Bulgaria riscă să piardă 9 miliarde de euro din cauza întârzierilor în PNRR

Bulgaria riscă să piardă 9 miliarde de euro din cauza întârzierilor în PNRR
scris ieri, 14:22

Un fost viceprim-ministru bulgar pentru gestionarea fondurilor europene, Atanas Pekanov, a avertizat că Bulgaria riscă să piardă un sprijin financiar semnificativ, în valoare de 9 miliarde de euro, din cauza întârzierilor în Planul de redresare și reziliență (PNRR) și în alte proiecte conexe, scrie Novinite.

El a menționat că proiecte, precum modernizarea rețelei de transport al energiei electrice, au fost alocate în cadrul planului, dar rămân în așteptare din cauza lipsei de acțiune din partea guvernului bulgar, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Inflație peste așteptări în Germania CITEȘTE ȘI Inflație peste așteptări în Germania

Într-un interviu la Nova News, Pekanov și-a exprimat îngrijorarea cu privire la abordarea pasivă atât a guvernului interimar, cât și a discuțiilor guvernamentale obișnuite cu privire la Planul de redresare și reziliență. Potrivit acestuia, fără reforme decisive și lucrările necesare în parlament, aspectele critice, cum ar fi liberalizarea pieței energiei electrice pentru gospodării, vor rămâne blocate. El a subliniat că, prin lipsa de acțiune a guvernului, Bulgaria va pierde aceste oportunități esențiale.

Pekanov a comentat, de asemenea, situația politică generală, descriind-o drept „catastrofală”. El a susținut că blocajul politic actual, împreună cu incapacitatea partidelor de a ajunge la un acord, a făcut ca alegătorii să se simtă deziluzionați. Acesta a subliniat că alegerile trebuie să conducă la rezultate concrete, iar blocajul politic prelungit nu face decât să exacerbeze nemulțumirea publică.

Referindu-se la situația fiscală a Bulgariei, Pekanov a menționat că, deși țara nu se confruntă cu o criză fiscală imediată, deficitul structural rămâne o preocupare urgentă. El a subliniat că este probabil ca această problemă să persiste anual, conducând la potențiale probleme fiscale în viitor. Deși a asigurat că nu există niciun risc imediat pentru plățile sociale datorită rezervelor de stat, acesta a recunoscut că aceste rezerve se diminuează treptat.

Pe tema potențialei aderări a Bulgariei la zona euro, Pekanov a sugerat că țara ar trebui să solicite un al doilea raport de convergență. Cu toate acestea, el și-a exprimat îndoiala că instituțiile europene vor aproba o astfel de cerere, având în vedere incertitudinea din jurul conducerii politice a țării și direcția viitoare a guvernului. El a prognozat că Bulgaria va adera probabil la zona euro nu mai devreme de 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
pnrr