Ministru anunță - Agricultura din România va fi una performantă în 2025, unele producții vor fi foarte mari

Ministru anunță - Agricultura din România va fi una performantă în 2025, unele producții vor fi foarte mari
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:48

Consumul intern la grâu, porumb, floarea-soarelui și orz va fi asigurat din producția de cereale obținută în acest an, chiar dacă încă nu a fost finalizat recoltatul la anumite culturi, iar în anul 2025 agricultura din România va fi una performantă, susține ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

"La grâu avem o depășire față de anul 2023 cu peste un milion de tone, iar la floarea-soarelui avem grad de autosuficiență de 100%. Practic, consumul nostru este de undeva la 800.000 tone și avem peste 1,3 milioane de tone recoltate. Avem la porumb în momentul de față 3,5 milioane tone recoltate, dar s-a recoltat doar jumătate din suprafața agricolă însămânțată cu porumb. Bineînțeles, așteptăm recoltele foarte mari în zona unde avem sistemul de irigații din România, dar și din partea de vest și din Ardeal, unde se recoltează mai târziu. Nu avem probleme de grade de autosuficiență la produse și vorbim de porumb, grâu, floarea-soarelui, orz, unde chiar am avut o depășire față de anul 2023", a precizat Barbu, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Alexandrion Group își întărește echipa de conducere CITEȘTE ȘI FOTO Alexandrion Group își întărește echipa de conducere
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Barbu afirmă că în anul 2025 agricultura din România va fi una performantă, având în vedere datele primite de la anumite agenții internaționale de mediu care au anunțat prognozele privind vremea în perioada următoare.

"Cred că în anul 2025 agricultura din România va fi una performantă, iar producțiile vor fi unele foarte mari. Bineînțeles, am și date concrete de la anumite agenții și de la Agenția de Mediu din Londra. Vor fi precipitații în anumite zone ale țării în perioada următoare, iar deficitul de apă din sol s-a reglat. Se anunță o iarnă destul de grea, cu căderi de zăpadă, asta înseamnă că se va reduce deficitul de apă în sol. Vom continua în zona sistemului de irigații și nu vom sista apa gratuită și nu vom închide echipamentele de irigat până nu va da înghețul. În continuare ne dorim ca fermierii să fie protejați. Vor avea toți sprijinul pe care noi l-am acordat în anul acesta și a fost un sprijin consistent. Dacă vorbeam mai devreme că au fost plăți directe de granturi, în afară de cele de la Comisia Europeană, de 1,91 miliarde de euro, în alți ani sprijinul a fost undeva la 200-300-400 de milioane de euro. Fermierii români merită să beneficieze de sprijinul total al Guvernului României și al Ministerului Agriculturii și de munca depusă de mine ca și ministru, dar și de colegii mei cu care am făcut echipă de un an jumătate de când sunt în fruntea MADR", a adăugat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Google va folosi energie nucleară CITEȘTE ȘI Google va folosi energie nucleară

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), producția vegetală a crescut în 2023 cu 2,1%, până la valoarea de 66,26 miliarde de lei în prețuri comparabile, în timp ce producția animală a scăzut cu 2,5%, consemnând o valoare de 40,65 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
fermieri