Guvernul britanic a pierdut procesul deschis la Curtea Supremă, Parlamentul este cel care trebuie să aprobe începerea Brexit

Guvernul britanic a pierdut procesul deschis la Curtea Supremă, Parlamentul este cel care trebuie să aprobe începerea Brexit
scris 24 ian 2017

Guvernul britanic a pierdut procesul deschis la Curtea Supremă, care a decis marți că Parlamentul trebuie să aprobe declanșarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care va deschide oficial procesul de ieșire din UE, relatează ITV. 

După ce au ascultat timp de patru zile, în decembrie, argumentele părților, opt dintre judecătorii celei mai înalte instanțe din țară au votat ca Guvernul să ceară aprobarea Legislativului pentru Brexit, iar trei au fost împotrivă. Acesta a fost unul dintre cele mai importante cazuri constituționale din istoria legală a Marii Britanii, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Lira sterlină s-a apreciat peste pragul de 1,25 dolari imediat după anunțul Curții, însă a revenit sub această cotație la scurt timp. În jurul orei 11:50, moneda britanică se tranzacționa la 1,24 dolari, cu 0,56% sub prețul de la închiderea de ieri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit analiștilor citați de ITV, este puțin probabil însă ca decizia să aibă vreun impact asupra ieșirii Londrei din blocul comunitar, pentru că sunt mici șanse ca parlamentarii să blocheze proiectul de lege privind Brexit, după decizia majorității electoratului la referendumul din 23 iunie.

Ryanair ar putea renunța la zborurile din Marea Britanie post-Brexit CITEȘTE ȘI Ryanair ar putea renunța la zborurile din Marea Britanie post-Brexit

Guvernul a sesizat Curtea Supremă după o decizie similară din noiembrie a Înaltei Curți.

Președintele Înaltei Curți, Lord Thomas, împreună cu alți doi judecători, au decis atunci că premierul nu are dreptul să invoce așa-numita „prerogativă regală” pentru a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona și a da startul celor doi ani ai procesului de negociere. Dreptul de a folosi prerogativa regală ar fi însemnat că Guvernul nu are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Decizia a provocat un val de indignare în rândul liderilor taberei anti-UE, care i-au numit de judecători “inamici ai poporului”.

Procedurile de la Curtea Supremă au atras atenția presei din toată lumea, devenind cel mai televizat proces din istoria Marii Britanii

Premierul Theresa May a pus prezentat deja, într-un discurs, obiectivele sale pentru Brexit. Ea a precizat că țara va părăsi Piața Unică a UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
parlament
may