Programatorii români au început să accepte salarii mai mici

Programatorii români au început să accepte salarii mai mici
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 13:00

Industria IT din România, un sector în plină expansiune până acum câțiva ani, resimte din plin efectele crizei economice globale. Față de acum doi ani, bugetele alocate pentru servicii IT au scăzut cu aproximativ 20%.

Această tendință de reducere a bugetelor alocate proiectelor IT este în concordanță cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional, unde companiile, inclusiv cele din domeniul tehnologic, reduc cheltuielile și caută soluții mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Compania care a lansat Chat GPT – valoare de 150 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Compania care a lansat Chat GPT – valoare de 150 miliarde dolari
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Scăderea bugetelor pentru IT a fost determinată, în mare parte, de incertitudinile economice globale, de inflație și de necesitatea companiilor de a prioritiza investițiile esențiale. Multe companii mari au apelat inițial la outsourcing în India, atrase de costurile mai mici. Însă, în ultima perioadă, mare parte dintre acestea a revenit la furnizori din Europa de Est, inclusiv din România, ca urmare a neconcordanțelor de calitate și livrare întâmpinate în Asia.

În ciuda acestui trend de revenire, bugetele rămân mai mici decât înainte de criză, fiind însă cu aproximativ 10-15% mai mari decât cele oferite pentru servicii din India, dar semnificativ mai reduse comparativ cu acum doi ani.

Cum se adaptează industria IT din România la criză

Tendințele actuale din industria IT din România reflectă aceste schimbări. Pe lângă reducerea bugetelor, companiile IT sunt forțate să inoveze pentru a rămâne competitive. Utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială (AI) și automatizarea proceselor (RPA) au devenit soluții esențiale pentru optimizarea costurilor și creșterea productivității. Iar programatorii români, care înainte aveau așteptări salariale ridicate, au început să accepte salarii mai mici pe fondul scăderii numărului de proiecte și al creșterii concurenței.

La nivel internațional, aceste tendințe sunt confirmate de diverse studii. Rapoartele arată că, la nivel global, bugetele IT au scăzut cu aproximativ 20% în ultimii doi ani, în timp ce outsourcing-ul către regiuni cu forță de muncă mai ieftină, precum India și Filipine, a crescut inițial, dar s-a confruntat cu probleme legate de calitate. Conform unui raport Deloitte, 63% dintre companii au menționat reducerea costurilor ca principal beneficiu al outsourcing-ului. Totodată, integrarea AI și automatizarea proceselor au devenit factori critici în creșterea eficienței operaționale și a competitivității pe piață​.

O nouă investiție în industria de armament pe teritoriul României. Devenim hub regional pentru sud-coreeni CITEȘTE ȘI O nouă investiție în industria de armament pe teritoriul României. Devenim hub regional pentru sud-coreeni

În România, flexibilitatea și adaptabilitatea devin esențiale pentru companiile de IT care doresc să își mențină clienții și să atragă noi proiecte.

„Flexibilitatea a fost cheia succesului nostru în această perioadă. Având o structură organizațională agilă, similară cu a unui start-up, am reușit să adaptăm rapid prețurile pentru a răspunde cerințelor clienților noștri. Această strategie ne-a permis să avem o vară extrem de aglomerată și să atragem din nou clienții vechi, fără a face compromisuri majore pe partea de profitabilitate”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

viewscnt
Afla mai multe despre
programatori
it
salarii