Acționarii rafinăriei Petrotel Lukoil au aprobat, într-o AGA desfășurată pe 17 august, majorarea capitalului social al companiei cu 98,77 milioane lei (22,22 milioane euro), prin aport în numerar al acționarului majoritar Lukoil Europe Holdings BV, precum și faptul că societatea nu va fi dizolvată. Însă compania care deține controlul rafinăriei a plătit în total de aproape 10 ori mai mult, respectiv 968 milioane lei (217,77 milioane euro).
Nu este pentru prima oară când Lukoil face astfel de majorări de capital, cu prime de emisiune mult mai mari decât sumele cu care se fac efectiv majorările, iar procurorii de la Parchetul Ploiești care anchetează dosarul Petrotel Lukoil susțin că această practică facilitează "sifonarea"de bani din rafinărie în folosul acționarului majoritar.
Într-o AGA anterioară, din aprilie, acționarii Petrotel Lukoil hotărâseră emiterea de 40.689.000 de acțiuni noi, cu valoare nominală de 2,5 lei/acțiune, dar cu valoare de emisiune de 24,5 lei/acțiune. În AGA respectivă s-a decis că, după trecerea termenului de subscriere și împlinirea termenului de exercitare a dreptului de preferință, va fi majorat capitalul social cu valoarea acțiunilor subscrise și plătite și apoi se va decide cu privire la acțiunile rămase nesubscrise.
Potrivit documentelor AGA de la Petrotel Lukoil din 17 august, acționarii întruniți au luat act de faptul că acționarul majoritar al companiei, Lukoil Europe Holdings BV, care deține 97,1028% din capitalul rafinăriei, a subscris 39.510.158 de acțiuni din emisiunea decisă în aprilie, la o valoare de emisiune de 24,5 lei, și a plătit 217,77 milioane euro (aproape 968 milioane lei).
Astfel, se arată în documente, 98,77 milioane lei (22,22 milioane euro) reprezintă valoarea nominală a acțiunilor subscrise de acționarul majoritar al Petrotel Lukoil, iar 869,22 milioane lei (195,55 milioane euro) reprezintă valoarea primelor de emisiune, care, potrivit legii, se adaugă la activul net al societății. Primele de emisiune reprezintă diferența dintre valoarea de subscriere și cea nominală a acțiunilor nou emise.
În consecință, acționarii Petrotel Lukoil au decis majorarea capitalului social al societății cu 98,77 milioane lei și anularea acțiunilor emise și rămase nesubscrise. În urma majorării de capital, Lukoil Europe Holdings BV și-a majorat deținerea la rafinărie de la 97,1028% la 97,6192%. În AGA s-a mai decis că societatea nu va fi dizolvată.
Metodă neobișnuită
Potrivit legii societăților comerciale, atunci când activul net al unei companii scade sub jumătate din valoarea capitalului ei social, acționarii trebuie să decidă dacă respectiva companie își va mai desfășura activitatea, caz în care capitalul social trebuie diminuat, sau va fi dizolvată. În caz contrar, orice persoană interesată se poate adresa instanței pentru a cere dizolvarea societății.
De obicei, în astfel de situații, acționarii unei societăți evită dizolvarea societății prin diminuarea capitalului social. În cazul de față, însă, acționarii Petrotel Lukoil au decis, dimpotrivă, majorarea capitalului social și au stabilit, totodată, prime de emisiune mult mai mari decât suma cu care s-a majorat capitalul social, prime de emisiune care vor majora activul net al societății la un nivel la care să nu mai existe necesitatea de a decide asupra dizolvării societății.
Această metodă de majorare a capitalului social a constituit însă regula la Petrotel Lukoil în ultimii ani, fapt remarcat și de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în rechizitoriul lor.
Potrivit documentului citat, în 2011, acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV a majorat capitalul social al Petrotel Lukoil cu 54,98 milioane lei, plătind în total 552,02 milioane lei, diferența de 497,04 milioane lei fiind înregistrată ca primă de emisiune. În urma operațiunii, Lukoil Europe Holdings BV și-a majorat deținerea la Petrotel Lukoil de la 94,65% la 95,62%.
Ulterior, anul trecut, Lukoil Europe Holdings BV a majorat din nou capitalul rafinăriei, de această dată cu 153,76 milioane lei, plătind însă în total nu mai puțin de 1,527 miliarde lei, diferența de 1,383 miliarde lei constituind primă de emisiune. Urmare a majorării de capital, deținerea Lukoil Europe Holdings BV la Petrotel Lukoil s-a majorat la 97,1028%.
În rechizitoriu se explică că prima de emisiune reprezintă excedentul dintre prețul de emisiune și valoarea nominală a unei acțiuni. Pentru o societate comercială listată la bursă, prețul de emisiune poate arăta valoarea de piață a societății emitente.
"Nici legiuitorul, nici în doctrină nu se vorbește de o valoare maximă a primei de emisiune. În opinia unor autori, însă, suma primei trebuie să fie justificată de existența rezervelor și să nu se stabilească un nivel excesiv al cuantumului primei de emisiune. Tot în doctrină se menționează că proporția capital social – prime de emisiune este recomandabil să urmărească considerente economice, date de comparația între valoarea de piață și valoarea nominală a părților sociale existente la momentul contribuției", arată procurorii.
