Ministerul Mediului solicită 137,84 milioane lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru lucrări în regim de urgență de înlăturare a efectelor calamităților naturale produse în județele Galați și Vaslui

Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:18

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cere suplimentarea bugetului cu 137,84 milioane lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme din perioada 13-19 septembrie 2024 în județele Galați și Vaslui. Vor fi făcute lucrări de refacere a secțiunii de transport a cursurilor de apă afectate de viituri, de aducere la starea inițială a lucrărilor hidrotehnice din admninistrare, dar și realizarea unor lucrări de stabilizare a albiei cursurilor de apă.

”În prezent se impune asigurarea în cel mai scurt timp a fondurilor necesare realizării lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 13-19 septembrie 2024 în județele Galați și Vaslui. Drept urmare, sunt necesare lucrări de aducere la starea inițială a infrastructurii de gospodărire a apelor din administrare, respectiv refacerea secțiunilor de transport a cursurilor de apă (deblocare, igienizare, salubrizare), lucrări de refacere a lucrărilor hidrotehnice afectate, dar și lucrări de stabilizare a albiei cursurilor de apă”, se arată în proiectul de Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pe anul 2024 din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 13-19 septembrie 2024 în județele Galați și Vaslui, precum și pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2024 pentru Administrația Națională “Apele Române”, aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru înlăturarea efectelor inundațiilor înregistrate, protecția populației și a bunurilor acestora sunt prevăzute a fi realizate lucrări de refacere a secțiunii de transport a cursurilor de apă afectate de viituri, de aducere la starea inițială a lucrărilor hidrotehnice din admninistrare, dar și realizarea unor lucrări de stabilizare a albiei cursurilor de apă, scrie News.ro.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Beneficiarul lucrărilor ce urmează să fie realizate este Administrația Națională „Apele Române” prin intermediul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Dacia a câștigat Raliul Marocului, prima competiție oficială, iar unul dintre piloți a devenit campion mondial. Urmează Raliul Dakar CITEȘTE ȘI Dacia a câștigat Raliul Marocului, prima competiție oficială, iar unul dintre piloți a devenit campion mondial. Urmează Raliul Dakar

”În acest sens este necesară realizarea, în regim de urgență, a lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 13-19 septembrie în județele Galați și Vaslui, cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru situații de forță majoră, de către Administrația Națională "Apele Române", instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Apelor și Pădurilor, prin Adminsitrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Pentru realizarea lucrărilor de refacere a secțiunii de transport a albiilor (deblocare, igienizare, salubrizare), a lucrărilor de stabilizare a albiilor, a lucrărilor de refacere a construcțiilor  hidrotehnice afectate sunt necesare servicii de proiectare și dirigenție de șantier ce vor fi decontate din capitolul 80.01 „Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă”, titlul 20 „Bunuri și servicii”, articol bugetar 20.22 „Finanțarea acțiunilor din domeniul apelor”. Valoarea estimată a lucrărilor mai sus menționate este în sumă de 137.843.000 lei, ținând cont de procesele verbale de evaluare a pagubelor ce au survenit în urma fenomenelor hidro-meteorologice extreme din 13-19 septembrie 2024 si a hotărârilor comitetelor județene de situații de urgență din județele Galați și Vaslui”, se arată în Nota de fundamentare.

Valoarea lucrărilor de refacere a secțiunii de transport a albiilor (deblocare, igienizare, salubrizare) și a lucrărilor de refacere a construcțiilor hidrotehnice afectate vor fi stabilite odată cu activitățile de proiectare și dirigenție de șantier pe parcursul realizării lucrărilor.

”Având în vedere faptul că în bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nu au fost identificate prevederi bugetare care să permită virarea de credite bugetare și sau credite de angajament sau modificarea repartizării pe trimestre a sumelor aprobate în buget, se impune suplimentarea bugetului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pe anul 2024 cu suma de 137.843.000 lei creditele de angajament și creditele bugetare la capitolul 80.01 „Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă”, titlul 20 „Bunuri și servicii” articol bugetar 20.22 „Finanțarea acțiunilor din domeniul apelor”, pentru realizarea, în regim de urgență, a lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 13-19 septembrie în județele Galați și Vaslui, decontările urmând a fi făcute conform prevederilor legale și a documentelor doveditoare pentru cantitățile de lucrări executate”, se mai arată în document.

Toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Ce se întâmplă cu buletinele vechi CITEȘTE ȘI Toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Ce se întâmplă cu buletinele vechi

Prin același document, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor propune aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2024 pentru Administrația Națională „Apele Române”, instituție publică finanțată din venituri proprii, aflată în coordonarea ministerului.

