VIDEO Papa Francisc, baie de mulțime în papamobil

Social   
VIDEO Papa Francisc, baie de mulțime în papamobil

Papa Francisc a apărut pentru binecuvântarea din Duminica Paștelui în Piața Sfântul Petru, de la Vatican.

Deși slăbit, Suveranul Pontif nu a avut un aparat de oxigen, în ciuda spitalizării sale recente pentru dublă pneumonie.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO O furtună neobișnuită face ravagii în Alpi CITEȘTE ȘI VIDEO O furtună neobișnuită face ravagii în Alpi

Așezat într-un scaun cu rotile, Francisc a început prin a ura „Paște fericit” cu o voce slabă miilor de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru. El a delegat unui asistent citirea binecuvântării sale tradiționale „Urbi et Orbi” (către oraș și lume), arată news.ro.

Papa a urcat apoi la bordul papamobilului pentru a saluta mulțimea mai îndeaproape, binecuvântând mai mulți bebeluși în timp ce mergea.

Anterior, Papa l-a primit pe vicepreședintele american JD Vance - aflat în vizită oficială în Italia - pentru o întâlnire privată la reședința Sfânta Marta, unde locuiește Suveranul Pontif.

Francisc a binecuvântat mulțimea și i-a urat un „Paște fericit”, înainte de a lăsa un membru al personalului său să citească mesajul său Urbi et Orbi.

Papa a apărut în balconul Bazilicii Sfântul Petru, duminică la prânz, în scaunul său cu rotile.

Guvernul alocă bani ca febra aftoasă să nu ajungă în România CITEȘTE ȘI Guvernul alocă bani ca febra aftoasă să nu ajungă în România

În discursul pregătit pentru acest an, Papa Francisc a vizat în special „cruzimea conflictelor” în care civilii sunt „ținte”, chiar dacă „fiecare viață este prețioasă”, relatează Le Figaro.

„În fața cruzimii conflictelor care implică civili lipsiți de apărare, care atacă școli și spitale, precum și lucrători umanitari, nu ne putem permite să uităm că nu ținte sunt afectate, ci oameni cu suflet și demnitate”, a transmis suveranul pontif. El a reamintit necesitatea de a stabili „principiul umanității” ca „piatră de temelie” a acțiunii zilnice.

Referindu-se la conflictul din Orientul Mijlociu, el a denunțat „o situație umanitară dramatică și josnică”, adăugând: „Sunt aproape de suferința creștinilor din Palestina și Israel, precum și de tot poporul israelian și tot poporul palestinian”.

El și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la „climatul de antisemitism în creștere care se răspândește în întreaga lume”, dar „în același timp”, a mărturisit că „gândurile sale se îndreaptă către oameni și în special către comunitatea creștină din Gaza, unde conflictul teribil continuă să semene moarte și distrugere și să provoace o situație umanitară dramatică și josnică”.

Vouchere de vacanță - procedura: Nu trebuie făcută dovada plății. Beneficiarii vor primi net 640 lei și vor suporta, de fapt, 960 lei din buzunar. Pot fi cheltuite însă sume mai mici CITEȘTE ȘI Vouchere de vacanță - procedura: Nu trebuie făcută dovada plății. Beneficiarii vor primi net 640 lei și vor suporta, de fapt, 960 lei din buzunar. Pot fi cheltuite însă sume mai mici

„Fac apel la beligeranți să înceteze focul, să elibereze ostaticii și să ofere ajutorul atât de necesar populației înfometate care tânjește după un viitor pașnic!” - a transmis Papa.

Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani și aflat încă în convalescență, a denunțat „mândria diabolică” care duce la război și a făcut următorul apel în spiritul Paștelui: „Fiecare viață este prețioasă (...) Aș dori să reîncepem să sperăm că pacea este posibilă!”

El a trecut apoi în revistă toate zonele de conflict de pe glob, rugându-se: „Hristos cel Înviat să răspândească darul pascal al păcii peste Ucraina urgisită și să-i încurajeze pe toți cei implicați să-și continue eforturile pentru a obține o pace dreaptă și durabilă”. Au urmat Libanul, Siria, Yemen, Caucazul de Sud, rugăciunea pentru „un acord de pace definitiv între Armenia și Azerbaidjan”, Republica Democrată Congo, Sudan și Sudanul de Sud, precum și alte regiuni africane, Sahel, Cornul Africii și regiunea Marilor Lacuri. Ajungând la Asia, el a vorbit despre „poporul din Birmania” și a salutat „anunțul unei încetări a focului” în Myanmar.

Papa a criticat apoi ceea ce duce la război: „Nici o pace nu este posibilă acolo unde nu există libertate religioasă, nici libertate de gândire și de exprimare, nici respect pentru opiniile altora”.

Un manager de la Glovo și reprezentantul unei firme, acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA CITEȘTE ȘI Un manager de la Glovo și reprezentantul unei firme, acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA

Fără a uita o temă foarte dragă inimii sale, el a spus: „Nicio pace nu este posibilă fără o dezarmare reală!”

 

În ceea ce privește „armele” păcii, el a îndemnat credincioșii „să nu cedeze în fața logicii fricii care întemnițează”, ci să folosească „resursele disponibile pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, pentru a lupta împotriva foametei și pentru a încuraja inițiativele care promovează dezvoltarea”. Papa a menționat și un principiu călăuzitor - „principiul umanității nu trebuie abandonat niciodată, deoarece este piatra de temelie a acțiunii noastre zilnice”,  a spus el. Acest lucru l-a determinat să încheie mesajul prin a cere „eliberarea prizonierilor de război și a deținuților politici”.

PREMIERĂ Medicii și asistentele vor primi indemnizații de merit dacă își fac bine treaba CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Medicii și asistentele vor primi indemnizații de merit dacă își fac bine treaba

Meditând asupra semnificației Paștelui și a „luminii sale de pace”, pe care s-a bucurat să o vadă sărbătorită în acest an „în aceeași zi, de catolici și ortodocși”, șeful Bisericii Catolice, care a apărat încă o dată viața, a explicat: „În patima și moartea lui Isus, Dumnezeu a luat asupra sa tot răul lumii și, în infinita sa milă, l-a învins: a dezrădăcinat mândria diabolică care otrăvește inima omului și sădește peste tot violența și corupția”.

Așadar, „iertarea a învins răzbunarea. Răul nu a dispărut din istoria noastră, el va rămâne până la sfârșit, dar nu mai are întâietate, nu mai are putere asupra celor care primesc harul acestei zile” - a transmis Papa.

viewscnt
Afla mai multe despre
paște
papa francisc
paște
dată
catolici
ortodocși
papamobil
vatican