Viktor Orban anunță o remaniere guvernamentală odată cu numirea unui nou guvernator al băncii centrale

Viktor Orban anunță o remaniere guvernamentală odată cu numirea unui nou guvernator al băncii centrale
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2024

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că un nou minister se va ocupa de economie și de finanțele statului, în timp ce se pregătește pentru numirea unui nou guvernator al băncii centrale care să îi succeadă fostului său aliat, Gyorgy Matolcsy, devenit între timp un critic, relatează Reuters.

Aflat la putere din 2010, veteranul naționalist Viktor Orban s-a străduit să revigoreze economia Ungariei după recesiunea de anul trecut, în urma unei creșteri a inflației la peste 25% în primul trimestru din 2023, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Stellantis recheamă 1,46 milioane de vehicule la nivel mondial CITEȘTE ȘI Stellantis recheamă 1,46 milioane de vehicule la nivel mondial
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Orban și Matolcsy, care conduce Banca Națională a Ungariei din 2013, s-au învinovățit reciproc pentru creșterea inflației, banca centrală criticând vehement plafoanele impuse de Orban asupra prețurilor și ratelor dobânzilor, despre care banca a spus că i-au limitat independența.

Orban a declarat că un ministru de rang înalt va prelua conducerea planului său de redresare economică în 2025, un an preelectoral, în care partidul său Fidesz va încerca să își consolideze sprijinul după ce, la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, a înregistrat cel mai slab rezultat la un scrutin național sau european din ultimele aproape două decenii.

Orban a declarat că remanierea guvernamentală planificată se datorează faptului că postul de guvernator al băncii centrale va deveni „din păcate vacant, la 1 martie”.

„Este evident că oricine ocupă acest post nu poate deveni acest ministru de rang înalt (responsabil cu economia și finanțele statului), ca să fiu sincer”, a declarat Orban într-o postare pe Facebook. „Unul dintre ei va deveni ministru de rang înalt însărcinat cu economia, în timp ce celălalt va deveni guvernator al băncii centrale”, a spus Orban, fără a numi niciunul dintre numele alese de el.

Ministrul finanțelor, Mihaly Varga, a fost în mare parte vehiculat pentru a-i succeda lui Matolcsy la conducerea băncii centrale anul viitor, în timp ce ministrul economiei, Marton Nagy, un fost bancher central, ar putea prelua conducerea finanțelor publice în cadrul unui minister comasat.

O revenire a inflației în afara țintei băncii centrale a forțat Banca Națională a Ungariei să întrerupă luna trecută relaxarea ratei la cel mai ridicat nivel din UE, de 6,75%, după 15 reduceri consecutive totalizând 1.125 de puncte de bază.

Guvernul lui Orban a exercitat presiuni repetate asupra băncii pentru o relaxare și mai agresivă a ratelor, în timp ce Matolcsy i-a cerut de mai multe ori lui Orban să schimbe cursul politicii, afirmând că Ungaria rămâne în urmă chiar și față de țările din Europa Centrală.

CONFIRMARE FOTO Lanț olandez de magazine cu discount a intrat în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Lanț olandez de magazine cu discount a intrat în România

Orban a declarat, de asemenea, că Ungaria ar trebui să mențină disciplina fiscală în timp ce elaborează un buget pentru 2025 care poate ridica creșterea economică la 3% până la 5% prin creșteri salariale mari, beneficii fiscale mai mari pentru familiile cu copii și măsuri de sprijinire a întreprinderilor mici.

Pe de altă parte, succesul economic în Ungaria va fi adus de „neutralitatea economică”, a declarat premierul Viktor Orbán sâmbătă la un eveniment local, în localitatea Kötcse din județul Somogy, relatează MTI. „În perioada care a trecut a fost creată o nouă economie mondială, trebuie să ne adaptăm la ea și este nevoie de o nouă politică economică. Inima și esența acestei politici economice este neutralitatea economică”, a spus Orbán.

„Situația noastră actuală arată clar că ne-am dat seama la timp că în loc de formarea de blocuri, soluția pentru economia maghiară este o relație bună cu toți actorii importanți ai unei economii mondiale unificate”, a declarat Viktor Orbán, singurul lider din Uniunea Europeană care întreține relații apropiate cu Moscova și Beijing.

Esența politicii externe se află în construirea de prietenii și alianțe, a spus șeful guvernului de la Budapesta. Faptul că două țări nu se află în relații bune nu împiedică Ungaria să fie în relații bune cu ambele. Este în interesul Ungariei ca economia mondială să nu se destrame în blocuri, a subliniat premierul. Ungaria poate fi în relații bune cu americanii, chinezii, japonezii, arabii și Uniunea Europeană – în același timp. „Suntem o țară suverană”, a conchis Viktor Orbán.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
gyorgy matolcsy