Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile la rafinăria Petrotel, dar apare ca persoană vătămată în dosarul penal Lukoil

Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile la rafinăria Petrotel, dar apare ca persoană vătămată în dosarul penal Lukoil
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 dec 2015

Fondul Proprietatea și-a vândut la începutul lunii trecute toate acțiunile pe care le deținea la rafinăria Petrotel, controlată de gigantul rus Lukoil, însă apare totodată ca persoană vătămată în procesul penal în care sunt inculpați Petrotel, acționarul majoritar al rafinăriei, Lukoil Europe Holdings, precum și mai multe persoane din conducerea companiei și din Consiliul de Administrație, acuzațiile fiind de spălare de bani și de folosire cu rea-credință a creditului societății, iar prejudiciul a fost estimat la 1,2 miliarde euro.

Asta în contextul în care Tribunalul Prahova a constatat neregularități în rechizitoriul prin care acest dosar a fost trimis în judecată, magistrații arătând că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar și că procurorii nu au indicat activitatea infracțională concretă a inculpaților. Instanța a cerut Parchetului Ploiești, marți, să remedieze în termen de 5 zile aceste neregularități și să-i comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Până la această dată, Fondul Proprietatea nu s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal, însă potrivit prevederilor Codului de procedură penală, acesta se poate constitui parte civilă până la începerea cercetării judecătorești. Ca atare, nu putem furniza încă informații legate de prejudiciul suferit de Fondul Proprietatea sau de pretențiile acestuia, în lipsa constituirii sale ca parte civilă", au declarat pentru Profit.ro reprezentanții Tribunalului Prahova, pe al cărui rol se află dosarul penal Lukoil.

Fondul Proprietatea apare în 25 noiembrie ca persoană vătămată în dosarul penal Petrotel Lukoil.

Codul de procedură penală definește persoana vătămată ca fiind "persoana care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală prin fapta penală". O persoană vătămată se poate constitui parte civilă în procesul penal sau poate participa la acesta ca parte vătămată. "Persoana care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală printr-o faptă penală pentru care acțiunea penală se pune în mișcare din oficiu și care nu dorește să participe la procesul penal trebuie să înștiințeze despre aceasta organul judiciar, care, dacă apreciază necesar, o va putea audia în calitate de martor", mai stipulează Codul de procedură penală.

FP nu mai este acționar la Petrotel

În același dosar s-a constituit deja parte civilă celălalt acționar minoritar semnificativ al Petrotel Lukoil, SIF Muntenia, după cum Profit.ro a relatat în exclusivitate încă din 12 octombrie. Pretențiile SIF Muntenia sunt în sumă de 6,24 milioane lei și reprezintă contravaloarea a 2.498.642 acțiuni (la valoarea nominală de 2,5 lei/acțiune - n.r.) deținute de SIF 4 la Petrotel Lukoil SA, echivalentul a 1,37% din capitalul rafinăriei.

Pe de altă parte, potrivit ultimului raport trimestrial al Fondului Proprietatea, Fondul și-a vândut la începutul lunii trecute întreaga participație la Petrotel Lukoil SA, respectiv 2.152.291 de acțiuni. "Transferul titlului de proprietate asupra acțiunilor vândute a fost înregistrat de către Depozitarul Central în data de 2 noiembrie 2015", se arată în raport.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții FP au declarat că, din cauza clauzelor de confidențialitate din contractul de vânzare, nu pot dezvălui nici numele cumpărătorului și nici valoarea tranzacției. La finalul lunii septembrie a acestui an, participația Fondului Proprietatea la Petrotel Lukoil reprezenta 0,97% din capitalul rafinăriei.

Participația era evaluată la valoare zero în activul Fondului la 30 septembrie 2015, din cauza faptului că Petrotel are capitaluri negative. În schimb, valoarea de achiziție a acțiunilor Fondului Proprietatea la Petrotel apare în bilanțul FP ca fiind de 2,78 milioane lei.

