Moscova își suspendă participarea la lucrările Adunării Parlamentare a OSCE, după ce România nu a permis delegațiilor din Rusia și Belarus să vină la sesiunea anuală desfășurată la București

Moscova își suspendă participarea la lucrările Adunării Parlamentare a OSCE, după ce România nu a permis delegațiilor din Rusia și Belarus să vină la sesiunea anuală desfășurată la București
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 15:44

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în sesiune plenară o declarație care prevede suspendarea participării delegației Adunării Federale a Rusiei la lucrările Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), după ce România a interzis delegațiilor din Rusia și Belarus să participe la sesiunea anuală a organizației, desfășurată la București în perioada 29 iunie - 3 iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Documentul adoptat de Duma de Stat va fi trimis, printre altele, AP OSCE și ONU, precizează agenția oficială rusă TASS.

Lufthansa obține aprobarea condiționată a UE pentru preluarea ITA Airways CITEȘTE ȘI Lufthansa obține aprobarea condiționată a UE pentru preluarea ITA Airways

Anterior, declarația fusese adoptată de Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus.

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a declarat sâmbătă, în deschiderea celei de-a 31-a Sesiuni Anuale a Adunării Parlamentare a OSCE, găzduită de Parlamentul României, că autoritățile române au decis să nu permită participarea delegațiilor Federației Ruse și Belarusului la această reuniune. „Misiunea noastră este securitatea și cooperarea. Cine subminează în mod activ și deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenția să participe la această Adunare”, a punctat Ciucă.

Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a reacționat la Moscova declarând că refuzul vizelor pentru delegația rusă are legătură cu "frica de adevăr". La rândul său, președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a însărcinat Comisia pentru afaceri externe să pregătească pentru sesiunea plenară a parlamentului rus din 3 iulie un proiect de decizie privind suspendarea participării delegației ruse la lucrările AP OSCE. Ea a subliniat că, simultan cu decizia privind suspendarea participării la lucrările Adunării, va fi luată o decizie privind suspendarea plăților efectuate de Federația Rusă către AP OSCE, notează TASS.

În declarația adoptată miercuri, parlamentarii ruși constată că apelurile repetate adresate către conducerea AP OSCE și membrilor săi de a reveni la un dialog interparlamentar egal rămân fără înțelegere și răspuns adecvat.

Documentul subliniază că abordările discriminatorii părtinitoare, standardele duble și rusofobia totală, precum și lipsa dorinței de a se angaja în discuții de fond, sunt dovezi ale degradării extreme a AP OSCE ca mecanism de cooperare interparlamentară, arată TASS.

Deputații și senatorii ruși subliniază faptul că, timp de mulți ani, AP OSCE a ignorat problemele legate de încălcarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina și statele baltice, precum și libertatea de comunicare și educație în limba maternă și hărțuirea și uciderea jurnaliștilor care adoptă o poziție diferită de cea a Bruxelles-ului și Washingtonului. În opinia parlamentului rus, AP OSCE nu acordă atenție glorificării blasfemiatoare a naziștilor și a complicilor lor.

Totuși, senatorii și deputații ruși își declară disponibilitatea de a reveni la lucrările Adunării, cu condiția ca „abordările rusofobe și discriminatorii” în rezolvarea problemelor presante ale securității europene să fie reconsiderate. De asemenea, ei își exprimă speranța că forțele „sensibile” din Adunare vor da dovadă de voința necesară pentru a rezolva criza politică și ideologică din spațiul OSCE, în interesul păcii și stabilității pe continent.

viewscnt
Afla mai multe despre
osce
rusia