Autoritatea Electorală Permanentă va plăti 8 milioane de euro pentru extinderea sistemului informatic al Registrului electoral, care va putea, printre altele, să gestioneze situația votului cetățenilor români aflați în străinătate și să le transmită acestora prin e-mail (newsletter), dacă se vor înregistra, informații referitoare la scrutinul ce urmează să aibă loc.
“Acest modul (Diaspora – n.r.) va trebui să gestioneze situația votului cetățenilor români aflați în străinătate. În prima fază se dorește o reînregistrare a tuturor cetățenilor români aflați în străinătate pentru a avea o situație foarte clară a numărului și zonei unde se află aceștia”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
La solicitarea Profit.ro, reprezentanții AEP au declarat că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care vor dori să se înscrie în Registrul electoral vor putea să facă acest lucru printr-o cerere însoțită de o copie a actului de identitate și o copie a actului care dovedește reședința sau o copie a pașaportului cu mențiunea statului de domiciliu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Aceste acte se vor depune sau transmite prin poștă la ambasadele și consulatele României, conform articolului 42, aliniatul 2 din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente”, au spus reprezentanții instituției.
Potrivit AEP, înscrierea cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate în Registrul electoral nu constituie o obligație pentru a putea vota.
“Cei care nu doresc să se înscrie pot să voteze, ca și până acum, la secțiile de votare organizate în cadrul ambasadelor, consulatelor și institutelor culturale”, au mai spus reprezentanții AEP.
Termenul pentru intrarea în funcțiune a modulului de înregistrare a cererilor cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate este 1 aprilie 2016.
AEP va avea la dispoziție și un modul pentru votul cu urna mobilă, în acest sens cetățenii urmând să depună o cerere înainte de vot.
Potrivit caietului de sarcini al licitației, cu o zi înainte se introduc CNP-urile care vor vota cu urna mobilă, iar în ziua votului se vor bloca CNP-urile în funcție de plecările echipelor din secțiile de vot pe teren.
CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii nu exclude scumpiri la carne de Crăciun: Așa e după post !Informațiile despre votanți se vor introduce la întoarcerea echipelor de la domiciliul votanților.
Sistemul informatic va avea și un modul care va cuprinde toate informațiile legate de gestionarea secțiilor de votare.
Un alt modul va include toate informațiile legate de oficialii electorali (președinți și vicepreședinți de secții), cum ar fi dosarul aplicantului.
Extinderea Registrului electoral va permite integrare acestuia cu sistemul de evidență a cazierelor judiciare, în vederea preluării automate a informațiilor despre persoanele care au pierdut în instanță dreptul de vot.
La licitația organizată de AEP a fost depusă o singură ofertă, din partea asocierii formate din Net Brinel, Siveco Romania, Asseco SEE Romania, Teamnet Solutions International și Safetech Innovations, ultimele două firme fiind subcontractori ai Siveco Romania.
Contractul a fost atribuit asocierii în data 14 octombrie pentru suma de 8,01 milioane de euro, TVA inclusă, de la un estimat de 9,34 milioane de euro.
Cu o durată de 4 ani, contractul este finanțat din fonduri bugetare.
Net Brinel este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii IT de pe piața locală, deținut de antreprenorul Marcel Borodi.
În 2014, conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Finanțelor, compania a realizat o cifră de afaceri totală de 79,4 milioane de lei și un profit net de 3,9 milioane de lei, ambii indicatori fiind în creștere față de anul precedent.
Siveco Romania este cel mai mare producător local de software.
Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 256,2 milioane de lei (aproape 58 milioane de euro), în creștere cu 24% față de 2013, dar a trecut pe pierdere, care a atins 20,3 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 17,3 milioane de lei în 2013.
Conform datelor Registrului Comerțului, acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) – 63,7066%, Siveco Romania – 3,7498%, Irina Socol – 16,5716%, Alexandru Mihail Rădășanu – 11,5057%, Florian Gabriel Ilia – 4,0531%, Aurora Ecaterina Crusti – 0,2066% și Daniela Bichir – 0,2066%.
Irina Socol a fost condamnată de Tribunalul București, la începutul lunii iulie, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.
Decizia nu este definitivă și a fost contestată la Curtea de Apel București.
Teamnet Solutions International este parte a grupului Teamnet, înființat de deputatul PSD și omul de afaceri Sebastian Ghiță.
El a anunțat în august 2012 că și-a vândut toate acțiunile deținute la firmele din domeniul IT&C.