Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a sesizat DIICOT cu privire la propagarea de informații false privitoare la vânzarea lacurilor României către străini. Sesizarea vizează informații distribuite în mediul online, cu ”scopul evident de a induce în eroare opinia publică și de a decredibiliza inițiativele strategice”. Aceste informații ar servi ”unor actori statali și nestatali, inclusiv unor competitori politici, care urmăresc erodarea încrederii cetățenilor în instituțiile democrației românești și propagarea unui discurs extremist și xenofob”.
”Astăzi, 30 decembrie 2024, ministrul energiei, domnul Sebastian-Ioan Burduja, a formulat o plângere penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împotriva celor care duc campanii de dezinformare a opiniei publice prin afirmații mincinoase privitoare la „vânzarea lacurilor de acumulare ale României către străini”, sub acuzația săvârșirii infracțiunii de comunicare de informații false, prevăzută de art. 404. Lipt P, din Codul Penal”, a transmis, luni, Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.
CITEȘTE ȘI FOTO Marii CEO români încep să iasă împotriva măsurilor pregătite de Guvern. Șeful Hidroelectrica: Vacile care dau lapte trebuie ocrotite, nu împovărate!Potrivit documentului citat, ”această acțiune a fost determinată de răspândirea sistematică a unor informații false și defăimătoare în mediul online, cu scopul evident de a induce în eroare opinia publică și de a decredibiliza inițiativele strategice ale Ministerului Energiei”, scrie News.ro.
”Materialele în cauză, publicate pe rețelele de socializare, conțin afirmații neadevărate și tendențioase referitoare la proiectele hidroenergetice ale ministerului, insinuând în mod fals că acestea ar implica «cedarea lacurilor de acumulare către entități străine». Astfel de declarații, care nu au nicio bază reală, reprezintă atacuri la securitatea națională, conform prevederilor art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, și afectează grav încrederea românilor în actul de guvernare”, se mai arată în comunicatul de presă.
Potrivit documentului citat, ”afirmațiile nu sunt izolate, ci fac parte din campanii orchestrare pentru a induce ideea falsă privitoare la înstrăinarea lacurilor României către străini, pentru a servi unor actori statali și nestatali, inclusiv unor competitori politici, care urmăresc erodarea încrederii cetățenilor în instituțiile democrației românești și propagarea unui discurs extremist și xenofob”.
”Ministerul Energiei reamintește art. 136 din Constituția României: „(3) Bogățiile de interes public ale subsolului, spațiul aerian, apele cu potențial energetic valorificabil, de interes național, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice și ale platoului continental, precum și alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietății publice.„. Acest articol subliniază că bogățiile de interes public ale României nu pot fi vândute unei persoane fizice sau juridice. Totodată, subliniem faptul că inițiativele de dezvoltare a centralelor hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, de tipul Tarnița-Lăpuștești, sunt conforme legislației române și europene, având drept scop consolidarea Sistemului Energetic Național (SEN) și asigurarea securității energetice. Proiectele CHEAP contribuie la echilibrarea producției și consumului de energie, fiind un pilon strategic pentru tranziția energetică a României”, se mai arată în documentul citat.
CITEȘTE ȘI Premierul slovac Robert Fico amenință Ucraina cu măsuri de reciprocitate, dacă oprește tranzitul de gaze ruseștiInstituția anunță că ”orice formă de dezinformare sau de boicotare a acestor inițiative, inclusiv prin campanii susținute de organizații care se opun dezvoltării energetice, va fi sesizată prompt organelor de urmărire penală, pentru a proteja interesul românilor și securitatea energetică a țării”.
”Pe această cale, anunțăm că în 2025 Ministerul Energiei intenționează să demareze proiecte noi de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în zona lanțului carpatic, contribuind astfel la creșterea capacității de stocare a energiei și la asigurarea unui viitor sustenabil pentru România. Ministerul Energiei rămâne ferm în angajamentul său de a proteja interesele naționale și de a combate orice încercare de subminare a stabilității și securității energetice ale țării”, se mai arată în comunicatul de presă.
La rândul său, ministrul Sebastian Burduja a afirmat că ”resursele țării, inclusiv lacurile de acumulare, nu sunt și nu vor fi de vânzare”.
”Nu permite Constituția României și noi am jurat să respectăm Constituția și legile țării. În calitate de ministru al energiei, voi apăra fără compromisuri interesul național, inclusiv prin măsuri ferme împotriva celor care promovează minciuni și sabotează în mod deliberat investițiile în sectorul energetic românesc. Construirea hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj și creșterea capacității țării noastre de stocare a energiei electrice este un obiectiv ireversibil pentru România, iar nimeni nu va opri această direcție strategică asumată,” a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.