Prețurile terenurilor agricole din România: unde sunt cele mai scumpe terenuri și cum ne poziționăm în UE

Prețurile terenurilor agricole din România: unde sunt cele mai scumpe terenuri și cum ne poziționăm în UE
scris astăzi, 11:31

Prețurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 4.491 euro/ha în medie în Croația și un maxim de 283.039 euro/ha în medie în Malta, în timp ce în România prețul mediu a fost de 8.414 euro/ha, arată datele Institutului Național de Statistică (INS) , pe baza informațiilor disponibile pentru 21 de state membre ale UE în anul 2023.

Prețurile medii ale terenurilor agricole în Uniunea Europeană (UE)

Urmărește-ne și pe Google News

”În anul 2023, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Europa a înregistrat variații semnificative. Potrivit datelor disponibile pentru 21 de state membre ale UE în anul 2023, prețurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 4.491 euro/ha în medie în Croația și un maxim de 283.039 euro/ha în medie în Malta, în timp ce în România prețul mediu a fost de 8.414 euro/ha”, arată datele INS.

PROGRAM DE GUVERNARE Noua coaliție promite majorarea sumei deductibile pentru pilonul III și IV de pensii. Salariu de performanță, nu doar pe oră de muncă. A 13-a alocație acordată pentru copil și indemnizația pentru mame, majorată CITEȘTE ȘI PROGRAM DE GUVERNARE Noua coaliție promite majorarea sumei deductibile pentru pilonul III și IV de pensii. Salariu de performanță, nu doar pe oră de muncă. A 13-a alocație acordată pentru copil și indemnizația pentru mame, majorată

Prețul mediu al pășunilor permanente în statele membre ale UE, în anul 2023, a variat de la un minim de 1.986 euro/ha în Bulgaria pâna la un maxim de 71.203 euro/ha în Țările de Jos, în timp ce în România prețul mediu a fost de 6.074 euro/ha, scrie News.ro.

INS prezintă date statistice pentru anul 2023, furnizate de statele membre și diseminate de Eurostat, privind prețurile terenurilor agricole pe categorii de folosință, teren arabil și pășuni permanente. Datele sunt colectate în conformitate cu o metodologie europeană comună ce asigură conceptual, comparabilitatea și uniformitatea rezultatelor.

Prețurile medii ale terenurilor agricole se referă la valoarea unui hectar de teren agricol în timpul perioadei de referință (un an calendaristic). Trebuie ținut seama de faptul că nivelul prețurilor terenurilor agricole depinde de o serie de criterii precum factori naționali (legislația), factori regionali (clima și apropierea de rețele și sisteme de irigații), factori de productivitate localizați/specifici (calitatea solului, panta sau drenajul), precizează INS.

Prețurile medii ale terenurilor agricole în România

Utilizând metodologia convenită la nivel european, în România, în anul 2023, prețul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 41.624 lei/ha. Cel mai scăzut preț mediu s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est, 35.303 lei/ha, în timp ce în Regiunea București-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 61.360 lei/ha.

Honda și Nissan își propun să finalizeze discuțiile despre o fuziune în luna iunie 2025 CITEȘTE ȘI Honda și Nissan își propun să finalizeze discuțiile despre o fuziune în luna iunie 2025

În anul 2023, comparativ cu anul precedent, în România s-a înregistrat o creștere de aproximativ 4,8% a prețului mediu pentru terenul arabil, cea mai însemnată creștere fiind observată în Regiunea de Nord- Vest a României (+13,9%).

Prețul mediu al pășunilor permanente a înregistrat o creștere, pe total țară, de aproximativ 7,5% în anul 2023, față de anul anterior, cea mai importantă creștere fiind în Regiunea Sud-Vest Oltenia (+15,8%).

viewscnt
Afla mai multe despre
teren arabil
pret
ue