Nord-estul Dobrogei ar putea deveni geoparc UNESCO

Nord-estul Dobrogei ar putea deveni geoparc UNESCO
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2024

Autoritățile tulcene fac demersuri pentru ca nord-estul Dobrogei să devină geoparc UNESCO, teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori și realizări sunt recunoscute de organizația internațională prin programul de profil, statutul de geoparc UNESCO al Ținutului Buzăului fiind în procedură de revalidare.

Secretarul general al al Comisiei naționale a României pentru UNESCO, Madlen Șerban, a declarat că demersul pentru obținerea statutului de geoparc UNESCO are la bază unicitatea zonei din punctul de vedere al valorii geologice, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
HARTĂ Vremea se schimbă radical CITEȘTE ȘI HARTĂ Vremea se schimbă radical
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Acești munți sunt mai vechi decât munții Carpați, sunt vestigii geologice unice pe această planetă. (...) Discuțiile vor continua cu noii aleși, Consiliul Județean cunoaște această temă. Urmează elaborarea unui dosar care să întrunească toate acordurile naționale, iar ulterior va fi depus, credem că va dura ceva ani, pentru a fi listat în patrimoniul UNESCO", a menționat Madlen Șerban.

Ea a subliniat că statutul de geoparc nu va presupune restricții pentru comunitățile aflate pe teritoriul acestuia.

"Pentru comunitățile locale de pe teritoriul geoparcului, acest statut înseamnă un brand, înseamnă că ești recunoscut la nivel internațional, că poți intra în acest circuit internațional al valorilor care nu sunt confirmate de prietenii de familie, ci de experți internaționali extrem de riguroși, pentru că, să nu uităm!, competiția este mare la nivel mondial", a afirmat secretarul general al Comisiei naționale a României pentru UNESCO.

Madlen Șerban a amintit că la nivelul Ministerului Mediului există discuții pentru modificarea legislației în domeniu.

"La Ministerul Mediului, e o discuție pentru a modifica legislația, nu pentru că ar interzice ceva sau ar impune ceva, ci pentru că e scrisă într-un limbaj al experților juridici și se dorește o traducere din română în română, astfel încât să existe claritate, că un geoparc UNESCO nu e arie protejată și nu impune restricții", a adăugat Șerban.

România are în momentul de față două geoparcuri, Țara Hațegului și Ținutul Buzăului, ultimul amintit având dosarul în procedură de revalidare.

Donald Trump își amenință adversarii cu închisoarea. Retorica republicanului se radicalizează CITEȘTE ȘI Donald Trump își amenință adversarii cu închisoarea. Retorica republicanului se radicalizează

"Revalidare înseamnă că o listare la UNESCO e valabilă doar pentru patru ani, cu obligația ca la doi ani să trimiți un raport dacă mai ești ce ai declarat atunci când ai fost validat. O dată la patru ani, are loc o vizită a experților internaționali pentru a verifica cele declarate", a menționat secretarul general al Comisiei naționale a României pentru UNESCO, Madlen Șerban.

La finele săptămânii trecute, ea a participat la Tulcea, la Conferința națională a punctelor gastronomice locale organizată în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin, evenimentul derulându-se sub patronajul Comisiei naționale pentru UNESCO a României.

viewscnt
Afla mai multe despre
unesco
geoparc