Noi proiecte de instalații de stocare de energie electrică, de peste 1.500 MW, au fost pregătite

Noi proiecte de instalații de stocare de energie electrică, de peste 1.500 MW, au fost pregătite
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 07:09

Noi proiecte de instalații de stocare de energie electrică, cu putere de peste 1.500 MW, au fost pregătite, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cel mai mare, cu putere aprobată de aproape 700 MW, este dezvoltat de către firma Energy Production & Storage SRL, pe un amplasament de peste 10 hectare din extravilanul localității Lipova din județul Arad.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ciclonul Boris: Cel puțin 15 morți inclusiv în România și un peisaj dezolant CITEȘTE ȘI VIDEO Ciclonul Boris: Cel puțin 15 morți inclusiv în România și un peisaj dezolant
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Valoarea totală a investiției este estimată la circa 620 milioane euro, iar perioada de implementare – la 2 ani, conform documentației proiectului. 

Energy Production & Storage SRL este deținută de investitorii Ecaterina Negricioiu (50%), Mircea Dorin Todea (17,5%), Vasile Homan (16%), Răzvan Leonte Stoica-Tarta (11,5%) și Cosmin Traian Cazan (5%), potrivit termene.ro. Todea, Homan și Stoica-Tarta sunt asociați și la compania de proiectare și inginerie pentru obiective energetice Power Design SRL, înființată în 2006 și cu cifră de afaceri anuală de peste 17 milioane lei.

VIDEO Wizz Air și-a parcat avioane fără motor într-o bază militară CITEȘTE ȘI VIDEO Wizz Air și-a parcat avioane fără motor într-o bază militară

Aukera România, care are în spate compania de investiții AtlasInvest a miliardarului olandez Marcel van Poecke, președinte non-executiv al diviziei Carlyle International Energy Partners (CIEP) a gigantului american de asset management Carlyle, dezvoltă un proiect de stocare de 350 MW la Gutinaș în județul Bacău, aproape de stația de transformare omonimă, cu termen estimat de punere în funcțiune în 2030.

Greenet Plant SRL are un proiect de sistem de stocare de aproape 99 MW în satul Stupărei din comuna vâlceană Mihăești, cu deadline de finalizare la sfârșitului lui 2026. Firma este deținută de Ovidiu Samfiroiu (50%), Valeriu Anghel (40%) și Ion Greere (10%).

Digi răscumpără obligațiuni de 450 milioane euro, scadente în 2025 CITEȘTE ȘI Digi răscumpără obligațiuni de 450 milioane euro, scadente în 2025

Un alt proiect de stocare, de 54 MW, este pregătit la Călan în județul Hunedoara de către Power Chain SRL, controlată de Cristian Barbu și Mircea Dorin Todea, cu termen estimativ de finalizare în cursul anului viitor.

Iar la Ciumeghiu în județul Bihor este dezvoltată o instalație de stocare de peste 48 MW, de către Electron Solar Epsilon SRL, deținută de entitatea juridică înregistrată în Ungaria Electron Romania Kft. Punerea în funcțiune este estimată pentru finalul lui 2027.

FOTO Renault confirmă lansarea în România a celei mai ieftine versiuni Symbioz. Prețul coboară periculos de mult, la nivelul unui Duster hibrid bine echipat CITEȘTE ȘI FOTO Renault confirmă lansarea în România a celei mai ieftine versiuni Symbioz. Prețul coboară periculos de mult, la nivelul unui Duster hibrid bine echipat

Alte două proiecte, ce ar însuma împreună 277 MW, au fost prezentate deja de Profit.ro, aici și aici.

Cea mai recentă variantă a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) al României, elaborată de Ministerul Energiei, estimează că portofoliul românesc de instalații de stocare a energiei în baterii va ajunge la 2.000 MW până în 2035 și 4.500 MW până în 2045. Există deja o schemă de sprijin pentru investiții în stocare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar o alta este în pregătire, prin Fondul de Modernizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
stocare energie electrică
stocare baterii
investiții stocare electricitate
stocare energie regenerabilă