Producția de cartofi din România continuă să scadă, în condițiile în care costurile cu semințele s-au dublat în ultimii ani, iar forța de muncă din sectorul agricol a devenit tot mai scumpă și mai greu de găsit, relatează Euronews.
În 2024, producția de cartofi a României a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, conform datelor de la Institutul Național de Statistică, chiar dacă în țara noastră se află aproape o treime dintre fermele de cartofi din UE, arată Hotnews.
În medie, producția totală de cartofi din UE este de aproximativ 35 de tone de cartofi per hectar. România a avut în 2024 o producție estimată la circa 14,8 tone.
Seceta și căldura care au marcat anul 2024 au exacerbat declinul producției de cartofi în România, dar cererea continuă să crească.
Unii fermieri spun că nu vor mai cultiva cartofi din cauza costurilor
Fermierii români spun că producția internă acoperă doar jumătate din necesarul de consum al țării. Prin urmare, magazinele sunt pline de importuri, iar acest lucru se reflectă în prețuri: într-o piață obișnuită, un kilogram de cartofi se vinde în general cu 5 lei.
Potrivit Euronews, unii fermieri spun că se văd nevoiți să renunțe la cultivarea cartofilor din cauza costurilor.
Alte state din UE înregistrează și ele o scădere a producției de cartofi. Aproape 70% din suprafața de cartofi recoltată este concentrată în doar cinci țări: România, Franța, Polonia, Țările de Jos și Belgia.
CITEȘTE ȘI Avionul de pasageri de nouă generație XB-1, construit de Boom Supersonic, la un pas de atingerea vitezei sunetuluiÎntre 2000 și 2023, producția de cartofi recoltată în UE a scăzut cu 27,9 milioane de tone, sau 36,7%.
A fost înregistrată o scădere deosebit de accentuată a producției de cartofi recoltate în Polonia – iar principalul destinatar al cartofilor polonezi este România.