INFOGRAFIC Ce locuri de muncă sunt căutate cel mai mult de către angajatorii din UE

Economie   
INFOGRAFIC Ce locuri de muncă sunt căutate cel mai mult de către angajatorii din UE

Un grafic făcut pe baza datelor Eurostat și analizat de Profit.ro prezintă cele mai căutate locuri de muncă în UE, după o monitorizare timp de un an a numărului anunțurilor online de angajare.

Eurostat a analizat sute de site-uri de recrutare în 2023, iar concluzia este că Europa caută cel mai mult specialiști în IT. Această categorie înseamnă aproape orice ține de IT: de la suport tehnic și depanare, până la instalarea și întreținerea rețelelor și dispozitivelor.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ciolacu, la adoptarea bugetului: Suma alocată investițiilor, la un nivel record, mai mare decât deficitul. Să promovăm firmele și produsele românești oriunde, chiar și pe tiktok! CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu, la adoptarea bugetului: Suma alocată investițiilor, la un nivel record, mai mare decât deficitul. Să promovăm firmele și produsele românești oriunde, chiar și pe tiktok!

Aproape una din zece oferte de angajare din baza de date a Eurostat a fost pentru un specialist în Tehnologia informației și comunicațiilor (IT&C). În cifre absolute, aceasta înseamnă aproximativ 871.000 de anunțuri în 2023.

Cele mai căutate profesii în 2023 (UE)
     
Rang Profesia Nr. de anunțuri online Pondere în totalul anunțurilor analizate
1 Specialiști IT (ICT) 871K 9%
2 Dezvoltatori software 515K 5%
3 Ingineri 412K 4%
4 Lucrători în producție 385K 4%
5 Tehnicieni în inginerie și știință 351K 4%
6 Vânzători în magazine 312K 3%
7 Lucrători în transport 308K 3%
8 Manageri de marketing 280K 3%
9 Suport administrativ 262K 3%
10 Specialiști în finanțe 246K 3%
11 Profesioniști în vânzări 219K 2%
12 Secretari administrativi 216K 2%
N/A Alte profesii 1.8M 19%

Notă: Cifrele sunt rotunjite. Categoria „Altele” include supervizori în producție și construcții, precum și asistenți didactici. Scrie  VisualCapitalist 

INFOGRAFIC Ce locuri de muncă sunt căutate cel mai mult de către angajatorii din UE

Aproape 10% din totalul anunțurilor sunt pentru specialiști IT&C, iar dezvoltatorii software ocupă locul 2, cu 515.000 de posturi.
Cifrele Eurostat reflectă dependența crescută de tehnologie și deficitul de competențe digitale pe piața muncii. UE încearcă să evolueze digital, dar cererea depășește în continuare oferta.

Cerere ridicată pentru ingineri și tehnicieni

Inginerii și tehnicienii sunt printre cele mai căutate categorii (aproape 8% din total). UE are nevoie de expertiză tehnică în sectoare critice precum producția, construcțiile și cercetarea.

Forța de muncă tradițională rămâne relevantă

Lucrătorii din producție, transport și vânzători în magazine sunt în continuare la mare căutare. Crește și importanța rolurilor de suport (administrativ, financiar, vânzări)

EXCLUSIV BNR a respins numirea lui Câtălin Pârvu ca vicepreședinte Exim Banca Românească și a doi noi membri în CA, deși erau aprobați de Ministerul Finanțelor în AGA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR a respins numirea lui Câtălin Pârvu ca vicepreședinte Exim Banca Românească și a doi noi membri în CA, deși erau aprobați de Ministerul Finanțelor în AGA

Managerii de marketing, specialiștii în vânzări și funcțiile financiare reprezintă o parte importantă a nevoilor pieței muncii, potrivit datelor.

Alte domenii cu cerere mare

După specialiștii IT&C, pe locul doi se află dezvoltatorii software, cu 515.000 de anunțuri postate în 2023. Dar economia UE are nevoie de forță de muncă în multe alte domenii. Meseriile căutate sunt cu înaltă calificare:

- Vânzări și marketing, cu poziții disponibile la toate nivelurile de experiență: de la agenți și profesioniști până la manageri.

- Posturi financiare și administrative, cum ar fi contabili, suport logistic și gestionari de salarii.

BNR face primele referiri la situația politico-electorală de la finele anului trecut. Banca rămâne îngrijorată de situația fiscal-bugetară, chiar și după măsurile guvernamentale CITEȘTE ȘI BNR face primele referiri la situația politico-electorală de la finele anului trecut. Banca rămâne îngrijorată de situația fiscal-bugetară, chiar și după măsurile guvernamentale

- Muncă manuală, în sectoare precum producția, transportul și instalarea echipamentelor electrice.

Eurostat atenționează că anunțurile nu înseamnă automat locuri de muncă noi. Pentru aceeași poziție vacantă pot exista mai multe anunțuri, iar angajatorii nu își listează întotdeauna posturile disponibile. De asemenea, uneori publică anunțuri chiar și atunci când nu au poziții vacante.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
ue
angajatori
it