Centrala de la Cuciurgan (MGRES) nu va mai furniza energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie, iar în acest context cetățenii sunt îndemnați să economisească energie, în special în orele de vârf, pentru a echilibra consumul și a preveni eventualele deconectări, a declarat, pentru Radio Moldova, Victor Bînzari, consilier al directorului traderului de stat Energocom, fost șef al companiei.
″Contractul (cu MGRES – n.r.) nu a fost prelungit. Ei ne-au spus că, atât timp cât nu au certitudinea că vor avea gaze naturale pentru producerea energiei, nu pot semna un contract. Avem contracte cu producătorii eligibili aprobați de ANRE, dar și cu o asociație de producători care folosesc panouri solare și turbine eoliene″, a mai spus Bînzari.
Conform deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău, prețul energiei achiziționate din producția internă este plafonat la aproximativ 80 euro/MW, cât este și prețul reglementat cu care producătorii români livrează peste Prut.
În plus, Energocom își propune să acopere deficitul prin achiziții de pe piața intrazilnică a bursei românești de energie OPCOM.
″Suplimentar, noi încercăm acum să utilizăm capacitatea care nu este valorificată. Deci, între Uniunea Europeană și Blocul comun Republica Moldova-Ucraina, noi avem, pe hotarul comun, 2.100 MW, dintre care 15% revin Moldovei - 315 MW. Dacă nu este valorificată la maxim, capacitatea neutilizată, se duce pe piața intrazilnică. Și, în dependență cât este această capacitate, noi vom încerca să procurăm″, a precizat Bînzari.
În acest scop, pentru a maximiza șansele de achiziție a energiei disponibile, Energocom a implementat un program de lucru non-stop. Echipele traderului vor lucra în ture, inclusiv noaptea, pentru a participa la licitațiile de pe piața intrazilnică.
În paralel, cetățenii sunt încurajați să reducă consumul în orele de vârf pentru a preveni deconectările.
″Trebuie un efort din partea tuturor, ca să avem un consum echilibrat. Rugăm oamenii să folosească electrocasnicele mari, precum mașinile de spălat vase sau haine, pe timp de noapte″ a mai declarat consilierul directorului Energocom.
CITEȘTE ȘI Biden anunță lansarea unui program de ajutor în domeniul securității destinat Ucrainei în valoare de 2,5 miliarde dolariDupă cum a relatat Profit.ro, aproape jumătate din necesarul de energie electrică din orele de vârf de consum al teritoriului din dreapta Nistrului al Republicii Moldova, controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, ar urma să fie asigurat de către România, de la 1 ianuarie 2025, dacă va înceta tranzitul de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, ducând aproape la oprirea centralei MGRES de la Cuciurgan, potrivit planului Ministerului Energiei de peste Prut.
Chiar și așa, va fi nevoie de o reducere a consumului. Cel mai mare distribuitor din Basarabia a anunțat că pregătește deja întreruperi planificate ale alimentării cu curent electric.
CITEȘTE ȘI ”Găsești mai ieftin la Viena. Și chiar în Dubai!”. Valea Prahovei, cândva marea atracție iarna, este departe de „performanțe”. Zeci de unități de cazare încă așteaptă rezervări cu o zi înainte de Crăciun″Ca să nu avem deficit de energie electrică, ca să nu fie deconectări de energie electrică, ca să reducem presiunea de pe rețelele electrice și de pe preț, este foarte necesar să reducem consumul de energie electrică, mai ales în orele de vârf - dimineața între orele 7-11 și seara 18-23. Trebuie să facem un efort ca să „tăiem” circa 60 MW din vârfurile de consum″, a transmis instituția.
Potrivit sursei citate, pentru a se garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului, este necesară acoperirea vârfurilor de consum, care iarna ating valori de până la 850 MW.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul hotelier Accor, la Băile FelixTraderul de stat Energocom a contractat deja 100 MW de la centrala nucleară Cernavodă a Nuclearelectrica, alți 100 MW urmând să fie contractați de la centrala Brazi a OMV Petrom, a comunicat ministerul. Până la 200 MW ar urma să provină din achiziții de pe piața spot românească administrată de OPCOM, la prețuri ″mai mari și foarte volatile, (...) dependente și de condițiile climaterice, dar și de cererea de piață″.
Până la 10 MW în bandă sunt așteptați de la hidrocentrala Stânca-Costești, amenajare comună româno-moldovenească, despre care Ministerul Energiei de la Chișinău a precizat că ″Am făcut deja demersurile necesare către prietenii noștri din România pentru ca centrala să funcționeze continuu pentru sistemul energetic din Moldova″.
CITEȘTE ȘI Șeful uzinei Tesla din Germania, optimist în privința viitorului, în pofida declinului de pe piața germană″Pe malul drept al Nistrului vom mobiliza toate sursele interne de producere - centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care vor acoperi baza de consum de circa 200 MW. La CET-uri încă mai avem rezerve pentru a crește capacitatea de producere″, a spus ministerul.
Sursele regenerabile de energie din Republica Moldova, pe timp de iarnă, pot livra cantități variabile de energie, de la 50 MW uneori până la 150 MW în anumite ore, în funcție de condițiile climaterice, autoritățile agreând cu reprezentanții companiilor ca producția acestora să acopere în primul rând necesarul de consum al țării, iar dacă va exista exces în orele golului de consum, acesta să poată fi exportat.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Volkswagen scad, pe fondul temerilor privind posibile turbulențe în 2025″Capacitatea de import (NTC) din ENTSO-E garantată pentru Moldova este de 315 MW. Datorită suportului Uniunii Europene, al ENTSO-E și al operatorilor de transport energie electrică din România, Ucraina, Polonia Slovacia, Ungaria, al Secretariatului Comunității Energetice, al României, a fost identificat mecanismul de creștere a capacității NTC. Vom putea utilizata capacitatea nerezervată la alte hotare dintre ENTSO-E și blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina. Suplimentar la aceasta, vom putea conecta liniile electrice cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România, prin care pot transporta 100+ MW″, mai precizează ministerul moldovean.
În ceea ce privește consumul malului stâng al Nistrului (din regiunea separatistă Transnistria), acesta variază între 120 MW și 180 MW.
″Malul stâng a anunțat că va acoperi consumul propriu prin funcționarea a 1 bloc energetic la MGRES pe bază de cărbune, la o capacitate de circa 140 MW, timp de 50 zile, cât sunt stocuri de cărbune, și prin funcționarea CHE Dubăsari la o capacitate variabilă″, a conchis Ministerul Energiei din Republica Moldova.