Warren Buffett conduce Berkshire Hathaway pe noi culmi la vârsta de 94 de ani. 3 lucruri i-au permis

Warren Buffett conduce Berkshire Hathaway pe noi culmi la vârsta de 94 de ani. 3 lucruri i-au permis
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 aug 2024

Warren Buffett a împlinit 94 de ani, iar conglomeratul său întins, unic, nu a valorat niciodată mai mult decât în această săptămână, când Berkshire Hathaway a devenit prima companie non-tehnologică care a depășit o capitalizare de piață de 1.000 de miliarde de dolari, transmite CNBC

Acțiunile Berkshire Clasa A au depășit, de asemenea, 700.000 de dolari pe unitate, pentru prima dată.

Urmărește-ne și pe Google News
Ultimele detalii ale intrării IKEA într-un nou oraș din România, tatonat discret de peste 10 ani. Aproape 20 milioane euro investiție CITEȘTE ȘI Ultimele detalii ale intrării IKEA într-un nou oraș din România, tatonat discret de peste 10 ani. Aproape 20 milioane euro investiție
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Howard Marks, la rândul său un mare investitor și prieten al lui Buffett, consideră că trei lucruri au permis „Oracolului din Omaha” să conducă Berkshire pe noi culmi, chiar și la vârsta sa înaintată.

”A fost o chestiune de strategie bine gândită, folosită timp de șapte decenii cu disciplină, consecvență și perspectivă neobișnuită”, a declarat Marks, cofondator și copreședinte al Oaktree Capital Management.

”Disciplina și consecvența sunt esențiale, dar nu suficiente. Fără această perspectivă neobișnuită, clar nu ar fi cel mai mare investitor din istorie. Rezultatul său este o dovadă a puterii de a persevera pentru o perioadă foarte lungă de timp, neîntreruptă. Nu și-a luat niciodată concediu”, a adăugat Marks.

În mijlocul efervescenței bursiere din anii 1960, Buffett a folosit un parteneriat de investiții pe care l-a condus pentru a cumpăra ceea ce era atunci o companie de textile din New England, care eșua, numită Berkshire Hathaway. Astăzi, compania sa este de nerecunoscut din ceea ce a fost cândva, cu afaceri variind de la compania de asigurări Geico până la BNSF Railway, un portofoliu de acțiuni în valoare de peste 300 de miliarde de dolari și rezervă de numerar de 277 de miliarde de dolari.

Generații de investitori care studiază și imită stilul de investiție al lui Buffett au fost uimiți de mișcările sale perspicace de zeci de ani.

Pariul pe Coca-Cola de la sfârșitul anilor 1980 a dat o lecție pentru valoarea răbdării în investiții.

Rețeaua socială X, blocată în Brazilia CITEȘTE ȘI Rețeaua socială X, blocată în Brazilia

O investiție pentru salvarea Goldman Sachs, în profunzimea crizei financiare, a arătat o latură oportunistă a sa, în timpul crizei.

Investiția masivă în Apple, în ultimii ani, a vorbit despre flexibilitatea sa în adaptarea abordării sale la o nouă eră.

Buffett a făcut titluri la începutul acestei luni, dezvăluind că a renunțat la jumătate din acea participație la Apple. (În timp ce Apple este văzută pe scară largă ca o acțiune de creștere, Buffett a susținut de mult timp că toate investițiile sunt investiții de valoare – ”Acum dați niște bani pentru a obține mai mulți mai târziu.”

Decenii de profituri bune au devenit ca niște bulgări de zăpadă și Buffett a acumulat un palmares de neegalat.

Acțiunile Berkshire au generat un câștig anual de 19,8% din 1965 până în 2023, aproape dublând randamentul de 10,2% al S&P 500.

Cumulat, acțiunile au crescut cu 4.384.748% de când Buffett a preluat controlul, comparativ cu randamentul S&P 500 de 31.223%.

