Comisarii Gărzii de Mediu au verificat Electrocentrale Craiova, după ce au primit mai multe reclamații cu privire la cenușa care a acoperit municipiul Craiova.
Sociatatea a fost amendată cu 50.000 de lei, transmite news.ro.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai multe persoane reclamă, în postări pe rețelele de socializare, că municipiul Craiova a fost acoperit de un val de cenușă, oamenii vorbind despre efectele asupra sănătății, dar și despre imposibilitatea de a curăța locuințele.
”Comisarii GNM-CJ Dolj au fost sesizați săptămâna aceasta cu privire la disconfortul creat de activitatea desfășurată de SE CRAIOVA SA, disconfort produs ca urmare a unei avarii de la Blocul Energetic 2. Controlul s-a efectuat și ca urmare a materialelor video postate pe paginile de socializare, dar și a numeroaselor sesizări primite și înregistrate la GNM Comisariatul Județean Dolj”, a transmis, miercuri, Garda de Mediu, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că, în urma inspecției din teren, comisarii GNM-CJ Dolj au stabilit că operatorul economic este în procedura de revizuire a Autorizației Integrate de Mediu.
”În ceea ce priveste incidentul din data de 25.10.2024, prin care SE CRAIOVA SA a notificat atât APM Dolj, cât și GNM Comisariatul Judetean Dolj, reprezentanții operatorului economic au informat cu privire la intervalul orar necesar pentru remedierea avariei (lipsă tensiune independentă de activitatea operatorului) și reconectarea la Sistemul Energetic Național. Totodată, urmare a acestui incident, au existat spulberări de pulberi sedimentabile (cenușă rezultată din procesul de ardere al cărbunelui) de pe cazanele 1 si 2, spulberări ce au generat depuneri de pulberi sedimentabile în zona apropiată SE Craiova SA”, a mai transmis sursa citată.
Garda de Mediu precizeză cum au apărut depunerile de cenușă.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mișcare pregătită - Distribuitorii de energie să poată prelua controlul asupra instalațiilor prosumatorilor și chiar să le oprească producția”Ținând cont de faptul că structura cazanelor este de tip deschis și de faptul că există depuneri semnificative de cenușă pe suprafața cazanelor, depuneri acumulate de-a lungul timpului, și în condiții meteorologice de calm atmosferic și inversiune termică, apare efectul de spulberare de pulberi sedimentabile”, a mai transmis Garda de Mediu.
SE CRAIOVA SA a fost sancționată cu o amendă de 50.000 de lei, sancțiune prevăzută de OUG 195/2005 privind protecția mediului, pentru nerespectarea condițiilor din actele de reglementare. Totodată, GNM-Comisariatul Județean Dolj va notifica Agenția pentru Protecția Mediului Dolj cu privire la neconformitățile constatate.