TSMC depășește pragul de 1.000 de miliarde de dolari pe piața bursieră

TSMC depășește pragul de 1.000 de miliarde de dolari pe piața bursieră
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2024

Gigantul taiwanez al semiconductorilor TSMC a depășit pentru scurt timp bariera simbolică a capitalizării bursiere de 1.000 de miliarde de dolari, un nou semn al entuziasmului investitorilor pentru revoluția inteligenței artificiale (IA), transmite agenția AFP.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – denumirea sa completă – a devenit a opta societate cotată la bursă care a depășit această bornă. Șase dintre primii șapte membri ai acestui cerc sunt companii tehnologice americane, singura excepție fiind Saudi Aramco, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
Ca acum 10 de ani. Fondul Proprietatea – pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor CITEȘTE ȘI Ca acum 10 de ani. Fondul Proprietatea – pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Apple a devenit prima companie care a depășit 1.000 de miliarde în august 2018. Acum este cea mai mare capitalizare de piață din lume, cu 3.462 de miliarde de dolari.

După ce a atins acest prag la scurt timp după deschiderea Wall Street, acțiunile TSMC au scăzut ușor. În jurul orei 15:05 GMT, grupul era evaluat la 980 de miliarde de dolari.

Nordea Bank, anchetată pentru spălarea a miliarde de euro. În vizor, tranzacțiile clienților ruși CITEȘTE ȘI Nordea Bank, anchetată pentru spălarea a miliarde de euro. În vizor, tranzacțiile clienților ruși

Prețul acțiunilor a crescut cu peste 80% de la începutul anului, ținând pasul cu cele mai importante nume din sectorul semiconductorilor.

Toți marii jucători americani din industrie, de la Nvidia la AMD, subcontractează o parte din producție la TSMC, care a devenit principalul producător mondial de semiconductori.

De la un “finanțator aproape nesemnificativ”, populația ajunge să asigure 10% din împrumuturile Guvernului. Cât este stocul de datorie deținut de cetățenii români CITEȘTE ȘI De la un “finanțator aproape nesemnificativ”, populația ajunge să asigure 10% din împrumuturile Guvernului. Cât este stocul de datorie deținut de cetățenii români

TSMC și-a făcut debutul pe bursa din Taiwan în 1994. Apoi, în 1997, a fost listată la Bursa din New York, utilizând certificate americane de depozit (American Depository Receipts – ADR).

Aceste titluri permit investitorilor americani să își investească banii într-o societate a cărei cotație principală nu este la bursa din New York.

Veniturile Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) au înregistrat în martie cea mai mare creștere din noiembrie 2022, de 34,5% în termeni anuali, la 195,2 miliarde de dolari noi taiwanezi (6,1 miliarde dolari americani), compania profitând de un boom continuu al inteligenței artificiale, bazată de cipuri de ultimă generație, transmite

Veniturile companiei în primul trimestru au totalizat 592,6 miliarde de dolari noi din Taiwan, în creștere cu 16,5% față de anul precedent.

Avenir, start-up din UK co-fondat de un antreprenor de origine română, atrage o finanțare de jumătate de milion euro CITEȘTE ȘI Avenir, start-up din UK co-fondat de un antreprenor de origine română, atrage o finanțare de jumătate de milion euro

TSMC este cel mai mare producător de semiconductori din lume, care fabrică cipuri pentru companii precum Apple și Nvidia.

Semiconductorii, cum ar fi cei proiectați de Nvidia, au stat la baza dezvoltării aplicațiilor AI. Concurența a crescut pe piață. AMD a lansat anul trecut un cip rival pentru Nvidia, în timp ce Intel a dezvăluit marți ultima sa ofertă AI.

O serie de startupuri dezvoltă, de asemenea, cipuri pentru AI, pe care TSMC le produce pentru unele companii.

În ianuarie, compania a declarat că veniturile sale din AI cresc cu 50% pe o bază anuală. Analiștii se așteaptă ca TSMC să înregistreze o creștere cu 23,7% a veniturilor totale în acest an, conform estimărilor consensului LSEG, după o scădere în 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
cipuri
tsmc