Mina de la Mănăila, administrată de britanicii de la Vast Resources, a atins pragul de rentabilitate după trei luni de la deschidere

Mina de la Mănăila, administrată de britanicii de la Vast Resources, a atins pragul de rentabilitate după trei luni de la deschidere
scris 8 feb 2016

Mina polimetalică de la Mănăila, județul Suceava, a atins pragul de rentabilitate operațională după primul trimestru de activitate, perioadă în care au fost extrase aproape 34.000 tone de minereu, a anunțat luni compania britanică Vast Resources, administratorul carierei. Deschiderea celei de a doua mori pentru măcinatul minereului, prevăzută pentru luna aprilie, va dubla capacitatea de producție la Mănăila, de la nivelul actual de 10.000 tone minereu/lună.

“Atât mina de la Mănăila, cât și cea de la Pickstone Peerless (Zimbabwe), au atins pragul de rentabilitate operațională după primul trimestru de producție. Progresele înregistrate au survenit în contextul unei perioade prelungite de prețuri scăzute pentru materiile prime“, a spus într-un comunicat Roy Pitchford, directorul general al Vast Resources.

Urmărește-ne și pe Google News

Vast Resources, companie listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, a devenit acționarul majoritar al minei de la Mănăila în iulie 2015, după achiziția unui pachet de 50,1% din titlurile companiei Sinarom Mining Group. În schimbul participației, compania britanică s-a angajat să plătească datoriile Sinarom existente la aceea dată, în valoare de 724.000 dolari.

CE a aprobat fuziunea dintre Schlumberger și Cameron, companii prezente și pe piața de servicii petroliere din România CITEȘTE ȘI CE a aprobat fuziunea dintre Schlumberger și Cameron, companii prezente și pe piața de servicii petroliere din România

În primul trimestru de activitate, perioada octombrie-decembrie 2015, cantitatea de minereu extrasă la Mănăila s-a situat la 33.756 tone, în timp ce volumele procesate au fost de 26.375 tone, potrivit Vast Resources. Până la finele lunii decembrie, compania a valorificat 550 tone metrice uscat (TMU) de concentrat, dintr-o cantitate totală de 750 TMU. Prețul mediu de vânzare a fost de 1.033 dolari pe tona de concentrat.   

Odată cu repunerea în funcțiune a celei de a doua mori pentru măcinarea minereului, în luna aprilie, mina de la Mănăila va avea o capacitate instalată de 20.000 tone/lună, dublu față de nivelul actual, se arată în comunicat. Investiția în cea de a doua moară, inclusiv în uzina de flotare aferentă, este estimată la 1,2 milioane dolari.

Pe lângă mina de la Mănăila, Vast Resources deține în România o participație de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai (județul Bihor), care va deveni operațională în primul trimestru al acestui an. Planurile companiei includ achiziția a încă 55 de mine în nordul României de la compania de stat Remin, aflată în insolvență.

Compania britanică a investit anul trecut peste 4,5 milioane dolari în carierele de la Mănăila și Băița Plai, în principal în lucrări de infrastuctură, achiziții de echipamente și instruirea celor aproximativ 180 de angajați. Numărul angajaților din cele două minem polimetalice, cu rezerve totale estimate la 3,6 tone minereu, va crește la circa 300 până la finalul acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
vast resources
manaila
mina
polimetalica
prag rentabilitate
investitie
amortizare