Turcia vine cu taxă pe cardurile de credit

Turcia vine cu taxă pe cardurile de credit
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 18:48

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) din Turcia – formațiunea de guvernământ a președintelui Recep Tayyip Erdogan – a pregătit un proiect de lege pentru instituirea unei taxe de 750 de lire (20 de euro) pe cardurile cu limită de credit de 100.000 de lire (aproape 2.700 de euro), indiferent de sumele retrase efectiv, informează AFP.

Pretextul – menționează agenția – este necesitatea de a întări capacitățile de descurajare în fața unei presupuse amenințări din partea Israeului. Erdogan a vorbit din nou marți, la o conferință la Ankara pe tema viitorului Palestinei, despre „acest pericol care se apropie de țara noastră”., arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Gazprom își vinde hotelurile CITEȘTE ȘI Gazprom își vinde hotelurile
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministrul de finanțe Mehmet Simsek a adus în cursul dimineții argumente pentru principiul noii taxe, susținând că „obiectivul este clar și evident: țara noastră nu are altă opțiune decât să își consolideze capacitatea de descurajare”. „În regiunea noastră e foc și război chiar acum. Trăim într-un mediu periculos”, a insistat el. „Aceste resurse vor fi dedicate în întregime industriilor de apărare; cu alte cuvinte, nu este un efort de reducere a deficitului bugetar”, a declarat el televiziunii private NTV.

Perspectiva unei noi taxe nu este bine primită de consumatori, comentează AFP. Clienții s-au prezentat în număr mare la bănci, cerând să li se reducă limita de credit.

Simsek a recunoscut că proiectul de lege ar putea suferi modificări în parlamentul de la Ankara.

FOTO NEPI Rockcastle achiziționează un centru comercial din Polonia pentru 373 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO NEPI Rockcastle achiziționează un centru comercial din Polonia pentru 373 milioane de euro

Industria de apărare, inclusiv cunoscutele drone Bayraktar, asigură 80% din veniturile din exporturi ale Turciei și a adus anul trecut în țară 10,2 miliarde de dolari. Sectorul respectiv s-a dezvoltat puternic în ultimii 20 de ani, a reamintit ministrul de finanțe. La începutul anilor 2000, turcii își asigurau 80% din necesar prin importuri, în timp ce la ora actuală situația s-a inversat, 80% din bunuri fiind de producție autohtonă, la care contribuie 3.500 de firme.

Concernul industriei de apărare, subordonat direct președinției, are în vedere construcția unui sistem de apărare antirachetă similar Domului de Fier israelian, a anunțat Simsek, care face parte din consiliul de administrație. „Avem peste o mie de proiecte de acest tip, toate cu tehnologie de vârf, care ne vor întări pe viitor capacitățile de export”, însă „pentru asta este nevoie de resurse suplimentare”, a argumentat el.

Șeful finanțelor a menționat că din bugetul de stat s-au alocat industriei de apărare 90 de miliarde de lire (circa 2,4 miliarde de euro) în 2023 și 165 de miliarde de lire (4,4 miliarde de euro) anul acesta.

Lupta pe salarii în arena pieței muncii! Salariul unui covrigar în România concurează cu cel primit de mai multe profesii în Grecia CITEȘTE ȘI Lupta pe salarii în arena pieței muncii! Salariul unui covrigar în România concurează cu cel primit de mai multe profesii în Grecia

Erdogan a insistat încă o dată marți că „chiar dacă există unii care nu văd pericolul care se apropie de țara noastră, noi vedem riscul și luăm toate măsurile de precauție”.

Opoziția consideră însă că astfel de argumente nu sunt decât o modalitate de a masca criza economică din Turcia.

Deniz Yucel, purtător de cuvânt al Partidului Republican al Poporului (CHP) – cel mai mare din opoziția parlamentară, a declarat că „apărarea patriei (…) a devenit un instrument politic pentru AKP, care pregătește o nouă propunere de jaf, exploatând sentimentele naționale”. El a acuzat AKP că încearcă să creeze „o amenințare externă pe tema ‘Israelul ne-ar putea ataca’, încearcă să ascundă criza economică pe care a provocat-o. Oamenii obișnuiți au greutăți ca și cum ar fi o economie de război”.

Inflația din Turcia, de ordinul zecilor de procente anual, a scăzut luna trecută sub 50% anual, de la maximul de 85% înregistrat în octombrie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
card