Senatorii au aprobat, luni, un proiect de lege care reduce cotele aferente contribuțiilor de asigurări sociale de stat cu 2 puncte procentuale pentru angajatori și cu 3 puncte procentuale pentru angajați. Deputații vor avea votul decisiv, ceea ce înseamnă că reducerea ar putea fi aplicată cel mai devreme din toamna acestui an.
Proiectul, anunțat de Profit.ro în luna februarie, a fost inițiat de senatorii PSD și a fost aprobat, în pofida raportului negativ al Comisiei de buget și finanțe, cu 67 de voturi pentru, 23 împotrivă și o abținere. Întrucât parlamentarii vor intra peste două săptămâni în vacanța de vară (iulie și august), este aproape imposibil ca proiectul să primească votul deputaților mai devreme de luna septembrie.
Senatorul PNL Marian Câmpeanu, fost ministru al Muncii, a cerut ca proiectul să nu fie votat din considerente bugetare, arătând că deficitul bugetului de asigurări sociale (pensii) este egal cu cel al bugetului de stat. În schimb, fostul său coleg de partid, actualul senator ALDE Varujan Vosganian, fost ministru al Finanțelor, a solicitat aprobarea proiectului.
În acest context, Câmpeanu i-a reproșat lui Vosganian că, atunci când a fost ministru de Finanțe, s-a opus majorării pensiilor.
CITEȘTE ȘI De ce a crescut povara fiscală deși s-au redus taxele?Potrivit proiectului, în funcție de condițiile de muncă, contribuțiile de asigurări sociale de stat datorate bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi reduse astfel:
- pentru condiții normale de muncă, de la 10,5% la 7,5% pentru contribuția individuală și de la 15,8% la 13,8% pentru contribuția angajatoruiui;
- pentru condiții deosebite de muncă, de la 10,5% la 7,5% pentru contribuția individuală și de la 20,8% la 18,8 pentru contributia angajatorului;
- pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, de la 10,5% la 7,5% pentru contribuția individuală și de la 25,8% la 23,8% pentru contribuția angajatorului.
Guvernul s-a opus aprobării acestui proiect, arătând că anul trecut a decis deja reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuților de asigurări sociale la angajator.
Mai mult, Executivul a arătat că, prin reducerea propusă acum de parlamentari, deficitul bugetar ar crește în acest an, doar pentru 6 luni de aplicare, cu 3,5 miliarde de lei, iar anul viitor ar fi înregistrat un impact negativ de 7,7 miliarde de lei. Deficitul ar urma să crească în continuare, cu 8,4 miliarde de lei în 2018 și cu 9,1 miliarde de lei în 2019.
28 noiembrie - Profit Financial.forum