Vladimir Putin respinge explicit o propunere înaintată de echipa lui Trump pentru oprirea ostilităților în schimbul amânării cu 10 ani a intrării Ucrainei în NATO

Vladimir Putin respinge explicit o propunere înaintată de echipa lui Trump pentru oprirea ostilităților în schimbul amânării cu 10 ani a intrării Ucrainei în NATO
scris ieri, 14:12

Vladimir Putin respinge explicit o propunere înaintată de echipa lui Trump pentru oprirea ostilităților în schimbul amânării cu 10 ani a intrării Ucrainei în NATO. Mai mult, rușii consideră acum că nici nu pot negocia nimic cu Zelenski, pentru că acesta nu ar mai fi președintele legitim al Ucrainei.

Răspunzând unei întrebări adresate de un reporter, președintele rus a spus că nu contează dacă Ucraina intră în NATO “azi, mâine sau peste 10 ani”. Propunerea cu amânarea intrării Ucrainei în NATO a fost, potrivit presei americane, avansată de echipa lui Donald Trump, la începutul lunii noiembrie. Trump se întâlnise deja cu Zelenski, care îi propusese ca, odată cu intrarea Ucrainei în NATO, Armata Ucraineană să ia locul și rolul celei americane în protejarea țărilor europene, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
ChatGPT a picat de Crăciun CITEȘTE ȘI ChatGPT a picat de Crăciun

Declarația lui Putin din 26 decembrie, comentează ISW, face parte dintr-o serie de comentarii recente prin care președintele rus pare a refuza să ia în considerare orice formă de compromis față de pretențiile sale maximale de la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, înainte de debutul invaziei. Aceste cereri includ forțarea Ucrainei să devină un stat permanent neutru care nu se va alătura niciodată NATO, impunerea unor limitări severe asupra dimensiunii armatei ucrainene și înlăturarea guvernului ucrainean.

De altfel, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a reluat afirmațiile (false) ale lui Putin conform cărora actualul guvern ucrainean este ilegitim și nu poate fi un partener de negociere pentru Rusia. Lavrov a declarat, în timpul unui interviu acordat joi presei ruse și străine, că Ucraina trebuie să organizeze alegeri prezidențiale, înainte de a avea reprezentanți cu care Rusia să poată negocia ceva. Oficialii de la Kremlin au dat o interpretare deliberat greșită a constituției ucrainene, afirmând că Zelenski și guvernul ucrainean nu mai sunt legitimi pentru că mandatul său s-a terminat în această primăvară. În realitate, în situații de război, constituțiile democratice permit prelungirea mandatelor executive. ISW mai observă faptul că narativele promovate de conducerea Rusiei “demonstrează că Kremlinul nu dorește să se angajeze în negocieri cu Ucraina”.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
ucraina
nato