Oltchim: Profit imens "pe hârtie" în 2015, de 2,3 mld. lei, exclusiv din ștergerea de datorii

Oltchim: Profit imens "pe hârtie" în 2015, de 2,3 mld. lei, exclusiv din ștergerea de datorii
scris 12 feb 2016

Combinatul Oltchim, aflat în insolvență, a raportat un profit net "pe hârtie" de 2,3 miliarde lei pe anul trecut, rezultat din ștergerea datoriilor companiei, potrivit planului de reorganizare, în vremea ce activitatea curentă a societății a generat o pierdere de 36 milioane lei.

Potrivit raportului preliminar al Oltchim pe anul trecut, compania a obținut un profit brut de 2,371 miliarde lei din anularea de datorii, ca urmare a confirmării în instanță a planului de reorganizare, plus 5 milioane lei din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Urmărește-ne și pe Google News

Oltchim datorează un impozit de 32 milioane lei pe profitul obținut din ștergerea de datorii. Potrivit legislației privind insolvența, precum și Codului Fiscal, anularea de datorii reprezintă venit scriptic al perioadei în care a survenit operațiunea, venit care influențează rezultatul înregistrat de compania debitoare. Acest impozit va fi însă achitat doar după vânzarea participației statului la Oltchim.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Christine Lagarde, inculpată în dosarul Tapie, va candida singură pentru un nou mandat în fruntea FMI CITEȘTE ȘI Christine Lagarde, inculpată în dosarul Tapie, va candida singură pentru un nou mandat în fruntea FMI

În aprilie anul trecut, ca urmare a rămânerii definitive a deciziei judecătorești de aprobare a planului de reorganizare, combinatului Oltchim i-au fost șterse datorii de 2,38 miliarde lei. În urma acestei anulări, datoriile totale ale companiei au scăzut de la 3,74 la 1,36 miliarde lei. 

După intrarea în insolvență și până la finalul anului trecut, Oltchim a mai acumulat datorii totale nete de 244 milioane lei, din care 59 milioane lei față de furnizori, 36 milioane lei față de personalul disponibilizat, 25 milioane lei la bănci, 9 milioane lei față de salariați, tot 9 milioane lei față de bugetul local și 8 milioane lei către alți creditori.

Activitatea curentă a produs combinatului o pierdere de 36,3 milioane lei, cu 154 lei mai mică față de cea consemnată în 2014. Instalațiile aflate în funcțiune ale combinatului au adus Oltchim un profit de 13,5 milioane lei, contrabalansat însă de cheltuielile de aproape 50 milioane lei generate de conservarea instalațiilor nefuncționale de la Bradu și Râmnicu Vâlcea, plățile compensatorii pentru disponibilizați și alte costuri financiar-bancare.

Pe de altă parte, profitul operațional (EBITDA) a fost de 42,8 milioane lei, după doi ani consecutivi în care acesta a consemnat valori negative.

Guvernul pregătește un fond de investiții pentru diaspora după modelul \ CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește un fond de investiții pentru diaspora după modelul "un leu investit în țară, un leu de la stat"

Cifra de afaceri a Oltchim a crescut cu 18% față de 2014, la 742,4 milioane lei, ca urmare a creșterii cu 20% a cantităților de polioli-polieteri vândute, produs cu o pondere de 2 treimi în cifra de afaceri a companiei. Vânzările de produse clorosodice, a doua grupă de produse ca pondere, au avansat cu 3%.

Valoarea exporturilor a crescut cu 25%, la 125,1 milioane euro, iar ponderea business-ului extern în cifra de afaceri s-a majorat de la 71% la 74%. Exporturile sunt efectuate în proporție de 85% în Europa, pe locul 2 ca destinație clasându-se Orientul Mijlociu, inclusiv Turcia, cu o pondere de 13%.

Compania a cheltuit, exclusiv din surse proprii, 16,9 milioane lei pe lucrări de investiții și reparații capitale.

Provizioanele mai mici pentru credite au majorat cu 87% profitul net al UniCredit Bank, la un rezultat operațional în scădere CITEȘTE ȘI Provizioanele mai mici pentru credite au majorat cu 87% profitul net al UniCredit Bank, la un rezultat operațional în scădere

Omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează compania Chimcomplex Borzești,  a convocat luna viitoare AGA pentru a aproba participarea Chimcomplex la procesul de privatizare a Oltchim, anunțându-și totodată disponibilitatea de a împrumuta până la 95 milioane euro pentru a câștiga licitația de vânzare a Oltchim.

Astfel, AGA este chemată să aprobe propunerea de achiziție "a activelor SC Oltchim SA și/sau a părților sociale ale SC Oltchim SPV SRL, "în măsura în care SC Chimcomplex SA câștigă licitația organizată în acest sens, inclusiv în schimbul unui preț care depășește 20% din totalul activelor imobilizate ale societății, mai puțin creanțele".

Potrivit planului de reorganizare a combinatului aflat în insolvență, Oltchim SPV SRL ar urma să fie o societate nou înființată, pe care să fie transferate activele viabile ale combinatului, contractele și angajații, în vederea privatizării. Datoriile ar urma să rămână pe vechea firmă Oltchim SA.

Înființarea Oltchim SPV SRL depinde însă de aprobarea Comisiei Europene, întrucât separarea activelor Oltchim de datoriile societății constituie ajutor de stat. Tocmai de aceea, Ștefan Vuza ia în calcul ambele variante posibile: în caz de aviz pozitiv al CE și de ștergere a datoriilor Oltchim, este interesat de preluarea companiei ca atare, iar în caz de aviz negativ - doar de activele acesteia. 

Negrițoiu, ASF: Redresările financiare din asigurări ar fi trebuit aplicate acum 10 ani CITEȘTE ȘI Negrițoiu, ASF: Redresările financiare din asigurări ar fi trebuit aplicate acum 10 ani

La finalul lunii trecute, administratorii judiciari ai Oltchim au declarat, într-o conferință de presă, că au primit trei scrisori de intenție pentru privatizarea combinatului, din partea unei companii din China, Junlun Petroleum, și a două din România.

Pe lângă compania chineză Junlun Petroleum, anii trecuți și-au manifestat dorința de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investiții SIF Transilvania, compania Chimcomplex, deținută de omul de afaceri Ștefan Vuza, dar și compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR.

Oltchim este controlată de statul român, prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acțiuni, cel de-al doilea cel mai mare acționar semnificativ fiind compania germană PCC SE, cu 32,34% din titluri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
oltchim insolventa
oltchim privatizare