VIDEO Joe Biden vs. Donald Trump. Cine a câștigat? Biden a avut poticneli și a fost răgușit. Biden către Trump: "Tu ești fraierul. Tu ești ratatul". Trump: Putin a invadat Ucraina din cauza incompetenței lui Biden

VIDEO Joe Biden vs. Donald Trump. Cine a câștigat? Biden a avut poticneli și a fost răgușit. Biden către Trump: "Tu ești fraierul. Tu ești ratatul". Trump: Putin a invadat Ucraina din cauza incompetenței lui Biden
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 06:50

Dezbaterea dintre Joe Biden și Donald Trump s-a încheiat, așa cum a început, fără vreo strângere de mână. Potrivit unui expert citat de BBC, dezbaterea nu a părut să meargă incredibil de bine pentru niciunul dintre candidați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie
  • Președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump s-au aflat în Atlanta pentru dezbaterea CNN, prima lor confruntare față în față înaintea alegerilor din noiembrie 2024.

Corwin Smidt, profesor de științe politice la Universitatea de Stat din Michigan, spune că Biden a arătat "o mulțime de puncte slabe" și nu prea multe puncte forte. Pentru început, spune el, elementele vizuale, vocea și ritmul răspunsurilor lui Biden au făcut ca argumentele sale să fie greu de urmărit, scrie News.ro.

IRCC scade începând de luni, dar din toamnă vine o nouă creștere. ROBOR continuă să scadă pentru al șaselea trimestru la rând CITEȘTE ȘI IRCC scade începând de luni, dar din toamnă vine o nouă creștere. ROBOR continuă să scadă pentru al șaselea trimestru la rând

"Au existat mai multe răspunsuri și puncte de vedere faptice furnizate de președintele Biden, dar acestea sunt uitate rapid sau minimalizate de modul de livrare", spune Smidt, adăugând că unele dintre atacurile lui Biden asupra caracterului lui Trump sunt totuși persistente.

Pe de altă parte, nici performanța lui Trump nu a arătat prea multe puncte forte, dar a arătat, ce-i drept, mai puține puncte slabe, spune profesorul.

"Răspunsurile sale nu au fost puternice ca răspuns la întrebările puse, dar ele ating preocupări și probleme de care le pasă alegătorilor săi", arată Smidt. "Susținătorii săi îl vor vedea ca pe același candidat care a fost și acum 4 ani", menționează el.

Formatul acestei dezbateri a funcționat mult mai bine pentru publicul american. Cei doi candidați nu au putut vorbi unul peste celălalt și au putut fi auziți clar. Dar moderatorii nu au depus niciun efort pentru a verifica multe lucruri care nu erau adevărate. Și a fost o noapte proastă pentru Joe Biden. Multe dintre răspunsurile sale nu au fost coerente, părea bătrân, iar gura sa deschisă atunci când nu vorbea a atras o mulțime de observații neplăcute. Biden a avut totuși o a doua jumătate de dezbatere mai bună și a găsit ceva energie, dar a fost prea târziu. Donald Trump a "câștigat" această dezbatere, consideră BBC. Dar îl va ajuta aceasta să câștige alegerile? se întreabă postul britanic de televiziune.

ARGUMENTAȚIA DE FINAL

Lui Biden i s-au acordat două minute pentru declarațiile finale. El s-a concentrat pe schimbările politice pe care spune că intenționează să le aducă poporului american. Vorbește despre eforturile sale de a reduce prețul insulinei și promite să ajute familiile să beneficieze de servicii de îngrijire a copiilor la un preț rezonabil. De asemenea, se angajează să reducă inflația, o problemă cheie pentru mulți americani. Spune că dorește să mențină taxele la un nivel scăzut pentru americanii obișnuiți - și susține că Trump le va crește.

Trump a încheiat spunând că americanii au "trăit în iad". El a început prin a-l numi pe Biden "un plângăcios" care a făcut ca SUA să devină o țară nesigură și care i-a deteriorat reputația pe scena internațională. De asemenea, el a susținut că politicile lui Biden privind Iranul au permis Hamas să își desfășoare atacurile împotriva Israelului și că "Ucraina nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată".

"Timp de trei ani și jumătate, am trăit în iad", a spus Trump referindu-se la perioada de când Biden este președinte.

El a adus în discuție seria de proteste pro-palestiniene din SUA de la izbucnirea războiului Israel-Gaza la 7 octombrie, spunându-i lui Biden: "Întreaga țară explodează din cauza ta, pentru că nu te respectă".