Astfel, comparativ cu veniturile aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 636/2024, în valoare de 2,995 miliarde lei și realizate la data de 31.07.2024 în sumă de 1,541 miliarde lei, respectiv 51,47%, se dorește majorarea cu suma de 282,99 milioane lei, respectiv 9,45%, ”datorită rectificării capitolului „Venituri curente”, ca urmare a nivelului realizării veniturilor, respectiv capitolului Subvenții de la bugetul de stat”.

De asemenea, comparativ cu bugetul de venituri și cheltuieli aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 636/2024, creditele de angajament se majorează cu suma de 181 milioane lei, respectiv 5,48%, față de bugetul aprobat în sumă de 3,3 miliarde lei, suma acestora devenind 3,481 miliarde lei; creditele bugetare se majorează cu suma de 282,99 milioane lei, respectiv 8,68%, față de bugetul aprobat în sumă de 3,261 miliarde lei, suma acestora devenind 3,544 miliarde lei.

În perioada 13-15 septembrie 2024 s-au înregistrat cantități importante de precipitații, peste 200 l/mp/48 ore în județele Galați și Vaslui, precipitații cu caracter de aversă, ce au produs scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, producând viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice Siret și Prut.

Nivelurile maxime înregistrate la stațiile hidrometrice din arealul afectat în intervalul 14-16 septembrie 2024 au depășit valorile maxime istorice înregistrate anterior, astfel:

  • la stațiile hidrometrice Cudalbi pe râul Geru s-a înregistrat un nivel de 389 cm, față de 358 cm în anul 2013;
  • la stațiile hidrometrice Pechea pe râul Suhu s-a înregistrat un nivel de 382 cm, față de 298 cm în anul 2013 și 301 cm în anul 2016;
  • la stațiile hidrometrice Fârtănești pe râul Chineja s-a înregistrat un nivel de 449 cm, față de 346 cm în anul 1991, 285 cm în anul 2013 și 245 cm în anul 2016.

În aceste condiții, debitele produse au avut caracter extrem, fiind mai mari decât debitele cu probabilitatea de depășire de 1% (cu o perioadă medie de revenire de o dată la 100 de ani), situându-se în jurul probabilității de 0,5% (debite cu o perioadă medie de revenire de o dată la 200 de ani).

Puțin peste 900.000 de pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație din iunie 2022 și până acum. Aproape 28 de milioane de pastile din 30 de milioane încă sunt în farmaciile comunitare. Peste un million de comprimate, donate Republicii Moldova CITEȘTE ȘI Puțin peste 900.000 de pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație din iunie 2022 și până acum. Aproape 28 de milioane de pastile din 30 de milioane încă sunt în farmaciile comunitare. Peste un million de comprimate, donate Republicii Moldova

Cele mai afectate au fost subbazinele hidrografice Geru (cu precădere afluentul acestuia, pârâul Suhu) și Chineja din județul Galați.  În acest județ au fost afectate, conform rapoartelor operative transmise până la data prezentei, peste 73 de localități, în 4 dintre acestea (Pechea, Costache Negri, Corod, Suhurlui) înregistrându-se pierderi de vieți omenești (în total 7 victime). De asemenea au fost inundate/distruse sute de locuințe și au fost afectate infrastructura rutieră/CF și obiective socio-economice.

Cele mai afectate localități din județul Galați, cu peste 100 de case afectate/localitate, sunt următoarele: Pechea, Cudalbi, Slobozia Conachi, Costache Negri, Cuza Vodă, Suhurlui, Vameș, Valea Mărului, Mândrești, Corni, Măcișeni, Corod. Sunt peste 6000 case inundate/avariate/distruse la nivel de județ conform rapoartelor operative transmise până în prezent.

În județul Vaslui au fost afectate 250 localități, cel mai afectat fiind orașul Murgeni situat în zona central vestică. Cel mai afectat bazin hidrografic în județul Vaslui a fost cel al râului Bârlad cu afluenții acestuia și bazinele afluenților direcți ai râului Prut.

În ceea ce privește lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor din administrarea Administrației Naționale "Apele Române" – Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, au fost afectate 5 sectoare mai importante (breșe în corpul digurilor în județul Galați, identificate la retragerea apelor) și 2 acumulări nepermanente din județul Vaslui.

În prezent, echipele Administrației Bazinală de Apă Prut-Bârlad inspectează și monitorizează starea lucrărilor hidrotehnice din administrare după retragerea apelor și intervin punctual cu forțe proprii acolo unde situația o impune.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
fond de urgentam ministerul mediului
calamitati
vaslui
galati