VIDEO&HARTĂ Reintegrare prin racordare: Localități basarabene dependente de rețelele de energie și gaze transnistrene, conectate de urgență la cele ale Republicii Moldova

VIDEO&HARTĂ Reintegrare prin racordare: Localități basarabene dependente de rețelele de energie și gaze transnistrene, conectate de urgență la cele ale Republicii Moldova
scris luni, 21:00

Mai multe localități basarabene din așa-numita ″zonă de securitate″, instituită în 1992 după războiul din Transnistria, care sunt racordate în prezent la rețelele de alimentare cu energie electrică și gaze naturale din regiunea separatistă, aflată într-o gravă criză energetică, vor fi conectate de urgență la cele ale Republicii Moldova, au decis autoritățile de la Chișinău.

″Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului″, a transmis Guvernul Republicii Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Val de turiști la munte. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”. Sistare a cartelelor pentru urcarea cu telegondola CITEȘTE ȘI FOTO Val de turiști la munte. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”. Sistare a cartelelor pentru urcarea cu telegondola

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS Premier Energy Distribution SA.

Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora.

Bill Gates își cheltuiește banii pe lux, de la colecția de mașini până la un vast portofoliu imobiliar. Conac cu 6 bucătării și 24 de băi CITEȘTE ȘI Bill Gates își cheltuiește banii pe lux, de la colecția de mașini până la un vast portofoliu imobiliar. Conac cu 6 bucătării și 24 de băi

Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA Moldovagaz. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar ulterior, ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.

Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale. Este vorba despre 12 localități pe care trebuie să le conectăm la rețeaua de gaze naturale și rețeaua de asigurare cu energie electrică de pe malul drept al Nistrului. Suntem alături de cetățenii noștri și vom continua să investim în infrastructura necesară pentru ca aceste localități să devină independente de deciziile Tiraspolului″, a declarat premierul moldovean Dorin Recean.

Un clip explicativ cu privire la istoria și coordonatele zonei de securitate din Republica Moldova poate fi urmărit aici. Explicații suplimentare aici, de la pagina 195. Situația actualizată la zi, aici.

FOTO Brandul Hilton intră în Craiova. “Va deveni un reper în întreaga regiune.\ CITEȘTE ȘI FOTO Brandul Hilton intră în Craiova. “Va deveni un reper în întreaga regiune."

Aproximativ 48.000 de aparate electrice pentru încălzirea caselor și apartamentelor sunt folosite de locuitorii regiunii transnistrene, iar acest lucru pune presiune asupra rețelei electrice și provoacă avarii, problema fiind dezbătută astăzi la ședința operativă condusă de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pe subiectul crizei energetice, transmite IPN.

Potrivit unui raport al așa-zisului premier al regiunii transnistrene, Aleksandr Rozenberg, centrala electrică de la Cuciurgan (MGRES) produce între 150 și 170 MW, însă cetățenii consumă mult mai mult. Acest lucru duce la necesitatea de a deconecta consumatorii de la energie electrică „în evantai”, pentru a stabiliza sarcina. Localitățile din regiune sunt împărțiți în 16 grupuri, unde fiecare are un program de opriri, ceea ce permite distribuirea uniformă a sarcinii pe rețele. Actualmente, patru grupuri sunt oprite timp de patru ore fiecare.

Pentru viitor, se ia în considerare varianta opririi curentului pentru patru ore și deconectarea de la electricitate a următorului grup după două ore, și nu patru ore, cum a fost anterior. Potrivit lui Rozenberg, nu ar trebui să fie consumați mai mult de 150-160 de MW, în caz contrar rețelele electrice vor ceda. În fiecare zi sunt înregistrate până la 130 de accidente pe rețelele electrice.

FOTO Vitezomanii de pe A1 și A2 nu vor mai fi opriți de polițiști. Vor primi amenzi direct acasă. Noile radare CITEȘTE ȘI FOTO Vitezomanii de pe A1 și A2 nu vor mai fi opriți de polițiști. Vor primi amenzi direct acasă. Noile radare

Aleksandr Rozenberg a cerut locuitorilor să economisească energia electrică și să urmeze recomandările experților, ceea ce va reduce sarcina asupra sistemului energetic. El a recomandat deconectarea aparatelor electrice de la rețea, după întreruperea programată a energiei electrice, și conectarea lor numai după apariția curentului.

Potrivit ultimelor date, 122 de localități din regiunea transnistreană sunt deconectate de la furnizarea gazelor naturale, ceea ce afectează peste 51,5 mii de abonați casnici și 1,8 mii de persoane juridice. În același timp, alimentarea cu gaze a instituțiilor sociale (17 unități) continuă în volume minime posibile. În blocurile cu apartamente este furnizat gaz pentru prepararea mâncării - 118,5 mii de abonați. De asemenea, 79 de magazine și aproximativ 100 de organizații publice de catering sunt alimentate cu gaz. Totodată, 1500 de case, 131 de școli și 147 de grădinițe rămân fără încălzire centralizată.

viewscnt
Afla mai multe despre
transnistria criză energetică
transnistria criză umanitară
republica moldova criză energetică
republica moldova importuri energie românia
republica moldova alimentare cu energie
republica moldova securitate energetică