fostă centrală din Mureș, dezafectată CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Electrica SA a obținut finanțare PNRR pentru proiectul unei instalații de stocare de energie ce va fi construită lângă o fostă centrală din Mureș, dezafectată
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

După declanșarea agresiunii ruse din Ucraina în 2022, țara nordică a pus capăt unei perioade de două secole de nealiniere militară și în martie acest an a aderat la NATO.

”Situația securității a continuat să se degradeze”, a afirmat ministrul apărării suedez Pal Jonson, într-o conferință de presă.

Noi investiții sunt anunțate până în 2030, ceea ce va aduce bugetul apărării Suediei la 2,6% din PIB în 2028.

În luna aprilie, o comisie parlamentară a recomandat consolidarea forțelor armate suedeze și alocarea a 2,6% din PIB pentru apărare. Suedia trebuie să se adapteze noilor condiții, în special tensiunilor crescute în Europa după invadarea Ucrainei de forțele ruse, și pentru a face față integrării sale recente în NATO, potrivit acestei comisii.

În martie 2022, după invadarea Ucrainei de forțele ruse, Suedia a anunțat că își va spori din nou bugetul militar, pentru a atinge ”cât mai curând posibil” ținta de 2% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
suedia
nato