Fumatul pe terasele cu 2 pereți și tavan ar putea să rămână în continuare ilegal în pofida amendamentelor adoptate de Senat, în plus aprinderea țigărilor urmând a fi interzisă și în autoturismele personale, nu numai în cele de serviciu, dacă în acestea se află minori sau femei însărcinate.
Aceste prevederi sunt conținute de amendamentele admise de Comisia pentru buget finanțe și bănci a Camerei Deputaților în momentul acordării avizului favorabil proiectului de Lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr.349/2002. Amendamentele respective au fost propuse de același deputat PSD, Aurelia Cristea, care a fost inițiatoarea amendamentelor care au înăsprit legislația antifumat anul trecut. Deptatul PSD a preluat tactica senatorilor, care au inițiat mai multe amendamente de relaxare a legii, folosindu-se de dezbaterea unei cu totul alte legi, cea “privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe”, în fapt o transpunere a unei directive europene care se referă la producția și prezentarea produselor de tutun, și nu la interzicerea fumatului.
“Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, precum și în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate”, se precizează în amendamentul admis de către Comisie. Inițiatorul susține că “acest amendament este necesar pentru asigurarea dreptului prevăzut în Art. 49 din Constituție: Copiii și tinerii se bucură de un regim special de protecție și de asistență în realizarea drepturilor lor. Având în vedere expunerea crescută la substanțele toxice din fumul de tutun în condițiile restrictive din punct de vedere al ventilației specifice autovehiculelor, și imposibilitatea minorului și a fătului de a se apăra în fața acestei agresiuni, este datoria morală și legală a adulților de a-i proteja.”
CITEȘTE ȘI Confesiunile unui director de hotel all inclusiveȘi articolul adoptat de Senat care viza permiterea fumatului în “spații complet izolate și inscripționate special pentru această destinație, precum și pe terase exterioare amenajate în acest scop” a fost eliminat, fiind înlocuit cu altul, prin care “fumatul este permis în unitățile sanitare în care sunt internați pacienți cu afecțiuni psihice, în baza unei hotărâri emisă de o instanță de judecată. În aceste unități este permis fumatul doar pentru pacienții internați în baza hotărârii judecătorești și doar în spații special amenajate în exteriorul clădirilor”
Redefinirea de către senatori a spațiului public închis drept spațiu “încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu destinație locativă” a fost eliminată la rândul ei. Potrivit amendamentului acceptat de Comisia de buget și propus de deputatul PSD Aurelia Cristea, prin “spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți întregi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
Comisia de buget finanțe acordă doar un aviz proiectului de lege adoptat deja de Senat, raportul final urmând a fi redactat de comisiile reunite de industrii, de sănătate și cea juridică ale Camerei Deputaților. Termenul de depunere a raportului a fost deja depășit cu aproape 3 luni, acesta fiind de 28.06.2016.
În urmă cu 2 săptămâni, deputații anunțau că, în opinia lor, Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților ar putea finaliza în termen de două săptămâni întocmirea raportului final, care ulterior să fie adoptat de deputați.
„Dacă Directiva tutunului nu se aprobă în prima parte a acestei sesiuni legislative, se pune în pericol toată structura pe care e construit bugetul anului viitor. Riscăm să pierdem un miliard de lei pe lună în primele trei luni din 2017”, a declarat, totodată, deputatul Andreea Paul, membru în comisia de buget-finanțe bănci.
De altfel, Guvernul a decis să inițieze un proiect de ordonanță de urgență pentru transpunerea Directivei tutunului, ceea ce ridică semne de întrebare asupra viitorului proiectului de lege de transpunere aflat pe masa comisiilor Camerei Deputaților, și care cuprinde amendamentele ce au trezit speranțe în rândul fumătorilor și proprietarilor de cârciumi.