HARTA România are printre cele mai sigure străzi din lume. Criminalitatea, net inferioară celei din vestul Europei. Ce se întâmplă la corupție

HARTA România are printre cele mai sigure străzi din lume. Criminalitatea, net inferioară celei din vestul Europei. Ce se întâmplă la corupție

Romania este una dintre cele mai sigure tari din lume

scris astăzi, 09:00

România este una dintre cele mai sigure țări din lume, potrivit rapoartelor Departamentului de Stat al SUA, Comisiei Europene și celor ale Poliției Române, analizate de Profit.ro. Evaluări calitative independente arată că avem o problemă doar cu corupția autorităților.

Harta redactată de Departamentul de Stat al SUA, este o sursă de mare încredere, deoarece se bazează pe informații colectate de la ambasade, consulate și alte instituții guvernamentale americane. Aceste date reflectă evaluări detaliate privind securitatea în diferite regiuni, incluzând:

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO România se duce la Bruxelles cu o inițiativă inedită - Pistă de canotaj pe amplasamentul gropilor de pe șantierul Drumului de mare viteză București-Giurgiu CITEȘTE ȘI FOTO România se duce la Bruxelles cu o inițiativă inedită - Pistă de canotaj pe amplasamentul gropilor de pe șantierul Drumului de mare viteză București-Giurgiu

Criminalitatea – comparativ cu media europeană, România are o incidență mai mică a infracțiunilor violente.

Terorismul – nivelul de amenințare teroristă este scăzut, spre deosebire de țări din Vestul Europei precum Franța, Germania sau Belgia.

Stabilitatea politică – România beneficiază de stabilitate politică relativă, în contrast cu unele crize sociale din Vest.

Infrastructura turistică și asistența pentru turiști – oferă condiții sigure, iar guvernul cooperează pentru a proteja turiștii.

VIDEO Un pod din Brazilia s-a prăbușit. Un camion-cisternă care transporta acid sulfuric a ajuns în apă CITEȘTE ȘI VIDEO Un pod din Brazilia s-a prăbușit. Un camion-cisternă care transporta acid sulfuric a ajuns în apă

Acest tip de sursă este folosit de turiști și organizații internaționale pentru a evalua riscurile asociate călătoriilor, fiind considerată imparțială și fundamentată pe date oficiale.

Altfel, datele detaliate privind numărul infracțiunilor la nivelul țării, pe fiecare an, pot fi consultate pe pagina Poliției Române. Datele oficiale arată că în 2023 au fost circa 1.700 de infracțiuni la suta de mii de locuitori, o rată a criminalității care ne plasează printre cele mai sigure țări din Europa, fapt consemnat și de statisticile Comisiei Europene.
 

Conform datelor, România este considerată mult mai sigură decât unele țări din Europa de Vest. Iată câțiva factori care contribuie la această percepție:

Rata scăzută a criminalității violente: România înregistrează o rată mai mică a infracțiunilor violente comparativ cu unele state vest-europene. De exemplu, conform statisticilor, rata tâlhăriilor este foarte mică, situând România într-o poziție favorabilă în comparație cu alte țări dezvoltate.

Angajații Starbucks intră în grevă în tot mai multe orașe americane CITEȘTE ȘI Angajații Starbucks intră în grevă în tot mai multe orașe americane

Indicele global al păcii: În 2023, România s-a clasat pe locul 25 la nivel mondial în ceea ce privește indicele păcii, devansând țări precum Spania, Franța, Regatul Unit și Italia. 


Un criteriu greu cuantificabil, dar reieșit din anchete calitative este siguranța cu care mergi noaptea pe stradă. Iar România e în top în Europa la acest capitol, după cum arată un sondaj făcut de site-ul Numbeo  la care au răspuns peste 2.000 de oameni.

După datele culese în această inițiativă calitativă, România stă prost doar la corupție. Iată rezultatele:

ANUNȚ pentru clienții din România ai E.ON, după acordul de vânzare către compania maghiară MVM CITEȘTE ȘI ANUNȚ pentru clienții din România ai E.ON, după acordul de vânzare către compania maghiară MVM

Nivelul criminalității și alte probleme de siguranță:

Nivelul criminalității generale: 28.33 – Scăzut
Creșterea criminalității în ultimii 5 ani: 43.43 – Moderat
Îngrijorare legată de spargeri de locuințe și furturi: 28.17 – Scăzut
Îngrijorare legată de tâlhării și jafuri: 29.97 – Scăzut
Îngrijorare legată de furtul mașinii: 21.42 – Scăzut
Îngrijorare legată de furturi din mașină: 36.30 – Scăzut
Îngrijorare legată de atacuri: 29.31 – Scăzut
Îngrijorare legată de insulte: 35.72 – Scăzut
Îngrijorare legată de atacuri fizice din cauza culorii pielii, originii etnice, genului sau religiei: 17.60 – Foarte scăzut
Probleme legate de consumul sau traficul de droguri: 34.33 – Scăzut
Probleme legate de infracțiuni împotriva proprietății (vandalism și furt): 38.03 – Scăzut
Probleme legate de infracțiuni violente (agresiuni și jafuri armate): 21.48 – Scăzut
Probleme legate de corupție și mită: 72.27 – Ridicat

România nu a fost ținta unor atacuri teroriste semnificative, spre deosebire de unele state din Europa de Vest, ceea ce contribuie la o percepție generală de siguranță.

De asemenea, România are o proporție redusă de imigranți în populația totală, ceea ce poate duce la mai puține tensiuni sociale și la o coeziune comunitară mai mare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
siguranta nationala
harta
criminalitate