Trump și-a apărat apoi bilanțul privind locurile de muncă, economia și asistența medicală în perioada în care a fost președinte. "Suntem o națiune falimentară, dar nu va mai fi falimentară. O vom face din nou măreață", a conchis el.

TRUMP: SUNTEM MAI APROAPE DE AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL

Trump a luat în vizor politicile externe și militare ale lui Biden, spunând: "Suntem mai aproape de al Treilea Război Mondial decât își poate imagina oricine".

El susține că dictatorii străini, precum Kim Jong Un din Coreea de Nord și Xi Jingping din China, nu îl respectă și nu se tem de el.

Biden răspunde aducând în discuție articolul 5 al NATO, care este invocat atunci când o țară membră a NATO este atacată. "Chiar acum este nevoie de noi", spune Biden. "Este nevoie de noi pentru a proteja lumea, deoarece propria noastră siguranță este în joc", arată șeful Casei Albe. El adaugă că alternativa - a-i permite lui Putin să își desfășoare atacul asupra Kievului fără rezistență - este cea care va duce la un război.

VA RESPECTA TRUMP REZULTATELE ALEGERILOR?

Moderatorii CNN l-au presat de două ori pe Trump să răspundă dacă va respecta rezultatele alegerilor din 2024, indiferent de cine va câștiga. El a ignorat întrebarea în mod repetat, întorcându-se în schimb la războiul Rusia-Ucraina.

Când Dana Bash l-a întreabat încă o dată, el a spus: "Dacă sunt alegeri corecte, legale și în regulă, absolut". Apoi repetă afirmațiile nefondate potrivit cărora o fraudă generalizată a influențat rezultatul alegerilor din 2020.

CE A SPUS BIDEN DESPRE VÂRSTA SA

Biden a fost întrebat despre vârsta sa și despre faptul că va avea 86 de ani la sfârșitul unui al doilea mandat, fiind cel mai în vârstă președinte care a fost învestit vreodată. Președintele începe prin a spune că a fost adesea criticat pentru că a fost unul dintre cei mai tineri parlamentari americani și arată că Trump este "cu trei ani mai tânăr și mult mai puțin competent".

"Uitați-vă la palmares. Uitați-vă cum am întors situația teribilă pe care mi-a lăsat-o", adaugă el, înainte de a enumera câteva dintre realizările sale.

Întrebat despre propria sa vârstă - are 78 de ani acum și ar împlini 82 la sfârșitul unui al doilea mandat - Trump spune că a "trecut cu brio" două teste cognitive. "Să batem în lemn, oriunde avem lemn, sunt într-o stare de sănătate foarte bună", spune el, înainte de a aduce în discuție faptul că este un bun jucător de golf trecând apoi la atacarea adversarului: "El nu o face. Nu poate lovi o minge la 50 de metri", spune Trump. "Mă simt la fel de bine și în formă ca acum 25, 30 de ani. De fapt, sunt chiar un pic mai ușor".

CRIZA OPIOIDELOR

Trump și Biden au fost întrebați despre criza opioidelor din SUA și ce intenționează să facă pentru a-i ajuta pe americanii care se luptă cu dependența, având în vedere că decesele cauzate de supradoze au crescut în mandatele amândurora.

Trump răspunde că Statele Unite se descurcau "foarte bine în ceea ce privește dependența" până la venirea pandemiei de Covid, când, spune el, drogurile care intră pe la graniță au început să ia amploare. Apoi a atacat din nou politicile de frontieră ale lui Biden.

La rândul său, Biden afirmă că administrația sa a încercat să consolideze capacitatea de a depista drogurile, inclusiv fentanilul, la frontieră. El adaugă că a colaborat cu țări din Asia, unde sunt fabricați precursorii fentanilului, precum și cu Mexicul pentru a aborda criza.

TRUMP SUSȚINE CĂ ÎL POATE ELIBERA IMEDIAT PE REPORTERUL EVAN GERSHKOVICH

Trump aduce în discuție situația reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich, care a fost reținut în Rusia în timp ce își făcea meseria de jurnalist și a fost acuzat de spionaj.

Trump susține că Biden nu a făcut suficient pentru a-l elibera. Trump promite că îl va elibera chiar înainte de a prelua funcția, dacă va câștiga președinția. "Imediat ce voi câștiga alegerile, îl voi elibera pe acel reporter", afirmă Trump.

TRUMP ȘI-A CALIBRAT PRESTAȚIA, BIDEN ESTE RĂCIT

Trump și-a calibrat prestația pentru ecranul televizorului. Vorbește energic, dar nu la fel de bombastic cum face de obicei la mitingurile sale. Trump este, de asemenea, mai concis în răspunsurile sale, în timp ce pe scena evenimentelor de campanie are tendința de a divaga.

