Guvernul vrea să amâne cu un an, până la 31 decembrie 2016, intrarea în vigoare a Legii privind insolvența persoanelor fizice, programată să fie aplicată începând cu sfârșitul acestui an, și a redactat deja un proiect de ordonanță de urgență pe această temă, conform informațiilor Profit.ro.
Conform acelorași informații, proiectul prevede ca termenul de aplicare a legii să fie amânat până la 31 decembrie 2016 și a fost deja avizat favorabil, marți, de către mai multe instituții.
UPDATE: Informația a fost confirmată ulterior de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, la solicitarea presei. Astfel, întrebat de jurnaliști dacă informația Profit.ro este corectă, și anume că Guvernul vrea să amâne aplicarea Legii privind insolvența persoanei fizice, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a răspuns : "Este în discuție acest subiect !"
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Legea insolvenței persoanei fizice a fost publicată în Monitorul Oficial pe 18 iunie, cu termen de intrare în vigoare în 6 luni de la data publicării.
După publicarea acestei legi în Monitor, Parlamentul a aprobat proiectul legii dării în plată, care prevede că debitorii cu credite ipotecare vor scăpa de datoriile la bănci, IFN și recuperatori dacă lasă creditorului bunul imobiliar.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, apoi va produce efecte după 15 zile. Dacă nu o va trimite la reexaminare, Iohannis va trebui să promulge legea în următoarele zile.
Surse politice au declarat recent pentru Profit.ro că președintele Klaus Iohannis se gândește să întoarcă la Parlament legea privind darea în plată și va sugera Legislativului, neoficial, să introducă o limită de aplicare, respectiv pentru creditele cu ipotecă în sumă de cel mult 250.000 de euro.
Legea insolvenței persoanei fizice reglementează trei modalități prin care insolvența persoanelor fizice va putea fi soluționată, respectiv pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedură simplificată. La acest moment, insolvența este posibilă doar pentru firme.
Conform legii, prezentată detaliat aici, o persoană fizică debitoare este considerată în insolvență când patrimoniul ei este caracterizat prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor scadente.
Insolvența se prezumă a fi existentă dacă, după trecerea unui termen de 90 zile de la data scadenței unei obligații, persoana în cauză datoriile către unul sau mai mulți creditori.
Durata de executare a planului de rambursare este de până la 5 ani de la data rămânerii definitive a deciziei de deschidere a procedurii de insolvență, cu posibilitatea prelungirii executării cu cel mult un an.