FOTO Mii de pagere aparținând membrilor Hezbollah au explodat în Liban. Cine a plănuit atacul

FOTO Mii de pagere aparținând membrilor Hezbollah au explodat în Liban. Cine a plănuit atacul
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 09:29

Israelul a fost în spatele atacului care a făcut ca mii de pagere aparținând membrilor Hezbollah să explodeze simultan în Liban, transmite CNN.

Operațiunea, care s-a soldat cu mii de răniți în tot Libanul, a fost rezultatul unei operațiuni comune între serviciul de informații al Israelului, Mossad, și armata israeliană, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Undă verde - Cramele Recaș intră în una dintre cele mai importante case de vinuri din România și pregătește cea mai mare linie de îmbuteliere din Europa de Est CITEȘTE ȘI FOTO Undă verde - Cramele Recaș intră în una dintre cele mai importante case de vinuri din România și pregătește cea mai mare linie de îmbuteliere din Europa de Est
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Israelul a plasat material exploziv într-un lot de pagere fabricate în Taiwan care au fost importate în Liban și destinate Hezbollah, a raportat New York Times, citând oficiali americani și alți oficiali informați cu privire la operațiune.

Explozibilii au fost plantați lângă bateria fiecărui pager, iar un comutator a fost încorporat pentru a le detona de la distanță, potrivit New York Times. Dispozitivele au fost detonate simultan după primirea unui mesaj, marți după-amiază, omorând cel puțin 9 persoane și rănind peste 2.800 - dintre care cel puțin 170 erau în stare critică, potrivit Ministerului Sănătății din Liban.

Hezbollah și guvernul libanez au învinuit Israelul pentru atac, dar Israelul nu a comentat.

”O escaladare extrem de îngrijorătoare” - oficial ONU

Exploziile pagerului din Liban ”marchează o escaladare extrem de îngrijorătoare într-un context deja inacceptabil de volatil”, potrivit lui Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban.

Într-o declarație a biroului său, ea a condamnat atacul care, potrivit Libanului, a ucis nouă persoane și a rănit alte mii.

FOTO Mii de pagere aparținând membrilor Hezbollah au explodat în Liban. Cine a plănuit atacul

”În conformitate cu dreptul internațional umanitar, ea reamintește tuturor actorilor interesați că civilii nu sunt o țintă și trebuie să fie protejați în orice moment. Chiar și o singură victimă civilă este o victimă prea numeroasă”, se arată în declarație.

De asemenea, ea a îndemnat ”toți actorii implicați să se abțină de la orice acțiune suplimentară sau retorică belicoasă, care ar putea declanșa o conflagrație mai amplă pe care nimeni nu și-o poate permite”.

VIDEO&FOTO Cum va fi fluidizat traficul de mașini în capitală. Primarii, în frunte cu Nicușor Dan, au venit cu soluțiile la Ciolacu CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cum va fi fluidizat traficul de mașini în capitală. Primarii, în frunte cu Nicușor Dan, au venit cu soluțiile la Ciolacu

Hennis-Plasschaert a făcut, de asemenea, apel la prioritizarea stabilității în regiune.

”Miza este prea mare pentru a face ceva mai puțin”, se arată în declarație.

De ce folosește Hezbollah pagere

Hezbollah a promovat mult timp secretul ca piatră de temelie a strategiei sale militare, renunțând la dispozitivele de înaltă tehnologie pentru a evita infiltrarea programelor de spionaj israeliene și americane.

Într-un discurs televizat în urmă cu peste șase luni, secretarul general Hassan Nasrallah le-a cerut membrilor Hezbollah și familiilor acestora din sudul Libanului, unde luptele cu forțele israeliene de peste graniță durează de aproape un an, să renunțe la telefoanele lor mobile.

”Închideți-l, îngropați-l, puneți-l într-un cufăr de fier și închideți-l”, a spus el într-un discurs din februarie.

”Faceți-o de dragul securității și pentru a proteja sângele și demnitatea oamenilor”, a adăugat el.

”Colaboratorul (cu israelienii) este telefonul mobil din mâinile dvs. și ale soției și copiilor dvs. Acest telefon mobil este colaboratorul și ucigașul”, a continuat el să spună în discursul său înflăcărat.

FOTO Guvernul cumpără noi trenuri electrice și prezintă unul ca la expoziție, în Gara de Nord CITEȘTE ȘI FOTO Guvernul cumpără noi trenuri electrice și prezintă unul ca la expoziție, în Gara de Nord

Spre deosebire de alți actori non-statali din Orientul Mijlociu, se crede că unitățile Hezbollah comunică printr-o rețea internă de comunicații.

Aceasta este considerată unul dintre elementele-cheie ale puternicei grupări care a fost mult timp acuzată că operează ca un stat în interiorul unui stat.

Rețelele de pager - depășite de zeci de ani pentru majoritatea oamenilor din Liban - ar fi avut rolul de a-i determina pe membrii Hezbollah să se contacteze între ei prin aceste linii telefonice.

Pe lângă faptul că a provocat un eveniment cu victime în masă în mai multe părți ale Libanului, infiltrarea aparentă a acestor pagere, la un pas distanță de rețelele lor reale, va fi zdruncinat grupul susținut de Iran.

În încercarea sa de a scăpa de radarul Israelului, abordarea sa de a reveni la elementele de bază pare să se fi întors împotriva sa într-un mod la care s-ar fi așteptat mai puțin.

viewscnt
Afla mai multe despre
pagere
explozie
liban