Un nou studiu dezvăluie cum a explodat pandemia COVID-19. "Acesta este cel mai riscant lucru pe care îl putem face - să le luăm și apoi să ne jucăm cu focul!"

Un nou studiu dezvăluie cum a explodat pandemia COVID-19. "Acesta este cel mai riscant lucru pe care îl putem face - să le luăm  și apoi să ne jucăm cu focul!"

Sursa foto: arizona.edu

Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:57

Cercetătorii dintr-o echipă internațională au dezvăluit speciile de animale care au servit cel mai probabil drept gazde intermediare pentru virusul responsabil de declanșarea pandemiei de COVID-19, potrivit unui studiu, informează DPA.

Noul studiu se adaugă la dovezile tot mai numeroase potrivit cărora pandemia de COVID-19 a fost declanșată de introducerea de animale infectate în Piața de fructe de mare Huanan din orașul chinez Wuhan în noiembrie 2019, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Cabinete medicale din Capitală, scoase la licitație cu strigare CITEȘTE ȘI Cabinete medicale din Capitală, scoase la licitație cu strigare
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Deși nu au fost prelevate eșantioane de la animalele vândute în piață în momentul izbucnirii focarului, iar piața a fost rapid închisă și dezinfectată, investigatorii de la Centrul chinez pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) au prelevat eșantioane de pe podele, pereți și alte suprafețe.

O nouă analiză a acestui set de date, care numără mai mult de 800 de probe, a arătat că virusul SARS-CoV-2 era prezent "în apropierea și în interiorul unui stand pentru animale sălbatice".

Probele pozitive care au atestat prezența virusului conțineau, de asemenea, ADN de la animale precum câinii-enot și pisicile-civetă. Câinele-enot s-a dovedit a fi animalul cu cea mai mare abundență genetică în probele examinate.

"Sunt aceleași tipuri de animale despre care știm deja că au facilitat trecerea coronavirusului inițial SARS la oameni în 2002", a declarat unul dintre coautorii studiului, Michael Worobey, cercetător la Universitatea din Arizona.

"Acesta este cel mai riscant lucru pe care îl putem face - să luăm animale sălbatice care sunt pline de virusuri și apoi să ne jucăm cu focul aducându-le în contact cu oamenii care trăiesc în centrul marilor orașe", a adăugat el.

O altă coautoare a studiului, Florence Débarre de la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, a subliniat că "nu putem avea o dovadă directă că animalele au fost infectate", din cauza faptului că piața a fost evacuată înainte de sosirea echipelor de la CDC.

VIDEO Dunărea a inundat Budapesta CITEȘTE ȘI VIDEO Dunărea a inundat Budapesta

"Am văzut 'fantomele' ADN și ARN ale acestor animale în probele de mediu, iar unele dintre ele există și în probele recoltate de pe tarabele unde a fost găsit SARS-CoV-2. Acest lucru este ceea ce ne-am aștepta într-un scenariu în care au existat animale infectate în piață", a adăugat cercetătoarea franceză.

"Acest studiu adaugă un alt strat la acumularea de dovezi care indică același scenariu: animalele infectate au fost introduse în piață la jumătatea sau la sfârșitul lunii noiembrie 2019, ceea ce a declanșat pandemia", a declarat un alt coautor al cercetării, Kristian Andersen, cercetător la institutul Scripps Research din La Jolla, California.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
covid-19