Keir Starmer a fost numit oficial prim-ministru de către Regele Charles

Keir Starmer a fost numit oficial prim-ministru de către Regele Charles
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 15:35

Regele Charles al Marii Britanii i-a cerut liderului laburist Keir Starmer să formeze un nou guvern, după ce Partidul Laburist a câștigat detașat alegerile legislative, a anunțat vineri Palatul Buckingham. În primul său discurs rostit din fața Downing Street 10, reședinția premierilor britanici, noul șef al guvernului de la Londra a declarat că Marea Britanie trebuie să își redescopere identitatea și să treacă printr-o resetare mai amplă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Noul prim-ministru Keir Starmer a venit la Palatul Buckingham însoțit de soția sa și a fost primit în audiență de regele Charles, așa cum cere cutuma. Anterior, Rishi Sunak venit la Regele Charles pentru a-l informa că demisionează, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ BNR a redus dobânda cheie, pentru prima oară după 2021 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BNR a redus dobânda cheie, pentru prima oară după 2021

După ce a plecat de la Buckingham Palace, Keir Starmer a fost întâmpinat la Downing Street 10 de o mulțime mare de asistenți și susținători care l-au aclamat după ce a acceptat oficial invitația regelui de a forma guvernul.

În cursul după-amiezii, toți miniștrii de stat conservatori demisionari trebuie să-i returneze regelui sigiliile funcției, astfel încât acestea să poată fi predate cabinetului lui Starmer, care va fi prezentat probabil până în cursul serii, scrie The Guardian.

În primul său discurs din fața reședinței premierilor britanici, Starmer a pledat pentru o politică echilibrată, pentru a repara încrederea distrusă a alegătorilor, promițând să lupte în primul rând pentru a restabili încrederea în politică și pentru a fi în folosul tuturor alegătorilor.
"Este cu siguranță clar pentru toată lumea că țara noastră are nevoie de o resetare mai amplă, de o redescoperire a ceea ce suntem, pentru că, indiferent cât de puternice sunt furtunile istoriei, unul dintre principalele puncte forte ale acestei națiuni a fost întotdeauna capacitatea noastră de a naviga pe o cale către ape mai liniștite", a spus el. "Acest lucru depinde de politicieni, în special de cei care reprezintă stabilitatea și moderația, așa cum sunt eu. Guvernul meu va lupta în fiecare zi până când veți fi din nou încrezători. De acum înainte, aveți un guvern care nu este încărcat de doctrine, ci ghidat doar de hotărârea de a vă servi interesele. Ne-ați dat un mandat clar și îl vom folosi pentru a aduce schimbarea", a promis Keir Starmer.

"Cărămidă cu cărămidă vom reconstrui infrastructura oportunităților, școlile și colegiile de clasă mondială, locuințele la prețuri accesibile care, știu, sunt ingredientele speranței pentru oamenii muncii", a arătat Keir Starmer.

Întorcând politețea arătată anterior de predecesorul său, Keir Starmer a început primul său discurs de prim-ministru prin a-i aduce un omagiu lui Rishi Sunak, menționând "efortul suplimentar" cu care s-a confruntat ca "primul prim-ministru britanic de origine asiatică".

"Recunoaștem, de asemenea, dedicarea și munca grea pe care le-a adus la conducerea sa", a adăugat Starmer.

În condițiile în care Scoția în special are ambiții separatiste, Starmer a arătat că obiectivul lui este de a uni țara. "Patru națiuni care stau din nou împreună. Înfruntând, așa cum am făcut-o atât de des în trecut, provocările unei lumi nesigure. Angajate într-o reconstrucție calmă și răbdătoare. Așadar, cu respect și umilință, vă invit pe toți să vă alăturați acestui guvern de serviciu, în misiunea de reînnoire națională. Munca noastră este urgentă și o începem astăzi", a anunțat Starmer.

După primul său discurs ca premier, Keir Starmer a intrat în Downing Street, urmând ca detaliile numirilor din cabinetul său să fie făcute publice în cursul după-amiezii.

Keir Starmer este al șaptelea prim-ministru laburist și a câștigat categoric alegerile de joi, partidului său revenindu-i 412 din cele 650 de locuri din Parlament, o victorie istorică ce vine după ce laburiștii pierduseră cele patru alegeri generale anterioare.

viewscnt
Afla mai multe despre
keir starmer
marea britanie