Scumpirea petrolului a adus mai mulți bani la bugetul Rusiei în primul semestru

Scumpirea petrolului a adus mai mulți bani la bugetul Rusiei în primul semestru
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 16:11

Veniturile colectate de Guvernul rus din vânzările de petrol și gaze în primele șase luni ale acestui an au crescut cu aproape 41% în ritm anual, până la 5.698 miliarde ruble (65,12 miliarde dolari), ca urmare a creșterii cotațiilor țițeiului, dar și a deprecierii rublei, arată datele publicate miercuri de Ministerul rus de Finanțe, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Numai în luna iunie, veniturile colectate de Guvernul rus din vânzările de petrol și gaze s-au cifrat la 746,6 miliarde de ruble, scrie Agerpres.

Turcia: Pentru prima dată în ultimele opt luni, rata inflației a scăzut CITEȘTE ȘI Turcia: Pentru prima dată în ultimele opt luni, rata inflației a scăzut

Veniturile din petrol și gaze sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproape o treime din totalul veniturilor la bugetul federal în ultimul deceniu. Războiul din Ucraina a obligat Occidentul să introducă mai multe sancțiuni destinate diminuării veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei.

În prima jumătate a acestui an, prețul mediu al țițeiului rusesc Urals a fost de 69,1 dolari/baril, peste plafonul de preț de 60 de dolari/baril impus de Occident și cu mult peste prețul de 52,5 dolari/baril înregistrat în prima jumătate a anului trecut. În paralel, cursul de schimb al rublei rusești s-a depreciat până la 90,8 ruble pentru un dolar în primul semestru al acestui an, comparativ cu un curs de 76,9 ruble pentru un dolar în perioada ianuarie-iunie 2023.

Veniturile colectate de Executivul rus din vânzările de petrol ar fi fost mai mari în luna iunie dacă nu ar fi fost afectate de subvențiile consistente acordate companiilor rusești de rafinare. Guvernul de la Moscova a plătit luna trecută 158,1 miliarde de ruble producătorilor de carburanți pentru livrările de motorină și benzină pe piața internă. Aceste subvenții au fost introduse în încercarea de a opri companiile rusești de rafinare să profite de pe urma diferenței dintre prețurile mai mari ale carburanților pe piața de export, comparativ cu prețurile de pe piața din Rusia.

Pentru întregul an 2024, Guvernul de la Moscova a bugetat venituri de 10.700 de miliarde de ruble din vânzările de petrol și gaze, în creștere cu 21% comparativ cu 2023, când prețurile mai mici la țiței și diminuarea exporturilor de gaze au redus aceste venituri cu 24%.

Rusia și-a majorat semnificativ cheltuielile militare după lansarea a ceea ce numește "operațiunea militară specială" din Ucraina, în luna februarie 2022, ceea ce a dus la o situație de doi ani consecutivi cu deficite bugetare de peste 3.000 de miliarde de ruble, aproximativ 2% din PIB.

Moscova a finanțat aceste deficite prin împrumuturi de pe piața internă și folosirea fondului de rezervă (NWF). 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
petrol
ruble