”Este cel mai răbdător investitor din toate timpurile, ceea ce este un motiv important pentru succesul său”, a declarat Steve Check, fondatorul Check Capital Management cu Berkshire ca cel mai mare portofoliu al său.

”El poate să stea și să stea și să stea. Chiar și la vârsta lui, unde nu mai este atât de mult timp să stea, el va sta în continuare până când se va simți confortabil. Cred doar că va continua să facă cât poate de bine până la capăt.”

FOTO ING Bank România lansează un avertisment: A apărut fenomenul „impersonare”. La fel cum mama vitregă o păcălește pe Albă ca Zăpada să creadă că e o bătrânică inocentă CITEȘTE ȘI FOTO ING Bank România lansează un avertisment: A apărut fenomenul „impersonare”. La fel cum mama vitregă o păcălește pe Albă ca Zăpada să creadă că e o bătrânică inocentă

Buffett rămâne președinte și CEO al Berkshire, deși Greg Abel, vicepreședinte al operațiunilor non-asigurări ale Berkshire și succesorul desemnat al lui Buffett, și-a asumat multe responsabilități în cadrul conglomeratului.

La începutul acestui an, Buffett a spus că Abel, în vârstă de 62 de ani, va lua toate deciziile de investiții când va fi plecat.

Buffett și Marks

Marks de la Oaktree a spus că Buffett a consolidat conceptele care sunt parte integrantă a propriei sale abordări. Asemenea lui Buffett, el este indiferent față de previziunile macro și calendarul pieței; el caută valoare fără încetare, în timp ce se lipește de propriul său cerc de competență.

”Nu-i pasă de calendarul pieței și de tranzacționare, dar când alți oameni sunt îngroziți, el intră. Încercăm să facem același lucru”, a spus Marks.

Buffett, care la Universitatea Columbia a studiat sub Benjamin Graham, i-a sfătuit pe investitori să-și vadă acțiunile ca pe niște mici afaceri. El crede că volatilitatea este un mare plus pentru investitorul real, deoarece oferă o oportunitate de a profita de vânzarea emoțională.

Oaktree, cu active gestionate de 193 de miliarde de dolari, a devenit unul dintre cei mai mari jucători de investiții alternative din lume, specializat în împrumuturi în dificultate și vânătoare de chilipiruri.

Revoltă în Franța: Gigant high-tech preferă România și îngheață în secret recrutarea în Franța și Marea Britanie CITEȘTE ȘI Revoltă în Franța: Gigant high-tech preferă România și îngheață în secret recrutarea în Franța și Marea Britanie

Marks, în vârstă de 78 de ani, a devenit o voce ascuțită, fără echivoc, contrarie în lumea investițiilor.

Notele sale populare de investiții, pe care a început să le scrie în 1990, sunt acum văzute ca fiind lecturi obligatorii pe Wall Street și chiar au primit o aprobare strălucitoare de la Buffett însuși – ”Când văd notificări de la Howard Marks în poșta mea, sunt primul lucru pe care îl deschid și citesc. Întotdeauna învăț ceva.”

Cei doi au fost prezentați după falimentul Enron de la începutul anilor 2000. Marks a dezvăluit că Buffett l-a motivat în cele din urmă să-și scrie propria carte – The Most Important Thing: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor” – cu peste un deceniu înainte de propriul său program.

”A fost foarte generos cu comentariile sale. Nu cred că acea carte ar fi fost scrisă fără inspirația lui. Plănuisem să scriu o carte când m-am pensionat. Dar cu încurajarea lui, cartea a fost publicată acum 13 ani”, a spus Marks.

”Traiectoria lui Buffett și capacitatea sa de a se bucura de ceea ce face până la 90 de ani l-au impresionat și pe Marks.

Spune că muncește dimineața. El abordează investițiile cu plăcere și bucurie. Încă nu m-am pensionat și sper să nu o fac niciodată, urmându-i exemplul”, a spus Marks.

viewscnt
Afla mai multe despre
warren buffett
berkshire hathaway