Șefa ONRC - concediată. Mii de firme au fost blocate de noul sistem informatic

Șefa ONRC - concediată. Mii de firme au fost blocate de noul sistem informatic
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 13:22

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a revocat-o din funcție pe șefa ONRC, Valentina Burdescu, din cauza „managementului defectuos la nivelul instituției”. Mii de firme au fost blocate de noul sistem informatic, întregul mediu de afaceri a reclamat imposibilitatea de a opera modificări.

Printr-un comunicat de presă, Oficiul Național al Registrului Comerțului, instituție subordonată Ministerului Justiției, transmite că „este preocupat constant de îmbunătățirea colaborării cu mediul de afaceri și profesioniștii”.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție: Danezii de la DSV au cumpărat de la Deutsche Bahn divizia Schenker, prezentă și în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Danezii de la DSV au cumpărat de la Deutsche Bahn divizia Schenker, prezentă și în România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Procesul de digitalizare a serviciilor oferite de O.N.R.C. înseamnă: creșterea gradului de utilizare a serviciilor de e-guvernare, modernizarea și eficientizarea activităților și fluxurilor interne instituționale ale O.N.R.C. În aceste săptămâni, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a solicitat conducerii instituției să aibă o comunicare constantă și transparentă cu mediul de afaceri, cu profesioniștii și cu reprezentanții celorlalte instituții pentru a soluționa cât mai rapid deficiențele generate de implementarea noului sistem informatic”, precizează ONRC.

În plus, a solicitat conducerii Oficiul Național al Registrului Comerțului să fie organizate ședințe săptămânale cu directorii oficiilor teritoriale. O astfel de ședință a avut loc marți, 10 septembrie. În cadrul acesteia, au fost identificate soluții pentru depășirea acestei perioade tranzitorii, arată Adevărul.

Ministrul Justiției i-a asigurat pe directorii oficiilor teritoriale de tot sprijinul pentru soluționarea problemelor întâmpinate. De asemenea, a inițiat o Ordonanță de Urgență, adoptată în ședința de Guvern de miercuri, 11 septembrie. Prin aceasta, va fi alocat un număr mai mare de personal în soluționarea dosarelor înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Prima măsură propusă prin OUG este reîncadrarea consilierilor juridici pe funcții de registratori printr-o procedură internă, având în vedere că există 46 de posturi de registratori vacante la nivelul O.N.R.C. și al oficiilor din țară.

Cea de-a doua măsură propune exercitarea de către personalul cu funcție de conducere a atribuțiilor de registrator.

eJobs.ro lansează o nouă platformă de joburi, pentru cei care au nevoie de angajare imediată CITEȘTE ȘI eJobs.ro lansează o nouă platformă de joburi, pentru cei care au nevoie de angajare imediată

Corpul de control al ministrului, verificări

Totodată, ministra Justiției, Alina Gorghiu, a dispus Corpului de Control al ministrului efectuarea unui control la O.N.R.C, începând cu data de 19.08.2024. Acest demers a fost efectuat în contextul discuțiilor din spațiul public privind anumite sincope în funcționarea noului sistem informatic al Oficiului Național al Registrului Comerțului.

„Raportul Corpului de Control a constatat existența unui management defectuos la nivelul conducerii. Mai exact, decizia punerii în producție a noului sistem la data de 26 iulie 2024, precum și suspendarea activității O.N.R.C. și a oficiilor teritoriale în perioada 16-25 iulie au fost adoptate în mod exclusiv de către directorul general/managerul de proiect Valentina Burdescu, fără consultarea personalului din cadrul O.N.R.C. și din cadrul oficiilor teritoriale. Precizăm că directorul general al O.N.R.C. a fost desemnat manager de proiect pentru proiectul privind noul sistem al O.N.R.C. în data de 29 octombrie 2018”, se arată în comunicatul de presă.

Concluziile raportului Corpului de control arată că „deciziile cu privire la modul și momentul implementării noului sistem informatic, precum și testarea insuficientă a aplicației informatice au generat disfuncționalități în activitatea instituției”.

În ceea ce privește comunicarea conducerii ONRC cu mediul de afaceri și cetățenii, aceasta a fost profund deficitară.

„Având în vedere concluziile raportului Corpului de Control, ministra Justiției a dispus, astăzi, 12.09.2024, revocarea directorului general al O.N.R.C., Valentina Burdescu. Totodată, a dispus numirea doamnei Luiza Mardare în funcția de director general al O.N.R.C. Este o persoană cu experiența unei funcții de conducere, fiind director al ORCT Constanța, familiarizată cu noul sistem implementat. Are o viziune amplă asupra organizării interne a instituției”, se arată în comunicatul de presă.

viewscnt
Afla mai multe despre
alina gorghiu
onrc
valentina burdescu