Care sunt acuzațiile în dosarul Petrotel

Fondul Proprietatea este acționar la Petrotel Lukoil de la înființarea sa, în 2005, când statul i-a transferat 2,58% din acțiunile rafinăriei, prin legea privind reforma în domeniile proprietății și justiției. Ulterior, participația FP a ajuns să reprezinte, în urma majorărilor succesive de capital ale acționarului majoritar al Petrotel, la care Fondul nu a subscris, doar 0,97% din acțiunile companiei. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii ploieșteni, prin achiziții de materie primă prin intermediul unor societăți din grup la prețuri ridicate și vânzarea de produse finite la prețuri sub cele de cost, Petrotel Lukoil ar fi externalizat profituri atât către firme din grup, cât și către societății offshore, pentru a nu raporta profit în România și a nu achita impozit pe profit către bugetul de stat.

În plus, această politică de prețuri ar fi decapitalizat compania, creând nevoia de credite contractate de la acționarul majoritar, Lukoil Europe Holdings, cu dobânzi mari, rambursările acestor credite "fiind o formă de transfer și externalizare a lichidităților" Petrotel către acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings, după exprimarea din rechizitoriu. Datele Ministerului Finanțelor Publice arată că, în perioada 2008-2014 inclusiv, Petrotel Lukoil a raportat pierderi cumulate de peste 2,2 miliarde lei.

La termenul din 24 noiembrie al procesului, instanța a dispus menținerea măsurii controlului judiciar pentru toți inculpații, aceștia neavând dreptul de a părăsi România. La următorul termen, din 7 decembrie, instanța a amânat pronunțarea cu o săptămână, pentru 14 decembrie, iar apoi pentru 15 decembrie.

Instanța desființează rechizitoriul Parchetului Ploiești

Marți, instanța a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care acest dosar a fost trimis în judecată, magistrații arătând că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar și că procurorii nu au indicat activitatea infracțională concretă a inculpaților. Totodată, Tribunalul Prahova a admis, în parte, cererile și excepțiile invocate de inculpații din dosar și a constatat competența materială și teritorială a instanței, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală.

În plus, magistrații au constatat neregularitatea rechizitoriului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești cu privire la inculpații persoane fizice și juridice care au fost trimiși în judecată în dosar.

La capitolul "în fapt", neregularitatea rechizitoriului constă în neindicarea activității infracționale concrete a inculpaților, modul în care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enunțat de procuror, prin raportare la atribuțiunile de serviciu, nedescrierea concretă a actelor materiale și lipsa analizei procesului decizional în cadrul societății pentru a demonstra caracterul esențial al acțiunilor inculpaților în luarea deciziilor.

"În cazul inculpatei persoană juridică Lukoil Europe Holdings BV Olanda, neindicarea unei anumite persoane fizice care să fi acționat în numele său; neindicarea societăților comerciale favorizate de acțiunile inculpaților și a interesului direct sau indirect al celor doi autori (Bogdanov Andrey și Rață Andrei) în cadrul societăților favorizate", se arată în decizia postată pe portalul instanțelor.

La capitolul "în drept", neregularitatea vizează neconcordanțe în prezentarea actelor materiale ale infracțiunilor, în sensul că actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate, dar și nelămurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat și pentru fiecare an în parte și nelămurirea categoriilor de persoane vătămate în cauză.

Magistrații spun că, dacă s-ar considera că și acționarii SC Petrotel Lukoil SA sunt persoane vătămate, atunci toate aceste persoane trebuie identificate și indicate.

În acest context, instanța a dispus comunicarea acestei încheieri Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru remedierea, în termen de cinci zile de la comunicare, a neregularităților constatate în actul de sesizare, procurorul ierarhic superior urmând să comunice judecătorului dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
petrotel lukoil
petrotel
rafinaria petrotel
fondul proprietatea
dosarul petrotel lukoil