Planul de reorganizare al Oltchim, reconfirmat de instanță. Recursurile ANAF și Electrica Furnizare au fost respinse

Planul de reorganizare al Oltchim, reconfirmat de instanță. Recursurile ANAF și Electrica Furnizare au fost respinse
scris 29 sep 2015

Curtea de Apel Pitești a reconfirmat, printr-o sentință din 24 septembrie, planul de reorganizare al Oltchim, societate aflată în insolvență, respingând obiecțiile la adresa planului formulate de ANAF și Electrica Furnizare.

"În data de 24.09.2015, Curtea de Apel Pitești a soluționat, prin respingerea ca nefondate, recursurile declarate de către Electrica Furnizare SA și ANAF împotriva sentinței Tribunalului Vâlcea din 22.04.2015 de confirmare a planului de reorganizare. În aceste condiții, sentința de confirmare a planului de reorganizare a rămas definitivă și irevocabilă", se arată într-un comunicat al Oltchim, remis Bursei de Valori București (BVB).

Urmărește-ne și pe Google News

Oltchim datorează statului aproximativ 1,2 miliarde lei, din care jumătate către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Electrica SA, compania-mamă a Electrica Furnizare, este unul dintre principalii creditori privați ai Oltchim, figurând în tabelul definitiv al creditorilor societății cu o creanță de 227 milioane lei.

În 2012, Electrica SA, controlată pe atunci integral de stat, a reziliat contractul de furnizare de energie electrică semnat cu Oltchim, după ce combinatul acumulase restanțe la plata facturilor de circa 100 milioane euro. Contractul a fost însă preluat de subsidiara Electrica Furnizare.

Electrica Furnizare a contestat în instanță planul de reorganizare al Oltchim obiectând în primul rând față de faptul că, în baza acestuia, creditorii garantați, precum Electrica Furnizare, pierd până la 70% din valoarea creanțelor asupra Oltchim. Alți creditori garantați ai Oltchim sunt BCR (230 milioane lei), Banca Transilvania (160 milioane lei), OMV Petrom (55 milioane lei) sau Societatea Națională a Sării – Salrom (17 milioane lei).

Potrivit tabelului definitiv al creditorilor Oltchim, publicat la începutul acestui an, societatea aflată în insolvență avea datorii totale de 3,45 miliarde lei.

Potrivit unui document oficial obținut de Profit.ro, lipsa unui investitor care să preia compania Oltchim a blocat plata salariilor compensatorii către cei aproape o mie de angajați disponibilizați în urmă cu doi ani, salarii care ar trebui achitate de către compania de stat din banii plătiți de un viitor proprietar, iar Guvernul caută o soluție pentru ca această problemă socială să nu degenereze. Varianta găsită relevă însă că foștii angajați își vor primi integral banii cuveniți abia peste trei ani și jumătate.

Datoria totală netă către cei 969 foști angajați ai Oltchim depășește 36,5 milioane lei și, conform documentului obținut de Profit.ro, nu poate fi avansată decât soluția unei plăți lunare de 1.000 lei/persoană.

În primăvara acestui an, creditorii Oltchim au aprobat reorganizarea companiei prin introducerea activelor performante într-o entitate separată care să fie privatizată, Oltchim SPV.

În ultimele două luni, reprezentanții companiei chineze de petrochimie Junlun Petroleum Co. Ltd. au efectuat mai multe vizite în România, reprezentanții acesteia având întâlniri inclusiv cu ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, în urma cărora și-au manifestat interesul pentru privatizarea combinatului chimic.

În plus, în iulie, cei de la Chimcomplex și-au reafirmat interesul pentru Oltchim, afirmând că intenționează să achiziționeze combinatul și să înființeze astfel Compania Română de Chimie. Directorul Chimcomplex, Dumitru Coman, a declarat că echipa de management a grupului SCR, din care face parte compania, deține expertiza și soluțiile necesare pentru salvarea Oltchim.

Oltchim a raportat pentru primul semestru din acest an un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), după anularea unor datorii de 2,35 miliarde lei în baza planului de reorganizare, din activitatea curentă combinatul chimic având în primul semestru pierderi în scădere la 9,12 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
insolventa
plan de reorganizare
electrica furnizare
anaf