SUA a avertizat compania japoneză Nippon Steel că oferta sa pentru U.S. Steel reprezintă un risc la adresa securității naționale

SUA a avertizat compania japoneză Nippon Steel că oferta sa pentru U.S. Steel reprezintă un risc la adresa securității naționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Administrația Biden a informat sâmbătă Nippon Steel (5401.T), că achiziția sa de 14,9 miliarde de dolari a U.S. Steel ar reprezenta un risc la adresa securității naționale prin afectarea industriei siderurgice americane.

Acordul se confruntă cu opoziția a numeroși democrați și republicani, vicepreședintele și candidatul democrat la președinție Kamala Harris declarând luni că dorește ca U.S. Steel să fie „deținută și operată de americani”. Rivalul său republican Donald Trump a promis că va bloca acordul dacă va fi ales, scrie reuters.com.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ministrul Transporturilor: Progres fizic de 79% pe Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Cele mai avansate lucrări sunt pe primii 16 kilometri, pe care circulația ar putea fi deschisă anul acesta CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Transporturilor: Progres fizic de 79% pe Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Cele mai avansate lucrări sunt pe primii 16 kilometri, pe care circulația ar putea fi deschisă anul acesta
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În scrisoare, Comitetul pentru Investiții Străine în Statele Unite (CFIUS) a declarat că tranzacția ar afecta producția americană de oțel și ar reduce probabilitatea ca U.S. Steel să continue să caute în mod agresiv remedii comerciale, adăugând că societățile au primit termen pentru a răspunde, arată Adevărul.

„Comitetul a identificat riscuri la adresa securității naționale a Statelor Unite care apar ca urmare a tranzacției”, se arată în scrisoare, potrivit uneia dintre surse.

În răspunsul lor scris, ale cărui extrase au fost împărtășite cu Reuters, companiile au reluat îngrijorările dezvăluite public de U.S. Steel miercuri. „Respingerea acestei tranzacții va duce la oprirea instalațiilor de furnal ale U.S. Steel; ... va costa probabil mii de locuri de muncă; și, în cele din urmă, va slăbi calitatea și rezistența aprovizionării cu oțel a industriilor din SUA”.

Statele Unite, au adăugat ei, „acționează în această chestiune nu pe baza faptelor, a legii sau a intereselor de securitate națională ale Statelor Unite, ci pe baza politicii și a exploatării cinice a acesteia de către terțe părți”.

Purtătorii de cuvânt ai companiilor japoneze Nippon Steel și U.S. Steel au refuzat să comenteze scrisoarea, dar au făcut apel la declarații anterioare în care susțineau că tranzacția nu creează probleme de securitate națională și va consolida industria siderurgică americană.

ANUNȚ Regim special de TVA pentru firmele mici CITEȘTE ȘI ANUNȚ Regim special de TVA pentru firmele mici

„Ne așteptăm pe deplin să urmărim toate opțiunile posibile în conformitate cu legea pentru a ne asigura că această tranzacție, care reprezintă cel mai bun viitor pentru Pennsylvania, pentru siderurgia americană și pentru toate părțile noastre interesate, se încheie”, a adăugat purtătorul de cuvânt al U.S. Steel.

Acțiunile Nippon Steel au crescut joi cu 0,8% în jurul prânzului. Acțiunile U.S. Steel au închis în scădere cu 17,5% miercuri.

US Steel a acceptat în decembrie vânzarea companiei către Nippon Steel, cel mai mare producător de oțel din Japonia, într-o tranzacție evaluată la 14,1 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
nippon steel
u.s. steel