Eliminarea taxei pe stâlp nu este văzută cu ochi buni de șeful băncii centrale, Mugur Isărescu, mai ales că BNR estimează o reducere medie de 6% a prețului benzinei după relaxarea fiscală de anul viitor.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susține că în discursul public s-a înfiripat ideea că noi taxe au fost introduse în ultimii ani, chiar el fiind unul dintre cei păcăliți, deși în unele cazuri au fost doar eliminate excepții de impozitare. El a dat exemplul taxei pe construcții speciale, care în opinia sa nu este o taxă nouă, ci renunțarea la o excepție.
Referindu-se la propunerea Guvernului de a elimina taxa pe stâlp, Isărescu a afirmat că ar trebui așteptat "până trece canicula" și a pus sub semnul întrebării oportunitatea eliminării ei, în condițiile în care prețul petrolului scade.
Guvernatorul Băncii Naționale a României a comentat din nou planurile guvernului de relaxare fiscală dintr-o poziție critică, și a îndemnat la prudență.
“Taxa asta de stâlp, s-a dus la nivelul întregii societăți și în mintea mea că s-a introdus o taxă. De fapt, nu era o taxă nouă. S-a renunțat la o excepție. Dar, discursul public a mers acolo, că s-a introdus o nouă taxă. Și toată lumea vorbește de nu știu câte taxe noi”, a declarat Isărescu.
Șeful BNR spune că ar trebui să mai așteptăm până să luăm o decizie privind renunțarea la acest tip de impozitare.
“Aceste investiții erau într-o excepție. Chiar trebuie să renunțăm definitiv la ele? Trece căldura, trece canicula, hai să le vedem cu atenție. Mă bag pe zi ce trece, pe minut ce trece în problemele fiscale. Prețul țițeiului, ați văzut, are tendința să se ducă în jos”, a spus guvernatorul.
El a mai criticat și data propusă – începutul anului viitor - pentru reducerea mai multor taxe și impozite, cum ar fi cota generală a Taxei pe Valoarea Adăugată.
“Ce avem cu acest 1 ianuarie, ca și cum este o dată fatidică? Păi, poate să fie o dată fatidică, poate să fie o dată letală, dacă nu suntem atenți”, a declarant Isărescu.
Taxa pe construcțiile speciale a fost introdusă la începutul anului 2014, la un nivel de 1,5% din valoarea contabilă a construcțiilor de tipul stâlpilor, rampelor și platformelor betonate și a afectat, în principal, companiile din domeniul energetic. Impozitul a fost redus la 1% la începutul acestui an și guvernul a anunțat eliminarea lui de la 1 ianuarie 2016.
Potrivit celui mai recent raport trimestrial asupra inflației, rata anuală a inflației prețurilor combustibililor este preconizată a atinge -6,3% la sfârșitul anului 2016, fiind revizuită în scădere cu 8,1 puncte procentuale comparativ cu proiecția anterioară.