Nouăsprezece state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Franța și Germania și România, solicită Băncii Europene de Investiții (BEI) să crească finanțarea pentru industria apărării, în contextul în care UE caută modalități de a-și consolida capacitățile militare în fața unei posibile agresiuni viitoare din partea Rusiei, transmite Reuters.
Solicitarea a fost transmisă printr-o scrisoare comună adresată președintelui Consiliului European și șefului BEI, înaintea unei reuniuni a liderilor europeni programată pentru luni, unde se va discuta despre viitorul sectorului de apărare al UE, informează News.ro.
Demersul are loc pe fondul războiului din Ucraina și al presiunilor exercitate de președintele american Donald Trump, care cere statelor membre NATO să-și majoreze cheltuielile pentru apărare.
BEI nu poate finanța industria de armament, dar poate revizui regulile
În prezent, BEI, care este deținută de guvernele UE, nu are voie să finanțeze producția de muniție, arme sau echipamente militare. Pentru eliminarea acestei interdicții, ar fi necesară o majoritate a guvernelor UE, însă unele state și-au exprimat rezervele.
CITEȘTE ȘI Guvernul vine cu noi reguli privind piața criptomonedelor. Ministru: Vom reglementa autorizarea companiilor și modalitatea de impozitareBanca poate, însă, să acorde finanțări pentru produse cu dublă utilizare (atât civilă, cât și militară), precum sateliți, drone sau sisteme radar.
Semnatarii scrisorii, respectiv Finlanda, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, România, Slovacia, Spania și Suedia, au cerut ca BEI să revizuiască lista activităților excluse de la finanțare și să ia în considerare emiterea de obligațiuni pentru apărare.
”Aceasta ar trebui, totuși, analizată în consultare cu piețele financiare și agențiile de rating, pentru a evalua fezabilitatea acestei posibilități și impactul potențial asupra costurilor de finanțare ale obligațiunilor BEI existente”, se arată în scrisoarea obținută de Reuters.
Diviziuni între statele membre
Cu toate acestea, unele guverne din UE, în special Austria, Irlanda și Malta, care sunt țări neutre, se tem că finanțarea industriei apărării ar putea pune în pericol ratingul de credit maxim al BEI și că adevărata problemă nu este lipsa fondurilor, ci lipsa contractelor pe termen lung.
CITEȘTE ȘI Beethoven și Marie Curie vs păsări și râuri. Ce va apărea pe noile bancnote euroÎn plus, BEI joacă un rol esențial în tranziția verde și digitalizarea economiei europene, iar unele state sunt îngrijorate că includerea muniției și armamentului în portofoliul său de investiții ar putea îndepărta investitorii.
Finlanda cere finanțare directă pentru producția de muniție
BEI a dublat finanțarea pentru proiectele de securitate, de la 1 miliard de euro în 2023 la un plan de 2 miliarde de euro până în 2025. Cu toate acestea, Comisia Europeană estimează că sectorul apărării din UE va avea nevoie de 500 de miliarde de euro în următorii 10 ani.
Apelul către BEI a fost coordonat de Finlanda, țară care are o graniță de 1.340 km cu Rusia și care a aderat la NATO în 2023.
CITEȘTE ȘI Premierul Ciolacu se întâlnește cu 4 mari fonduri de investiții americane, aduse de JP Morgan”Pentru Finlanda, ar fi important ca finanțarea BEI să poată fi utilizată direct pentru producția de muniție, ceea ce în prezent nu este posibil”, a declarat premierul finlandez Petteri Orpo, într-un comunicat.
BEI este cea mai mare instituție financiară multilaterală din lume, având un bilanț de peste 500 de miliarde de euro.