Ucraina a convenit să permită tranzitul gazelor naturale din Azerbaidjan. Alții însă neagă

Ucraina a convenit să permită tranzitul gazelor naturale din Azerbaidjan. Alții însă neagă
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 20:04

Ucraina a convenit să permită tranzitul gazelor naturale din Azerbaidjan către Europa, după încheierea contractului cu Gazprom, ca măsură temporară, a relatat publicația Ukrainska Pravda, în timp ce două surse azere din sectorul energiei au declarat pentru Reuters că informația este incorectă.

Acordul de tranzit al gazelor dintre Ucraina și compania rusă Gazprom urmează să expire la sfârșitul acestui an, iar Kievul a declarat că nu vrea să-l reînnoiască, pe fondul războiului dintre cele două țări, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Soțul celei mai bogate femei din Rusia, arestat pentru crimă. Focuri de armă la cel mai mare retailer online CITEȘTE ȘI Soțul celei mai bogate femei din Rusia, arestat pentru crimă. Focuri de armă la cel mai mare retailer online
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cu toate acestea, unele țări din Europa Centrală se bazează în continuare pe gazul din Rusia care traversează Ucraina printr-o conductă - după ce au obținut o scutire de la interdicția Uniunii Europene privind importurile de gaze rusești - și sunt dornice să continue să fie aprovizionate.

Un oficial din Azerbaidjan a spus că UE și Kievul au cerut Baku să faciliteze discuțiile cu Rusia, cu o posibilă opțiune ca Azerbaidjanul să cumpere gaze rusești pentru a-și elibera o parte din propriile gaze pentru a le exporta în UE.

"Înțelegem că UE are nevoie de timp pentru a abandona complet gazul rusesc. Și facem acest pas pentru a face această tranziție mai ușoară pentru UE", a declarat o sursă din guvernul ucrainean, citată de Ukrainska Pravda.

De la salamul cu soia la friptura pe bază de plante, o afacere de miliarde dolari. Cum a dublat Netflix veniturile unei firme CITEȘTE ȘI De la salamul cu soia la friptura pe bază de plante, o afacere de miliarde dolari. Cum a dublat Netflix veniturile unei firme

Sursa a adăugat că Ucraina este pregătită să susțină acest aranjament, chiar dacă o parte din gazele rusești ar putea fi amestecate cu gaze din Azerbaidjan.

Ministerul Energiei al Ucrainei a refuzat să comenteze.

Economia Ucrainei a crescut CITEȘTE ȘI Economia Ucrainei a crescut

O sursă din Ministerul Energiei al Azerbaidjanului și o altă sursă de la compania energetică SOCAR au respins raportul atunci când au fost contactate de Reuters.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat săptămâna trecută că este optimist cu privire la un progres în discuțiile pentru menținerea fluxului de gaze prin Ucraina către mai multe țări europene.

Volumul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina este probabil să totalizeze 14 miliarde de metri cubi pentru 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze
ucraina