Experți în științe politice au declarat pentru Reuters că, în timp ce declarațiile lui Trump au fost adesea inexacte pe parcursul dezbaterii, Biden a părut deconcentrat.

Vocea răgușită a lui Biden se datorează "unei răceli", a transmis campania sa după începerea dezbaterii.

CLIMA

Trump este întrebat despre criza climatică și efectele devastatoare ale căldurii extreme și ce măsuri ar lua în această privință dacă ar fi ales. El răspunde spunând că vrea aer și apă curate. "Și le-am avut", afirmă el, susținând că administrația sa a avut "cele mai bune cifre de mediu din istorie".

Dar Biden îl contrazice, menționând că SUA au renunțat la Acordul climatic de la Paris în timpul lui Trump.

Biden este întrebat despre dezamăgirea unor alegători de culoare care spun că nu au văzut progrese într-o serie de probleme, inclusiv mortalitatea maternă. Sondajele arată că Biden a pierdut din sprijinul alegătorilor de culoare.

Biden spune că nu îi învinovățește pe alegătorii de culoare pentru că sunt dezamăgiți, dar afirmă că s-au înregistrat progrese pentru mulți americani de culoare, inclusiv reducerea segregării în materie de locuințe. "Vom face mult mai mult pentru familiile de culoare", promite el.

DOSARE PENALE

Trump a fost rugat să clarifice promisiunea sa de "a se răzbuna pe adversarii săi politici". El răspunde spunând că răsplata sa va fi să facă din nou din SUA o națiune de succes.

Pentru prima dată în dezbatere, Biden aduce în discuție recenta condamnare penală a lui Trump în New York pentru 34 de capete de acuzare de falsificare a registrelor de afaceri. "Există o singură persoană care a fost condamnată penal și mă uit la ea chiar acum", spune el. Biden adaugă că Trump are "morala unei pisici vagaboande", referindu-se la presupusa sa relație cu Stormy Daniels, o fostă vedetă de filme pentru adulți, ceea ce Trump neagă.

Trump aduce, în schimb, în discuție recenta condamnare penală a lui Hunter Biden și sugerează că președintele Biden ar trebui să fie și el condamnat penal "de îndată ce va ieși din funcție" pentru comportamentul său "oribil" în calitate de președinte.

"Acest om este un criminal", spune Trump despre Biden. "Eu nu am făcut nimic greșit", se apără el.

Biden răspunde că echivalarea conduitei sale cu cea a lui Trump este "scandaloasă".

ASALTUL CAPITOLIULUI

Trump răspunde atacurilor lui Biden la adresa sa pe tema asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Biden l-a acuzat că i-a incitat pe cei care au pătruns în Capitoliul SUA. Trump spune că Biden a distrus viețile multor oameni care erau "atât de inocenți". De asemenea, el atacă comisia Camerei Reprezentanților care a investigat rolul lui Trump în revolta de la Capitoliu. El numește comisia "Comitetul nereprezentativ" și susține că au șters informații în ancheta lor.

Biden spusese că Trump nu a luat nicio măsură timp de "trei ore", în timp ce vicepreședintele de atunci, Mike Pence, l-a "implorat" să facă ceva, să le ceară să se oprească și să pună capăt revoltei. "În schimb, el a vorbit despre acești oameni ca fiind mari patrioți pentru America", a reproșat Biden. Acești oameni ar trebui să fie în închisoare și să fie trași la răspundere, a spus președintele.

Trump și-a apărat acțiunile în jurul revoltei din 6 ianuarie 2021 și a spus, în schimb, că reputația SUA a avut de suferit sub Biden - dar inițial nu a răspuns direct în legătură cu ziua revoltei.

"Am spus "pașnic" și "patriotic"", adaugă Trump, înainte de a da vina pe președinta Camerei Reprezentanților de atunci, Nancy Pelosi, și pe primarul DC, Muriel Bowser, pentru că ar fi refuzat să aducă 10.000 de trupe ale Gărzii Naționale.

ISRAEL ȘI HAMAS

Trump este întrebat ce pârghii va folosi pentru a determina Hamas și Israelul să pună capăt războiului.

Trump răspunde la întrebarea privind Gaza spunând că Israelul ar trebui să "termine treaba". El spune apoi că Biden a devenit ca "un palestinian", deși subliniază că președintele este nepopular în rândul acestora.

De asemenea, el a adus din nou în discuție sprijinul SUA pentru Ucraina, spunând că națiunile europene au cheltuit mai puțin decât America. El întreabă de ce Biden nu face presiuni asupra aliaților NATO pentru a da mai mulți bani.