Primele de emisiune pot fi distribuite oricând acționarilor
Potrivit acestora, primele de emisiune, reprezintă pentru companie (persoana juridică), un element de capital propriu, similar rezervelor. Astfel, primele de emisiune contribuie la majorarea capitalului propriu (activul net al societății). Acestea pot fi, însă, utilizate pentru acoperirea pierderii contabile înregistrate în anii anteriori, transferate la rezerve, pentru majorarea capitalului social. Din punct de vedere fiscal, primele de emisiune nu sunt subscrise drept contrapartidă a unor venituri din bunuri livrate sau servicii prestate.
Suma primelor de emisiune nu reprezintă profit pentru companie, nefiind supuse impozitării la constituirea lor. Din punct de vedere contabil ele se înregistrează la conturi de capitaluri proprii , fiind neutre din punct de vedere fiscal. De asemenea, la momentul distribuției lor către acționari, primele de emisiune nu sunt tratate ca dividend. Primele de emisiune devin impozabile la data cesionării, transmiterii cu titlu gratuit, retragerii capitalului social sau lichidării persoanei juridice la care se dețin titlurile de participare, potrivit Codului Fiscal.
Dintr-o abordare temporală, primele de emisiune pot fi distribuite asociaților la orice moment, spre deosebire de distribuirea profiturilor sub formă de dividend, care se poate face doar la final de an, după aprobarea situațiilor financiare de către adunarea generală a asociaților. Nefiind parte a capitalului social, ci doar a capitalului propriu, distribuirea primelor de emisiune nu impune efectuarea unor demersuri în fața registrului comerțului, se mai arată în rechizitoriu.
"Se observă că primele de emisiune constituite de societate, în valoare de 1.880.931.388 lei, sunt de 4,13 ori mai mari decât capitalul social sau, altfel spus, capitalul social are o valoare de 24,21% din valoarea primelor de emisiune. De asemenea, valoarea acestor prime s-a majorat cu 1.383.890.063 lei, respectiv 73.57% din valoarea totală înregistrată la sfârșitul exercițiului 2014, numai în cursul unui an calendaristic", remarcă procurorii.
O formă de creditare din partea celui care deține controlul
Aceștia mai explică că, prin constituirea acestor prime de emisiune, acționarul majoritar își prezervă un drept viitor de a-și retrage sub orice formă, bănească, materială, aportul propriu. Făcând o comparație, primele de emisiune reprezintă practic, ca în cazul societăților comerciale cu răspundere limitată, o creditare a societății de către propriul asociat unic, asociat unic care oricând poate să-și restituie propriul credit.
"În situația dată, valoarea capitalului propriu denumit primă de emisiune nu s-a regăsit într-o investiție sau în capitalul circulant al societății, ci au fost folosite pentru acoperirea/plata unor împrumuturi accesate de S.C.Petrotel Lukoil S.A. și acordate de Lukoil Europe Holdings BV Olanda tocmai pentru efectuarea de investiții, cheltuieli care nu au avut această destinație și care, la rândul lor, au fost folosite pentru stingerea altor împrumuturi accesate anterior, tot cu destinație de investiții. În cadrul acestui carusel fiscal, practic, S.C.Petrotel Lukoil S.A. n-a avut nici un avantaj fiscal sau o rezultantă comercială profitabilă, așa cum în mod normal ar fi trebuit să producă un ajutor bănesc venit din partea acționarului majoritar, ci a generat doar obligații contractuale, respectiv dobânzi plătite în contul creditelor accesate, toate acestea contribuind la generarea de pierderi fiscale repetate și care, dacă nu ar fi fost susținute de repetabilitatea acordării în condiții nefavorabile a împrumuturilor de către acționarul majoritar, ar fi condus la blocarea activității", se afirmă în rechizitoriu.
Procurorii precizează că majorarea capitalului social și, implicit, a primelor de emisiune de anul trecut a fost înregistrată la Registrul Comerțului pe data de 17 noiembrie 2014, ulterior percheziției efectuată de organele de urmărire penală.
"Deși legiuitorul nu impune o valoare maximală a prețului de emisiune pentru o acțiune, ținând cont de faptul că societatea nu este listată la bursă, în condițiile existenței pe mai multe exerciții financiare/fiscale a unui activ net negativ cu valori semnificative, se poate justifica întrebarea dacă prețul de emisiune de 25 lei/acțiune reprezintă valoarea de piață a societății. Cu alte cuvinte, reflectarea actuală a aportului în acțiunile subscrise, ca și valoare, nu ar permite listarea la bursă a unor acțiuni a căror valoare nominală, în realitate, este mult mai mică în detrimentul primelor de emisiune care nu parvin acționarilor. Creșterea semnificativă a valorii primelor de emisiune, momentul creșterii acestora (în contextul în care activul net a înregistrat valori negative și în exercițiile financiare anterioare, având valori de peste o jumătate de milliard de lei și depășind 2 miliarde lei în anul 2013), nerepartizarea acestora pentru acoperirea pierderilor și păstrarea ca poziție distinctă a capitalului propriu, avantajele fiscale ale acestora prin neincluderea și negenerarea de venituri impozabile, nu pot decât să contureze suspiciunea intenției valorificării acestora în alte scopuri decât în interesul și avantajul societatii respective, în detrimentul acesteia și în favoarea altei entități juridice, în speță Lukoil Europe Holdings BV Olanda", conchid procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în rechizitoriul lor din dosarul Petrotel Lukoil.