Sondaj CNN: Majoritatea celor care au urmărit dezbaterea spun că Trump a câștigat în fața lui Biden. Democrații sunt disperați și se întreabă dacă n-ar trebui înlocuit candidatul lor

Sondaj CNN: Majoritatea celor care au urmărit dezbaterea spun că Trump a câștigat în fața lui Biden. Democrații sunt disperați și se întreabă dacă n-ar trebui înlocuit candidatul lor
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 09:12

Alegătorii înregistrați care au urmărit dezbaterea dintre președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump spun, în proporție de 67% la 33%, că Trump a avut o performanță mai bună, iar unii democrați sunt atât de disperați de prestația slabă a președintelui, încât se întreabă în privat dacă el ar trebui să mai rămână candidatul partidului la Casa Albă, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de dezbatere, aceiași alegători declarau, în proporție de 55% la 45%, că se așteaptă ca Trump să aibă o prestație mai bună decât Biden, menționează CNN.

Rezultatele sondajului reflectă opiniile despre dezbatere doar în rândul alegătorilor care au urmărit dezbaterea și nu sunt reprezentative pentru opiniile tuturor alegătorilor - din punct de vedere demografic, al preferințelor lor politice sau al nivelului de atenție pe care îl acordă politicii, atrage atenția CNN.

SensoDays celebrează victoria României și pasiunea pentru fotbal cu 40% discount la fotolii și canapele Stressless pe toată durata EURO 2024 CITEȘTE ȘI SensoDays celebrează victoria României și pasiunea pentru fotbal cu 40% discount la fotolii și canapele Stressless pe toată durata EURO 2024

Cu toate acestea, rezultatele reprezintă o schimbare față de 2020, când Biden a fost considerat de observatorii dezbaterilor ca fiind mai performant decât Trump în dezbaterile lor prezidențiale, scrie News.ro.

O majoritate de 57% dintre cei care au urmărit dezbaterea au declarat că nu au încredere reală în capacitatea lui Biden de a conduce țara, iar 44% că nu au încredere reală în capacitatea lui Trump de a face acest lucru. Aceste cifre sunt practic neschimbate față de sondajul efectuat înainte de dezbatere, în care 55% dintre acești alegători au declarat că nu au încredere în Biden, iar 47% că nu au încredere în Trump.

Niciunul dintre candidați nu are un scor foarte bun la acest indicator, dar în timp ce doar 36% dintre cei care au urmărit dezbaterea spun acum că au multă încredere în capacitatea lui Trump de a conduce țara, doar 14% spun același lucru despre Biden.

Sondajul CNN a fost realizat prin SMS pe un eșantion de 565 de alegători americani înregistrați care au declarat că au urmărit dezbaterea de joi, iar rezultatele sondajului sunt reprezentative doar pentru opiniile celor care au urmărit dezbaterea. Respondenții au fost recrutați să participe înainte de dezbatere și au fost selectați prin intermediul unui sondaj realizat pe membrii SSRS Opinion Panel, un panel reprezentativ la nivel național recrutat prin tehnici de eșantionare bazate pe probabilitate.

Rezultatele pentru întregul eșantion de spectatori ai dezbaterii au o marjă de eroare de eșantionare de plus sau minus 5,5 puncte procentuale, menționează CNN.

KAMALA HARRIS RECUNOAȘTE "UN ÎNCEPUT LENT" LA BIDEN

Totuși, vicepreședinta Kamala Harris a admis și ea că președintele Biden a avut "un început lent", dar spune că a avut "un final puternic" în dezbatere. "Oamenii pot dezbate pe puncte de stil, dar, în cele din urmă, aceste alegeri și cine este președintele Statelor Unite trebuie să fie despre substanță și contrastul este clar", a declarat ea pentru CNN cu privire la performanța lui Biden. Ea a continuat subliniind că fostul președinte Donald Trump a lansat o serie de minciuni în timpul dezbaterii.