Biden spune în schimb că Hamas este singura parte care nu dorește încheierea războiului. El reiterează sprijinul ferm pentru Israel și spune că mișcarea Hamas ar trebui eliminată.

UCRAINA ȘI PUTIN

În timpul unui schimb de replici tensionat pe tema războiului din Ucraina, Biden avertizează că, în opinia sa, Vladimir Putin este un "criminal de război" care dorește să restabilească o parte din "vechiul imperiu sovietic".

"Credeți că vrea să se oprească acolo (în Ucraina)?.... Ce credeți că se va întâmpla cu Polonia, Belarus, cu aceste țări NATO?" întreabă el.

De asemenea, Biden remarcă faptul că SUA oferă Ucrainei arme - mai degrabă decât bani - dar spune că NATO produce "la fel de mult pentru Ucraina" ca și SUA. "Acesta este motivul pentru care suntem puternici", a adăugat Biden.

Dezbaterea se îndreaptă către subiectul Ucraina. Întrebarea este dacă termenii lui Putin pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina sunt acceptabili.

Trump răspunde primul și susține că Putin a decis să invadeze pentru că a văzut cât de incompetentă a fost echipa lui Biden în ieșirea din războiul din Afganistan. "Când Putin a văzut asta, a spus: Știi ce, cred că vom intra", a afirmat Trump. El adaugă că nici războiul din Gaza nu ar fi avut loc dacă el ar fi fost în funcție.

Biden își apără bilanțul de politică externă în Orientul Mijlociu și în Afganistan, după ce Trump le-a luat la țintă pentru ambele. Iar în ceea ce privește Ucraina, el susține că Trump i-a spus lui Putin să facă "ce vrea el". Biden mai spune că Putin a crezut că va cuceri Kievul în "cinci zile", dar de fapt a pierdut mii și mii de soldați.

Trump îi răspunde: "Nu am spus niciodată asta".

"RATAȚI ȘI FRAIERI"

Răspunzând afirmațiilor lui Trump cu privire la un val de "crime ale migranților Biden" și la nivelul scăzut de aprobare a președintelui în rândul veteranilor, replica lui Biden a fost că "fiecare lucru pe care l-a spus (Trump) este o minciună".

"Avem un mare respect pentru veterani", a menționat el, adăugând că fiul său Beau Biden a fost expus în timp ce servea în Irak.

Biden a adus în discuție și un moment controversat din timpul președinției lui Trump, în care acesta ar fi spus că soldații americani căzuți la datorie sunt "ratați și fraieri". "Fiul meu nu a fost un ratat și nu a fost un fraier", a punctat el. "Tu ești fraierul. Tu ești ratatul", a adăugat el, adresându-se fostului președinte.

Trump a răspuns că citatul a fost "inventat" și că el nu l-a spus niciodată. "Nimeni nu a avut mai multă grijă de soldații noștri decât mine", a adăugat Trump.

GESTIONAREA FRONTIERELOR

Întrebat de ce americanii ar trebui să aibă încredere în Biden pentru gestionarea frontierei dintre SUA și Mexic, în ciuda afluxurilor istorice de migranți, Biden a deviat, sugerând că Trump și republicanii sunt de vină pentru eșecul unui acord bipartizan privind frontiera la începutul acestui an. De asemenea, el l-a criticat pe Trump pentru separările de familii care au avut loc în timpul administrației sale.

"Acum, vă aflați într-o situație în care există 40% persoane care trec ilegal frontiera. Este mai bine decât atunci când a plecat din funcție", a replicat Trump.

Trump a continuat să îl atace pe Biden cu privire la politicile sale de frontieră. El susține că deținuți, persoane din instituții de sănătate mintală și teroriști vin în țară de peste graniță.

Biden ripostează, spunând că nu există date care să susțină ceea ce afirmă Trump.

Trump - care a promis că va face deportări în masă dacă va prelua funcția - este întrebat dacă intenționează să deporteze "orice imigrant fără acte în America", inclusiv persoanele care locuiesc în SUA de zeci de ani, și, în caz afirmativ, cum ar face acest lucru. El răspunde prin dublarea afirmațiilor sale conform cărora politicile de imigrare și de "graniță deschisă" ale lui Biden au contribuit la creșterea criminalității. "Trebuie să scoatem mulți dintre acești oameni afară și trebuie să îi scoatem repede, pentru că ne vor distruge țara", spune el, fără a-și detalia planurile.

