Polonia va suspenda temporar dreptul la azil după tensiunile de la granița cu Belarus, anunță premierul Donald Tusk

Polonia va suspenda temporar dreptul la azil după tensiunile de la granița cu Belarus, anunță premierul Donald Tusk
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:43

Polonia intenționează să suspende temporar dreptul la azil ca parte a unei strategii de limitare a migrației ilegale, pe fondul tensiunilor cu Belarusul vecin, pe care Varșovia îl acuză că în mod intenționat canalizează imigranți peste granița sa.

„Unul dintre elementele strategiei privind migrația va fi suspendarea teritorială temporară a dreptului la azil”, a anunțat sâmbătă premierul Donald Tusk, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„Voi cere acest lucru, voi cere recunoașterea în Europa a acestei decizii”, a adăugat el.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Acest lucru se datorează faptului că știm foarte bine cum este folosit de (președintele belarus Aleksandr) Lukașenko, de (președintele rus Vladimir) Putin, de către contrabandiști, traficanți de persoane, cum acest drept la azil este folosit exact împotriva esenței dreptului la azil”, a declarat el la un congres organizat de partidul său liberal Coaliția Civică (KO), cel mai mare membru al guvernului de coaliție din Polonia.

Boeing va concedia 17.000 de angajați, 10% din forța muncă a grupului, și va amâna primele livrări ale aeronavei 777X CITEȘTE ȘI Boeing va concedia 17.000 de angajați, 10% din forța muncă a grupului, și va amâna primele livrări ale aeronavei 777X

Migrația a ocupat un loc prioritar pe agenda Poloniei începând din 2021, când un număr mare de persoane, în principal din Orientul Mijlociu și Africa, au început să încerce să treacă ilegal pe la frontiera cu Belarus, în ceea ce Varșovia și Uniunea Europeană au afirmat că a fost o criză orchestrată de Minsk și aliatul său, Rusia.

Rusia și Belarus au negat responsabilitatea.

Tusk a declarat că va prezenta strategia privind migrația în cadrul unei ședințe de guvern la 15 octombrie, când se împlinește un an de la alegerile care au adus la putere coaliția pe care o conduce.

De la preluarea mandatului, în decembrie 2023, Tusk, fost președinte al Consiliului European, a urmărit o politică dură în ceea ce privește migrația, o strategie care a câștigat un sprijin public larg, dar care a consternat activiștii care sperau că va abandona abordarea administrației naționaliste anterioare.

În iulie, parlamentul polonez a adoptat o lege care a facilitat utilizarea armelor de către serviciile de securitate împotriva migranților la frontiera cu Belarus.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
azil
migratie
belarus