EXCLUSIV Ce pierde Adamescu, în afară de Astra: acțiuni la mari hoteluri, o echipă de fotbal și o fabrică de cuarț

EXCLUSIV Ce pierde Adamescu, în afară de Astra: acțiuni la mari hoteluri, o echipă de fotbal și o fabrică de cuarț
scris 25 ian 2016

Societatea de Asigurare Reasigurare Astra, intrată în procedură de lichidare în urma unei decizii a Tribunalului București, este  acționar la mai multe firme  din imperiul familiei Adamescu. Asigurătorul are participații la Intercontinental și World Trade Center, dar și la Novacuarț, companie care a avut până recent în exploatare mina care produce cel mai pur cuarț din Europa.

În total, Profit.ro a identificat șapte companii fără legătură cu asigurările unde Astra este acționar și încă două societăți care au legătură cu domeniul de activitate al asigurătorului. Potrivit legii, toate aceste acțiuni vor merge la masa credală a Astra și vor dispărea, prin urmare, din portofoliul familiei Adamescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai importantă deținere a companiei Astra este, din analiza Profit.ro, cea de la Compania Hotelieră Intercontinental.  Astra, prin Agenția sector 3, are aproape 17% din titlurile operatorului hotelului Intercontinental și este al doilea mare acționar după un offshore cipriot despre care presa a scris că este controlat tot de Adamescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Participarea Astra la capitalul social a fost de 13,6 milioane de lei, valoare apropiată de prețul care ar fi obținut dacă participația ar fi vândută la bursă. Aceeași companie de asigurări falimentară deține aproximativ 6% din titlurile World Trade Center București (societate aflată, de asemenea, în insolvență), dar și jumătate din acțiunile Germanischer Lloyd Industrial Services România, o companie specializată în certificări  pentru manageri, produse și sisteme deținută împreună cu grupul german  DNV-GL. 

Cea mai “curioasă” afacere a Astra este însă societatea Novacuarț, prin intermediul căreia familia Adamescu a exploatat cariera de la Siglău-Uricani (județul Hunedoara), mina care poduce cel mai pur cuarț din Europa. În patrimoniul respectivei firme, care este deținută integral de Astra Asigurări, intră și fabrica de cuarț din localitatea Uricani. Societatea a fost înființată în anul 2008 și a pierdut dreptul de exploatare în luna august a anului trecut. Foști specialiști de la fabrica din Uricani au arătat, în presa locală, că mina ar fi putut produce, pe termen lung, profituri de peste 40 de milioane de euro.

Astra avea și o fostă campioană la fotbal

Astra apare ca acționar majoritar la clubul de fotbal Oțelul Galați, aflat în prezent în insolvență și aproape desființat. Echipa a fost preluată de familia Adamescu imediat după ce a câștigat campionatul național de fotbal, în 2011, și s-a calificat în Champions League. Presa a scris că cele aproximativ 20 de milioane de euro care au intrat în conturile celor de la Oțelul în urma calificării în Liga Campionilor au fost și motivul pentru care Adamescu a dorit să preia echipa. În prezent, Oțelul ocupă unul dintre ultimele locuri în liga a II-a de fotbal.

Asigurătorii străini vor putea vinde direct în România polițe RCA CITEȘTE ȘI Asigurătorii străini vor putea vinde direct în România polițe RCA

Prin intermediul unor firme care au ca acționar majoritar societatea Astra, intrată în faliment, erau controlate și clădirile care funcționau ca sedii, dar și societatea care organiza cursuri de pregătire pentru angajații proprii (Astra Activ Imob, Astra Safe Imob și Astra Training). Niciuna dintre cele trei firme nu este în insolvență. 

Nu în ultimul rând, Astra are 15% din titlurile Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, situație despre care Profit.ro a scris pe larg și care poate periclita siguranța instituției care emite asigurările obligatorii de locuință.

Deținerile Astra la mai multe societăți din sfera lui Adamescu a fost și unul dintre motivele identificate de KPMG Advisory pentru a plasa Astra în administrare specială.

În luna august a anului trecut, după mai multe încercări eșuate de a vinde societatea, ASF a decis să ceară falimentul Astra. Adamescu a invocat o intervenție de tip mafiot, motivată politic. Fostul premier Victor Ponta, în funcție la acea dată, și-a exprimat însă public satisfacția față de decizia ASF, arătând că "în sfârșit s-a spart buboiul".

Mișu Negrițoiu, președintele ASF, a spus că au existat oferte concrete de la companii mari de asigurare (Ergo, Fossum, PZU) pentru preluarea Astra, însă pretențiile lui Adamescu ar fi fost mult prea mari. Pe de altă parte, surse apropiate discuțiilor susțin că Adamescu ar fi ajuns la o înțelegere cu germanii de la Ergo, însă aceștia ar fi renunțat cu doar câteva zile înainte de cererea de faliment.

În prezent, Astra se află în lichidare, starea de faliment fiind confirmată de Tribunalul București. Decizia a fost atacată cu apel și urmează ca un complet de la Curtea de Apel București să pronunțe o decizie definitivă.

În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți. Când a intrat în administrare specială, în 2014, compania era lider de piață. Pe anul respectiv a înregistrat prime brute subscrise de 777 de milioane de lei. În prezent, potrivit unui raport al KPMG Restructuring (lichidatorul numit de tribunal), firma mai are aproape un milion de polițe active, majoritatea RCA, de locuință și CASCO.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
faliment astra
kpmg
otelul galati
intercontinental
world trade center