Sute de mii de persoane din Bosnia-Herțegovina, Serbia și Kosovo sunt lipsiți de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau a stării proaste și învechite a infrastructurii, transmite joi EFE, citând informațiile apărute în presa locală.
În Bosnia-Herțegovina, aproximativ 200.000 de locuințe se confruntă joi cu a treia zi fără electricitate din cauza daunelor suferite de liniile de distribuție după furtuna puternică de zăpadă de marți. Întreruperile furnizării de curent electric au afectat în special nordul țării, transmite postul regional de radio N1, arată Agerpres.
Compania publică de electricitate Elektroprijenos a raportat aproximativ 130 de întreruperi în rețelele de transport de înaltă și joasă tensiune. Lipsa alimentării cu electricitate afectează în special locuințele cu încălzire electrică, în contextul în care temperaturile minime sunt cuprinse între 2 grade și minus 6 grade.
Elektroprijenos a indicat că speră să poată restabili complet serviciul pe parcursul zilei, dar a avertizat că vremea rea poate cauza noi întreruperi. În plus, drumurile închise și căderile de zăpadă din diferite zone ale regiunii împiedică lucrătorii să aibă acces la stâlpi și linii pentru a le repara, spune N1.
Se așteaptă ca situația meteo să se îmbunătățească începând de vineri.
Furtuna a afectat și Croația, unde 48 de persoane izolate în orașul Lika au trebuit să fie salvate.
În vestul Serbiei, aproximativ 10.000 de case au rămas fără electricitate în cea mai mare parte a zilei de miercuri, relatează agenția Tanjug.
În ultimele 24 de ore, cetățenii din Kosovo s-au confruntat, de asemenea, cu o lipsă majoră de energie electrică, multe orașe rămânând fără curent electric timp de până la opt ore, a informat joi presa locală. Dependența de centrale termoelectrice învechite, capacitatea limitată de distribuție și problemele financiare ale companiilor energetice de stat fac ca Kosovo să se confrunte cu o criză energetică gravă, care se agravează iarna ca urmare a creșterii cererii, în special de încălzire.
CITEȘTE ȘI Viktor Orban anticipează ''mari schimbări'' și că se va trece de la război la paceKosovo își produce cea mai mare parte a energiei electrice în două centrale termoelectrice pe bază de lignit care sunt operaționale din 1962, respectiv 1980. Deși capacitatea lor este de 1.400 de MW, starea proastă a acestor instalații o reduce în practică la 900 de MW.
Compania publică de energie KESCO a trimis joi mesaje SMS cetățenilor prin care le cere să reducă consumul, relatează postul TV Klan Kosovo. Ministerul Economiei a făcut și el apel pentru economisirea energiei electrice.
Orașul Uroșevaț, cu o populație de aproximativ 110.000 de locuitori, a suferit o întrerupere a curentului aproape toată ziua de miercuri.