Americanii ar trebui să se concentreze pe ceea ce președintele Joe Biden a realizat pentru țară în timpul mandatului său, nu pe performanța sa pe scena dezbaterii, a declarat Kamala Harris. "Vorbesc despre trei ani și jumătate de performanță într-o muncă ce a fost istorică", a declarat Harris la CNN.

Creșterea economiei SUA, ușor mai rapidă decât s-a estimat CITEȘTE ȘI Creșterea economiei SUA, ușor mai rapidă decât s-a estimat

"Președintele pe care l-am văzut în seara asta pe acea scenă, așa este el în fiecare zi?" a fost ea întrebată direct de prezentatorul CNN Anderson Cooper. Vicepreședinta a spus că persoana cu care lucrează în fiecare zi "este cineva care performează într-un mod care a constat în aducerea oamenilor în Biroul Oval - republicani și democrați - pentru a ajunge la un compromis într-un mod care este extraordinar în aceste zile, deoarece pur și simplu nu se întâmplă, dar Joe Biden poate face acest lucru să se întâmple".

Ea a continuat menționând și alte realizări ale lui Biden, cum ar fi consolidarea NATO și crearea de locuri de muncă.

DISPERAȚI, DEMOCRAȚII SE GÂNDESC LA UN ÎNLOCUITOR

Cu toate acestea, potrivit CNN, democrații sunt disperați de prestația președintelui Joe Biden la dezbaterea de joi seară, o prestație atât de slabă, încât unii chiar și-au pus întrebări în privat dacă el ar trebui să rămână candidatul partidului.

Biden a apărut pe scenă cu o voce moale, ezitantă și a rămas adesea cu gura deschisă și cu privirea fixă. În anumite momente, s-a chinuit să își termine gândurile și a cedat teren pe teme precum avortul, unde democrații au un avantaj.

A fost nevoie de doar câteva minute pentru ca democrații să realizeze cât de rea devene situația. "Biden arată și sună groaznic. Este incoerent", a declarat un democrat care a lucrat o perioadă în administrația Biden.  "Groaznic", a spus un alt agent democrat. Iar un democrat care a lucrat la campanii în toate partidele a spus simplu: "Suntem terminați", relatează CNN.

Întrebarea care se profila la finalul dezbaterii era aproape existențială: Ar trebui să fie altcineva în fruntea listei democrate? "Este greu de susținut că Biden ar trebui să fie candidatul nostru", a declarat un agent care a lucrat la campanii la toate nivelurile timp de peste un deceniu.

Această dezbatere de joi seara a fost istorică din mai multe motive, dar nu în ultimul rând pentru că are loc înainte ca fiecare candidat să fie nominalizat oficial de convențiile partidelor respective. Convenția Națională Democrată este programată să se desfășoare pe 19 august la Chicago.

Democrații au petrecut o mare parte din ultimul an discutând despre șansele lui Biden de a-l învinge pe Trump într-un scrutin pe care mulți îl consideră unul existențial, care va decide însăși supraviețuirea democrației americane. Dar Biden însuși a fost hotărât să fie cel care să îl înfrunte pe Trump, la un moment dat spunând chiar direct: "Dacă Trump nu ar fi candidat, nu sunt sigur că eu aș fi candidat".

Niciun contracandidat democrat serios nu s-a prezentat însă pentru a candida împotriva lui Biden și, în acest moment al campaniei, el ar trebui să decidă să se retragă dacă democrații ar alege un alt candidat. Dacă Biden se retrage, nominalizarea democraților va fi decisă în plen.

Democrații vorbesc chiar despre cine ar putea fi în locul lui: "Dacă aș fi Gavin (Newsom) sau Gretchen (Whitmer), aș da telefoane în seara asta", a spus cineva citat de CNN referindu-se la guvernatorul New York-ului, respectiv guvernatoarea Michigan-ului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cnn
trump
biden