AVORTUL

Pe măsură ce dezbaterea continuă, atât Biden, cât și Trump proiectează versiuni mai atenuate ale personalităților lor publice. Prima dată când au dezbătut, în 2020, conversația a devenit repede aprinsă și scăpată de sub control, candidații vorbind unul peste celălalt. Dar acum ambii bărbați vorbesc pe un ton egal - vocea lui Biden este deosebit de răgușită în această seară, notează BBC.

De asemenea, cei doi își potrivesc reciproc energia. Pe măsură ce Trump a devenit mai strident pentru a-l ataca pe Biden cu privire la imigrație și obligativitatea vaccinării COVID, Biden a răspuns și el cu o voce mai puternică.

Însă Biden și-a arătat primele semne de furie când dezbaterea a trecut la subiectul avortului. El l-a atacat pe Trump pentru numirea judecătorilor Curții Supreme care au anulat dreptul constituțional la avort la nivel național. Biden a spus că dreptul la avort a fost "luat din cauza acestui tip" și a judecătorilor conservatori.

Moderatoarea CNN Dana Bash întreabă despre una dintre cele mai importante probleme pentru alegători în viitoarele alegeri: avortul.

Trump este întrebat dacă ar bloca medicația pentru avort. El spune că nu, menționând că Curtea Supremă tocmai a confirmat dreptul la aceste medicamente. El repetă unul dintre aceleași puncte de vedere pe tema controversată - că toată lumea dorește ca statele să decidă individual dacă avortul ar trebui să fie legal.

BIDEN SE POTICNEȘTE

Președintele Biden a părut să-și piardă pentru un moment șirul gândurilor în timpul unui schimb de replici despre miliardarii care trebuie să plătească mai multe taxe și despre îngrijirea copiilor. Biden a părut să aibă probleme în a finaliza unul dintre răspunsurile sale, iar apoi a făcut o gafă.

"Dacă am învinge în cele din urmă Medicare", a spus el, înainte de a fi întrerupt de moderatorul Jake Tapper pentru că i se terminase timpul.

"El a învins Medicare. A bătut-o până la moarte", a glumit Trump. "Distruge Medicare", a adăugat agresiv fostul președinte. Trump l-a acuzat, de asemenea, pe Biden că aproape a "șters" securitatea socială din cauza "milioanelor" de migranți de la frontiera sudică. "Ce s-a întâmplat cu țara noastră este de necrezut", a adăugat el.

ECONOMIA

Întrebările s-au concentrat la început pe economia internă, dar deja a apărut subiectul Afganistanului și al retragerii haotice a SUA din Kabul.

Biden a ținut să amintească faptul că SUA încă lupta în Afganistan sub mandatul lui Trump. Răspunsul lui Trump a fost că plănuia să se retragă cu "demnitate" și "forță".

"Când a ieșit (armata SUA), a fost cea mai jenantă zi din istoria vieții țării noastre", a adăugat Trump.

Fostul președinte și-a subliniat punctul de vedere în primele 15 minute ale dezbaterii - că SUA "nu mai sunt respectate" de alte națiuni. "Ceea ce s-a întâmplat cu țara noastră este de necrezut", spune el. "Țările străine nu pot crede ce s-a întâmplat cu Statele Unite ale Americii", a repetat el. Trump a adăugat că SUA fac multe pentru alte țări, "iar ele nu fac nimic pentru noi", a menționat el.

Biden a declarat că a moștenit o economie în haos și și-a apărat bilanțul în acest domeniu. Biden a declarat că atunci când Trump a părăsit funcția, economia era în dezastru. "Am creat 15.000 de noi locuri de muncă... avem 800.000 de noi locuri de muncă în producție", a spus Biden. "Mai sunt multe de făcut. Oamenii din clasa muncitoare sunt încă în dificultate", a spus actualul șef al Casei Albe.

Imediat a fost contrazis de Donald Trump, care a spus că Biden face afirmații false când spune că inflația era de 9 la sută când a preluat mandatul. Trump spune că SUA a avut "cea mai mare economie" cât timp el a fost la putere. "Am fost loviți de Covid și, atunci, am cheltuit banii necesari pentru a nu ajunge într-o mare criză", a justificat el. "Totul mergea foarte bine", spune fostul președinte, înainte de a-l ataca pe Biden cu privire la politicile Covid și la bilanțul său economic.

A fost apoi rândul lui Biden să răspundă la afirmațiile lui Trump că a creat cea mai bună economie. Biden a replicat că economia lui Trump "i-a recompensat pe cei bogați".

Mare parte din începutul dezbaterii s-a axat pe pandemia Covid-19. Atât Trump, cât și Biden au vorbit pe larg despre modul în care Trump a gestionat pandemia. Biden s-a referit la acea perioadă ca la un moment de "haos".

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
biden
trump