Cea mai mare economie europeană a evoluat peste așteptări în trimestrul al treilea și a evitat un al doilea trimestru consecutiv de contracție și recesiunea tehnică. Pe de altă parte, analiștii avertizează că Germania rămâne prinsă în stagnare economică. Și la nivelul zonei euro creșterea a accelerat peste așteptări.
Economia a crescut cu 0,2% față de trimestrul al doilea, după o scădere de 0,1% în trimestrul precedent. Analiștii economici estimau o contracție de 0,1%. Creșterea neașteptată a fost determinată atât de consumul privat, cât și de cel public.
Față de anul trecut, economia a scăzut însă cu 0,2% în trimestrul al treilea.
„Drept urmare, deși o recesiune tehnică a fost evitată, economia germană rămâne aproape la fel ca la începutul pandemiei”, arată Carsten Brzeski, șeful diviziei de cercetare macro de la ING.
Economistul subliniază că datele economice ale Germaniei au fost negative în ultimii ani și că economia se confruntă atât cu ajustări ciclice, cât și cu unele structurale.
„Pandemia și războiul din Ucraina au accelerat slăbiciunea structurală, dar nu sunt motivele inițiale ale situației actuale. Într-o lume în care, cel puțin în producție, China a devenit „noua Germanie”, vechiul model de macro al Germaniei bazat pe energie ieftină și piețe mari de export ușor accesibile nu mai funcționează”, arată Brzeski.
Economistul ING notează creșterea numărului de insolvențe și de restructurări de personal în ultima perioadă și avertizează că piața muncii, care a rezistat în ultimii ani, ar putea fi afectată, lucru vizibil din situația anunțată azi de statistică, cea mai slabă de la finele anilor 90.
„Cazul Volkswagen sugerează că piața muncii s-ar putea da peste cap rapid și creșterile salariale ar putea intra în declin. Securitatea locurilor de muncă ar putea fi noua mantră pentru piața germană a muncii în locul majorărilor de salarii”, arată Brzeski, care notează că alte riscuri care planează asupra economiei nemțești vin din posibilele tarife americane asupra produselor europene.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ GRAFICE România a rămas cel mai mare producător de gaze din UE și în T3La nivelul zonei euro, economia a crescut cu 0,4%, peste așteptările analiștilor de 0,2%, respectiv în accelerare față de rezultatul de 0,2% din T2. Față de trimestrul al treilea din 2023, creștere a fost de 0,9%, de asemenea mai mare decât cea de 0,6% din T2.